Life&style

Reakcije na izjavu o pobačaju sve su žešće, novinarka pritom nije birala riječi

  • Novinarka Danka Derifaj žestoko je na svome Facebook statusu reagirala na izjave Miroslava Škore i Nina Raspudića
  • Nakon revoltiranog statusa u kojem nije birala riječi i koji je izazvao mnogo reakcija, novinarka je naknadno ukazala i na štetnost izjava koji nadilaze pitanje dnevne politike
  • Zašto su Škorine izjave ugroza slobodi i pravima pojedinaca, točnije naš žena, i zašto ne bismo smjele šutjeti, doznaj u nastavku

Srednji prst sve se češće može vidjeti u medijskom prostoru kao rekcija na izjave kandidata na parlamentarnim izborima Miroslava Škore i Nine Raspudića, a prema kojima bi se žena ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti odnosno da o pobačaju ni silovane žene ne smiju odlučiti same. No, Miroslav Škoro ni nakon izjave o tako osjetljivom pitanju koji zatire ženska prava nije stao. U kasnijem obraćanju javnosti osvrnuo se na podignuti prst koji mu je uputila Kolinda Grabar Kitarović i, uzevši si za pravo, naveo kako je to prst upućen cijelom hrvatskom narodu a, prema njemu, predstavlja i sramotu za hrvatsku javnost.

No prava sramota, mnoge žene ocijenit će suprotno, upravo su riječi ovog pjevača i novopečenog političara. Novinarka RTL-a Danka Derifaj tako je i pored podignutog prsta imala potrebu reagirati ne birajući rječnik. Riječi su iz nje provalile kao spontana reakcija na Škorine i bilo je tu i onih koje "dame ne upotrebljavaju" kako su joj neki spočitnuli, ali koliko su žestoke, toliko i iskrene i teško ih je zamjeriti jer u neku su ruku i primjerene situaciji. Vjerujemo da se mnoge žene upravo tako osjećaju dok im se pokušava govoriti što moraju i što ne smiju sa svojim tijelom. 

Možda vas zanima Nakon Kolinde, Bojane i Jelene, srednji prst pokazao je i 24sata Rubrika Life&style Life&style

Novinarka Potrage reagirala je na Škorine izjave na svom Facebook profilu ne štedeći riječi.

‘’Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Po***dila sam. O***bite više od moje maternice i moje pi**e, isto tako i od onih moje prijateljice, kolegice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete. A za sve koji će se zgroziti nad mojim rječnikom nek’ usmjere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim tijelom. Moja maternica, moja stvar, moje tijelo moja stvar, moja pi**a, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti’’, navela je Danka.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Danka je poslije objasnila kako se radilo o spontanom komentaru za vrijeme godišnjeg odmora na temu ženskog prava izbora o čemu je tek kasno navečer saznala. Danka je navela kako je bila strašno potresena.

‘’Ne znam što me više pogodilo, činjenica da se koristi jedan duboko traumatičan, nasilan, odvratan čin na štetu žene - silovanje, kao temelj za raspravu o njezinoj slobodnoj volji i pravu na izbor ili da se ta rasprava uopće vodi danas u 21. stoljeću kad je pred čovječanstvom toliko drugih izazova na koje treba reagirati’’, izjavila je Danka. 

'Pljuska elementarnom civilizacijskom dosegu'

Dodala je kako se radi o pljuski svakom normalnom čovjeku odnosno pljuski elementarnom civilizacijskom dosegu koji podrazumijeva da su svi ljudi slobodni.

‘’To je, u najmanju ruku nepristojna rasprava koja ulazi duboko u žensku intimu, i na takav, nepristojan način sam i odgovorila. Inače, ne koristim prostote u izrazu, svakako ne u javnom prostoru, ali u ovom slučaju je to bilo zaista nagonski odgovor, potreba da se branim kao žena, da branim svaku drugu ženu, svako ljudsko biće od retrogradne ideje da nismo slobodni ljudi, da svatko od nas nema jednako pravo gospodariti svojim životom i tijelom’’, navela je Danka.

Novinarka smatra kako su i drugi prepoznali štetnost ovakve rasprave o temi ženskog prava na izbor te navodi kako ljude s punim pravom vrijeđa da se na ovakav način uzimaju u usta njihovi osobni izbori u životu.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

‘’ Ima svakakvih reakcija, recimo dosta su mi zanimljive prijetnje koje se referiraju na moj spolni organ i glagole koji idu uz njega, verbalne akrobacije koji krenu od podloge "ja sam žensko, a tako se dama ne izražava", pa im to dođe kao dozvola za vrijeđanje. Tu podvalu o damama koje ne psuju, ne podižu glas, ne govore o neugodnim stvarima, zapravo uvijek su ugodne, koja se ženama nameće da bi bile pristojne, pokorne i ponizne, nikad nisam doživljavala. To nisu argumenti za ništa, ali su dobar pokazatelj visoke razine mizoginije, ženomrzilaštva u društvu oko nas. Ukupno, takvih je komentara malo u odnosu na one koji potpisuju moje riječi, zahvaljuju, čestitaju, ljubazni su’’, ispričala je Danka za Slobodnu Dalmaciju.

Danka je zaključila kako ovakva rasprava nadilazi pitanje dnevne politike već postaje pitanje slobode i prava pojedinca.

‘’Od toga se ne možemo odmaknuti niti odustati. Mozak i humanost se ne uključuju i isključuju po potrebi, na poslu ili godišnjem odmoru. Oni rade ili ih nema’’, zaključila je Danka.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0