Life&style

Kolinda, Bojana Gregorić, Jelena Veljača pokazale su srednji prst i to s punim pravom

  • Srednji prst ne ubraja se u baš poželjne manire, ali ovaj put isprofilirao se kao reakcija na jednu od najosjetljivijih tema kada su u pitanju ženska prava
  • Naime, simbolika je to kojom su poznate Hrvatice reagirale na stav političara kojima se pridružio i Miroslav Škoro, a koji smatraju da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti po pitanju zadržavanja djeteta
  • Što o tome misle jasno su rekle, a i srednjim prstom pokazale, Kolinda Grabar Kitarović, Bojana Gregorić, Jelena Veljača te druge

Kada poznate dame s hrvatske scene, uključujući i bivšu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, javno podižu srednji prst kako bi odaslale poruku, nema sumnje, nešto je važno u pitanju. I to nešto ih je jako razljutilo. Daleko od samo bezobraznog ponašanja ili nekog trenutka ludila, ova gesta koja se inače smatra neprimjerenom svojevrsni je odgovor na nedavnu izjavu Nine Raspudića, a sada i Miroslava Škore o važnoj temi koja se tiče ženskih prava. Naime, Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti, a Raspudić je tijekom sučeljavanja sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Možda vas zanima U tramvajima, na poslu, u bolnicama i školama: svjedočanstva žena o seksualnom uznemiravanju gomilaju se na Instagramu Nane Nadarević Rubrika Life&style Life&style

Među lavinom komentara koje je pokrenula izjava o osjetljivom pitanju ovog dvojca koji će se utrkivati na skorašnjim parlamentarnim izborima, našla se i ona  bivše predsjednice Kolinde koja je za Jutarnji jasno artikulirala svoj stav, ali i popratila ga gestom podignutog srednjeg prsta.

‘’Pridružujem se svim ženama koje ovim "nepristojnim" činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći’’, izjavila je Kolinda za Jutarnji

Bivša predsjednica RH dodala je kako je uvijek bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. ‘’Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivijim životnim situacijama poput silovanja’’, pojasnila je Kolinda. 

''Žene, izađite na izbore dok još možete''

No, bivša predsjednica nikako nije usamljena u javnom očitovanju svoga stava. Pridružile su joj se i ostale uspješne i samoostvarene dame iz hrvatskog javnog života, poput Bojane Gregorić Vejzović i Jelene Veljače

Bojana je podijelila svoju fotografiju na kojoj drži podignut srednji prst iz 2000. godine, napisavši ‘’Žene, izađite na izbore dok još možete’’. 

Među brojnim porukama podrške pronašao se i navod komentatorice koja je Bojani sugerirala da ukloni fotografiju. ‘’Ti si dama. Skoro mi je 40 godina i još nisam shvatila zašto žene pokazuju k... kojeg nemaju’’, napisala je korisnica Instagrama, ali se Bojana nije dala pokolebati. 

‘’Draga gđo, slika je stara 20 godina kontekst je političkog karaktera. Čitajte između redova. Možda nam uskoro odrede što smijemo ili ne smijemo raditi, odijevati, gdje ne smijemo boraviti...shvatili ste....Lp’’, ustrajna je Bojana. 

Poruka za sve 'frajere koje misle da bilo koja žena bilo što mora''

Jasna je i bila Jelena Veljača koja je na svome Instagram profilu objavila fotografiju snimljenu za potrebe jedne naslovnice prije devet godina. 

Možda vas zanima Jelena Veljača o svom aktivizmu: "Mnogi i dalje misle da su ženske teme uglavnom tamponi i sportski grudnjaci" Rubrika Stars Stars

‘’Ovom prilikom pozivam sve svoje pratiteljice da pokažu srednji prst Škori koji misli da se silovana žena mora o abortusu dogovarati s obitelji, i Raspudiću koji misli da silovana žena mora roditi, a i generalno frajerima koji misle da bilo koja žena bilo što mora. Hvala što me pratite. Volim vas’’, napisala je Veljača. 

Objave su naišle na podršku i ostalih žena koje su se simboličnoj gesti pridružile digitalno, emotikonima. 

‘’Evo i od mene, s guštom’’, ‘’Ne moram, dosta sam se 'namorala'’’, ‘’Evo im u svim bojama i na svim jezicima! Jadnici jadni!’’,  ‘’Hvala tebi što se javno zauzimaš za sve nas, a njima…’’, ‘’Svoga tijela gospodarica’’, neki su samo od komentara na Instagramu. 

Andrea Andrassy na svome Instagram profilu također se očitovala u svom stilu. 

''Ne znam, previše su mi lijepi moji nokti da ih trošim na niskobudžetne pjevače'', napisala je Andrea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvala, ko da jesam.

A post shared by Andrea Andrassy (@andreaandrassy) on

Putem društvenih mreža svoje zgražanje izjavama Škore i Raspudića pokazala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Navela je kako se radi o porukama koji mladi ne trebaju slušati u 2020. godini te da je Hrvatska kakvu ona vidi otvorena,  suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati. 

Srednji prst pokazala je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš koja je pozvala i druge žene da učine isto. 

Photo: Instagram/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    tesko da ce glas dati škori haha