- Priča o bečkoj krafni je zanimljiva i svakako ih treba probati tijekom posjete austrijskoj prijestolnici, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom i pripremi najbolje krafne ikad
- Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica
- missGASTRO donosi recept za originalne bečke krafne, obavezno ga isprobaj i provjeri kolika je razlika u odnosu na obične
Prema etnolozima, prva krafna potječe s bečkog dvora. Naime, legenda kaže kako je krafnu izumila dvorska kuharica Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U 15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.
Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću. Krafne su se zaista proslavile tek u carskom Beču. Do kraja 19. stoljeća šećer u bogatim gradovima već je bio masovna namirnica, a bečki pekari i slastičari prvi su usvojili tradicionalni recept i postavili standarde pravih krafni kakve volimo danas.
Razne varijante karnevalske krafne
Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. Osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.
Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad!
Bečke krafne
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 125 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca, otopljenog
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 1 žlica ruma
- 2 žlice soka od naranče
- 30 g svježeg kvasca
- 60 ml mlijeka
- 1 žlica brašna
- 1 žlica šećera
Priprema:
- Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.
- Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.
- Dignuto tijesto razvuci pa izreži krafne.
- Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.
- U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj pokladnice tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!
- Poklopi i prži nekoliko minuta.
- Zatim krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.