Life&style

Recept za zdravu, šarenu verziju Bounty čokoladice s kokosom, čak sadrži i vitamin C i minerale

  • Zdrava verzija popularne čokoladice s kokosom idealna je za zasladiti dan bez grižnje savjesti
  • Plava spirulina i pinkpitaya osim što daju prekrasnu boju hrani imaju izvrsna ljekovita svojstva, pa ipak nije samo boja u pitanju
  • missGASTRO i Gracia Petek donose recept za ovaj neodoljivi kokos čoko slatkiš

Za vrijeme onih dana kad me uhvati neutaživa želja za slatkim volim posegnuti za zdravim slatkišima. Ove čokoladice su idealne za zasladit si dan i život je odmah ljepši. Kombinacija kokosa i čokolade je savršena, ako se mene pita.

Zbog igre, a i boljeg vizualnog efekta sam u čokoladu ubacila prah spiruline (bluemajik) i pitaya prah no ove čokoladice će biti ukusne i bez šarenih prahova. Moram napomenuti da plava spirulina i pinkpitaya osim što daju prekrasnu boju hrani imaju izvrsna ljekovita svojstva, pa ipak nije samo boja u pitanju. A ako baš i ti želiš dodati malo boje ovim neodoljivim kokos čoko slatkišima možeš se koristiti i prah; cikle, maline, matche, kakao prah…

Coffe colada Možda vas zanima Ledena coffee colada: Recept za osvježavajuću ljetnu kavu s kokosom Rubrika Life&style Life&style

Koliko je jednostavno napraviti ove male slatkiše vidjet ćeš u nastavku, no prvo idemo malo pričati o sirovom kakao prahu.

Theobromacacao L. je namirnica koja je zbog svojih svojstava cijenjena od davnina, latinski naziv zapravo znači „hrana bogova“. Sjeme kakaovca sadrži mnogo masti, od zrna se dobiva i kakao maslac koji ima iznimna svojstva za njegu tijela iznutra i izvana. Sirovi kakao danas možemo nabaviti u obliku zrna, komadića ili kakao praha. Kakao svakako spada u kategoriju superfood namirnica.

Spominje se da kakao sadrži preko 300 spojeva koji povoljno utječu na naše zdravlje. Kakao je jedan od najboljih izvora željeza! Ha, da ako se pitate od kud meni kao veganu željezo- sirovi kakao je svakako jedan od meni omiljenih izvora. Bogat je i manganom, cinkom, vitaminom C. Kakao sadrži i niz minerala neophodnih za naše zdravlje kao što je primjerice magnezij. A tu je i veliko bogatstvo antioksidansima koji štite naš organizam od oksidativnog stresa. Pravi kakao i kakao maslac su odličnog okusa i iznimnih nutritivnih svojstava. Priroda je doista riznica zdravlja.

Možda vas zanima Je li moguće bezbrižno uživati u torti? Ovo je recept za najzdraviju čokoladnu tortu na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Recept:

  • 1 šalica kokosove kreme ( tvrdi dio kokosovog mlijeka iz limenke)
  • 3 velike žlice rižinog slada ili javorovog sirupa (agava/ med ako nisi vegan)
  • 4 velike žlice kokosovog ulja
  • 2 šalice ribanog kokosa

Glazura od čokolade:

Tamna veganska čokolada ili

  • ½ šalice kakao maslaca
  • ½ šalice sirovog kakao praha
  • ¼ šalice rižinog slada ( javora…)
  • Prstohvat soli

 | Autor: Gracia Petek Gracia Petek

Postupak:

  • Limenku kokosovog mlijeka ostavi preko noći naopako okrenutu u frižideru jer će se na taj način odvojiti višak vode od kreme ( ili koristi već kupljeno vrhnje od kokosa). Nakon što otvoriš limenku izvadi samo gustu kremu.
  • U zdjeli pomiješaj ribani kokos, kokosovu kremu, sladilo po želji, kokosovo ulje (tvrdo).
  • Sve dobro pomiješaj žlicom i na kraju zamijesi rukama.
  • Ako želiš možeš dodati neki biljni prah za boju, 1 do 2 male žličice će ti biti dovoljne, ako želiš više boja razdvoji smjesu u manje zdjelice.
  • Možeš staviti na nekoliko minuta u frižider kako bi se sve malo stisnulo (nije potrebno, ali će ti biti lakše)
  • Rukama oblikuj male prutiće ili ako želiš da ti bude lakše obloži kalup papirom za pečenje i utisni u njega smjesu.
  • Stavi na 30 minuta u škrinju da se stisne.
  • Pripremi glazuru od čokolade: ako koristiš gotovo čokoladu otopi ju na pari.
  • Ako radiš svoju čokoladu: otopi kakao maslac na pari, dodaj kakao prah, sladilo po želji i prstohvat soli, sve dobro pomiješaj.
  • Kokos prutiće izvadi iz škrinje i umaći ih u otopljenu čokoladu, stavljaj ih na podlogu koja je obložena papirom za pečenje.
  • Ubaci ih još na 15 minuta u škrinju kako bi se glazura od čokolade dobro stisnula.

 

Photo: Gracia Petek

Komentari 0