Life&style

Razvijaju tehnologiju kojom se oštećeni ekran mobitela sam popravlja - znaš nekog kome će to dobro doći?

  • Korejski znanstvenici razvili su materijal koji se može „izliječiti“ ako se ogrebe i ispuca 
  • U budućnosti bi se primarno trebao koristiti na zaslonima mobitela
  • Otkrit ćemo ti o čemu se radi

Za razliku od ostalih „samoizlječivih“ materijala, ovaj bi također trebao raditi bez posebnog pritiska i na sobnoj temperaturi.

Novi materijal može se sam popraviti

Znanstvenici s Korea Institute of Science and Technology razvili su novi materijal koji se može sam izliječiti ako se ogrebe ili ošteti na drugi način. Primjenjuje se prvenstveno na zaslonima mobitela. Za razliku od prethodnih, budući displeji neće više sadržavati staklo, nego će se za proizvodnju koristiti mješavina lanenog sjemena i bezbojnog polimida. Ovaj je materijal poznat već sa sklopivih pametnih telefona.

Možda vas zanima Ovi horoskopski znakovi najčešće špijuniraju partnere i provjeravaju njihov mobitel Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

U budućnosti će postojati zasloni za mobitele koji se „samoiscjeljuju“

Posebnost ovog novorazvijenog materijala je da ako se ekran mobitela potrga, uljna komponenta površine prodre u pukotine i površina se sama popravi. Jer kad ulje dospije na zrak, stvrdne se. Rezultat: zaslon se sam „liječi“. Međutim, znanstvenici naglašavaju da je trenutno potrebno mnogo više testova prije nego što se materijal stvarno može upotrijebiti.

Možda vas zanima Google ima novu, jako zgodnu tražilicu za pjesme za tvoj mobitel. Trebaš znati samo jednu stvar! Rubrika Life&style Life&style

Alternativa za staklo ne bi se koristila samo za slomljene zaslone mobitela, već i na mnogim drugim područjima, poput umjetne kože ili solarnih kolektora.

via GIPHY

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0