Life&style

Nakon Kolinde, Bojane i Jelene, srednji prst pokazao je i 24sata

  • Srednji prst naći će na naslovnici sutrašnjeg tiskanog izdanja 24 sata, najutjecajnijeg medija koji je zauzeo stav kakav dijeli i portal miss7 - predano i do kraja na strani ženskih prava
  • Izjave Miroslava Škore i Nina Raspudića ozbiljno je guranje ženskih prava na marginu zbog čega su i neke poznate Hrvatice dignule svoj glas, ali i srednji prst
  • Ova ‘neprimjena gesta’ polako postaje simbolom otpora onome što je i bivša predsjednica nazvala povratkom u srednji vijek

''Cijela priča izbora skrenula je u smjer koji jasno kaže da ti ljudi pojma nemaju za koji posao se natječu'', započeo je svoj status glavni urednik 24sata Goran Gavranović želeći zapravo istaknuti stav najutjecajnijeg medija čije mišljenje dijeli i portal miss7 - stati u obranu prava onih najslabijih, žena i djece. 

Možda vas zanima Kolinda, Bojana Gregorić, Jelena Veljača pokazale su srednji prst i to s punim pravom Rubrika Life&style Life&style

Status koji ujedno najavljuje naslovnicu sutrašnjeg izdanja 24 sata s podignutim srednjim prstom (pogodi, ženske ruke) i upečatljivim naslovom ''ODJE**ITE'', podignuti srednji prst još će više lansirati od samo neprimjerene geste, kako smo to do sada smatrali. Srednji prst, nakon što su ga se usudile pokazati i žene iz našeg javnog života poput Kolinde Grabar Kitarović, Bojane Gregorić Vejzović, Jelene Veljače i drugih, a o čemu smo već pisali, postao je simbolom revolta zbog gušenja ženskih prava. Direktan je to odgovor onima koji su se u već galopirajućoj utrci za parlamentarne izbore drznuli odlučivati umjesto nas pa je Miroslav Škoro izjavio da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti, a Raspudić je tijekom sučeljavanja sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

‘’Sram vas može biti’’, napisao je Gavranović u svome Facebook postu poruku ‘onima koji bi htjeli upravljati državom pa su plemenitu  gestu zaštite prava žena i djece u slučaju katastrofe pretvorili u odvratnu raspravu ili tu raspravu šutnjom odobrili kako bi sebi osigurali koji glasić'. 


‘'Raspravljate o pravima usvajanja napuštene djece i pravima žena, i to još k tome silovanih, na pobačaj. A natječete se da vodite državu. Društvo. Već sama stvar o kojoj vi raspravljate govori da uopće ne znate, nemate dobre namjere i nemate pojma o poslu kojim bi se željeli baviti. Nije stvar u tome da li silovana (ili bilo koja druga žena) ima pravo na pobačaj. To nije vaš budući posao, svrha vašeg budućeg posla bi trebala biti da silovanih žena nema. Vaš posao kao državnika, političara, jest da stvarate društvo u kojem će policija brzo uhvatiti počinitelje tog gnjusnog čina, sudovi ih pravedno kazniti, a zatvorski sustav rehabilitirati da takvo što više nikad ne počine. Vaš posao je da osigurate državu u kojoj će stručnjaci, i to bezbroj njih iz raznih struka, pomoći tim ženama da pokupe krhotine svog života i nastave. Vaš posao je da svake godine bude manje silovanih žena, više uhićenih i osuđenih i kažnjenih počinitelja, sve dok jednog dana sav taj broj ne dođe na nulu. Znam da je to lijepa želja, ali ne bi li nam to kao društvu trebao biti cilj? Da nema silovanih žena i muškaraca?’’, uputio je poruku Gavranović. 

Najava sutrašnjeg izdanja 24sata u kojem se navodi kako bi tema predstojećih parlamentarnih izbora treba biti kako spasiti zemlju od neviđene krize, a ne kopanje po ženskoj intimi i nametanje tema iz srednjeg vijeka, vjerujemo, naići će na suglasnost mnogih od nas. 

Svojim podignutim srednjom prstom svoje mišljenje su iskazale i bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja je za Jutarnji navela kako ‘’tim nepristojnim činom pokazuje svoj stav i diže glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad ‘’Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći’’, izjavila je Kolinda za Jutarnji.

Bojana je podijelila svoju fotografiju na kojoj drži podignut srednji prst iz 2000. godine, napisavši ‘’Žene, izađite na izbore dok još možete’’. 

Jasna je i bila Jelena Veljača koja je na svome Instagram profilu uz fotografiju na kojoj drži podignut srednji prst odaslala poruku svim ženama

‘’Ovom prilikom pozivam sve svoje pratiteljice da pokažu srednji prst Škori koji misli da se silovana žena mora o abortusu dogovarati s obitelji, i Raspudiću koji misli da silovana žena mora roditi, a i generalno frajerima koji misle da bilo koja žena bilo što mora. Hvala što me pratite. Volim vas’’, napisala je Veljača. 

Photo: 24sata

Komentari 0