Life&style

Recept za najsočniji čokoladni kuglof s bademima i lješnjacima koji smo ikad probali

Suprug je dobio "slatki" paket na dar - domaće bademe i lješnjake. Kako sam već jedno vrijeme imala u planu napraviti kolač bez brašna, ovo mi je bila idealna prilika da iskombiniram bademe i lješnjake s čim drugim nego tamnom čokoladom i rezultat je bio odličan, sočna i preukusna torta koja je nestala u tren oka. Doslovno!

Mihaeline slatke i slane gastro majstorije potražite na blogu Bite it QuickFacebook stranici i Instagram profilu.

 | Autor: Mihaela Kozarić Šebrek Mihaela Kozarić Šebrek

Potrebno vam je: 

  • 6 jaja, sobne temperature
  • 200 grama šećera
  • 200 grama maslaca, sobne temperature
  • 1 bourbon vanilija šećer
  • 150 grama tamne čokolade (60-70% kakaa)
  • 200 grama mljevenih badema (po mogućnosti prženih)
  • 200 grama mljevenih lješnjaka (po mogućnosti prženih)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
Možda vas zanima Neodoljiva slatka kombinacija: Spoj meda, oraha i ruma oduševljava u divnoj jesenskoj torti Rubrika Life&style Life&style

Ganache:

  • 100 grama tamne čokolade
  • 50 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti

 | Autor: Mihaela Kozarić Šebrek Mihaela Kozarić Šebrek

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  2. Rastopite čokoladu na pari i pustite da se lagano ohladi.
  3. U zdjeli električnim mikserom na srednjoj brzini miksajte omekšali maslac, šećer i vanilija šećer, oko 3 minute. Umiksajte jedno po jedno jaje, zatim dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu i sve dobro izmiješajte.
  4. Mljevene bademe i lješnjake izmiješajte s praškom za pecivo i soli, te ih dodajte u tekuću smjesu. Špatulom sve dobro izmiješajte.
  5. Kalup za kuglof 23 cm (od dvije litre) namastite i posipajte brašnom. Dobro namastite svaki cm kalupa da vam kolač ne bi zapeo pri "izlasku" - kuglofi su zeznuti po tom pitanju.
  6. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica (štapić za ražnjiće) ne izađe čist. Koja mokra mrvica je ok, ne smije biti tekuće smjese. Nakon otprilike 20-25 minuta pečenja kolač prekrijte alu folijom da vam se vrh previše me zapeče.
  7. Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi u kalupu oko 5-10 minuta te ga pažljivo preokrenite i izvadite van.
  8. Slatko vrhnje zagrijte da bude vruće (ne kipuće) i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, zatim dobro izmiješajte da dobijete glatku i sjajnu smjesu.
  9. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, te prelijte preko ohlađenog kuglofa i ukrasite po želji.
Možda vas zanima Mirisan i sočan jesenski kolač s jabukama i orasima savršeno se slaže sa šalicom čaja ili kave Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Mihaela Kozarić Šebrek
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlican kolac