Life&style

Rastoke: Čarobna oaza na Slunjčici i savršena stanica na putu za more

  • Rastoke ili 'Male Plitvice' od Zagreba su udaljene tek sat i pol vožnje te su savršena destinacija za dnevni izlet, ali i usputna postaja na putu do mora ili s njega
  • Rastoke nude prekrasnu prirodnu ljepotu koju pruža rijeka Slunjčica i njeni slapovi, ali i stare mlinove koji su dio povijesti i tradicije ovog mjesta
  • Osim što ćeš uživati u nevjerojatno lijepoj prirodi, u Rastokama možeš i dobro pojesti. Sasvim dovoljno razloga da putovanje na more obogatimo i s nekim drugačijim krajolikom

Oni stariji sigurno se sjećaju vremena kada se na more putovalo starom cestom. Iako je autoput značajno ubrzao dolazak na željenu destinaciju, moramo priznati kako nam ponekad nedostaje romantika koju sa sobom nosi 'old-school', lagano putovanje s povremenim zaustavljanjima na raznim pitoresknim mjestima ili gostionicama po putu. Jedno mjesto oduvijek je bilo posebno privlačno, bilo na putu prema moru ili unutrašnjosti. Radi se o mjestu Rastoke, od milja zvanom "Male Plitvice" jer su od Plitvičkih jezera udaljene 30-ak kilometara, a u njima ćeš također naići na slapove koji teku među kućama i vodenicama.

Slikovito mjestašce na rijeci Slunjčici

Kada je riječ o prirodnim ljepotama, slunjski kraj ih uistinu ima u izobilju. Rijeka Slunjčica na ušću s Koranom kod Slunja 'rastače' se u predivna 23 slaba i brzaca. Upravo je zato mjesto na kojemu se rijeka rastače u slapove dobilo ime Rastoke. "Male Plitvice" sastoje se od mnoštva malih jezera, brzaca i slapova od kojih su najpoznatiji Buk i Vilina kosa. 

Vilina kosa je ujedno i posljednji slap preko kojeg se Slunjčica obrušava u Koranu, a ime je dobio jer podsjeća na sjajnu, gustu, raščešljanu kosu kakva je u slavenskoj mitologiji krasila vile čiji je dom bio na obalama rijeke. Ova mitska bića magičnih sposobnosti pila bi vodu s čistih izvora pored kojih bi raščešljavale svoje duge kose dok su pjesmom zavodile muškarce. Oh, to je samo jedna od legendi koje su vezane uz ovaj kraj. 

Možda vas zanima Vrijeme je za jednodnevni izlet! Ove lokacije u blizini Zagreba savršen su odabir Rubrika Life&style Life&style

Buk je najveći rastočki slap kojemu ime asocira na buku što je stvara voda u padu preko slapa. Prvi slap u mjestu Rastoke, tako se i zove, nalazi se točno ispod ugostiteljskog objekta i pruža uistinu jedinstveni doživljaj ispijanja kave.  

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Rastoke

Osim po slapovim i rijeci Slunjčici, Rastoke su poznate i po mlinovima kojih je u ovom malom mjestu pregršt i koji već stoljećima oduzimaju dah avanturistima i putopiscima. Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, dok je najveći broj sagrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća. 

Rastoke i okolica nude i odličnu gastro ponudu

Rastoke će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. U konobi Pod rastočkim krovom možeš uživati u lokalnim rastočkim specijalitetima poput žličnjaka te pastrvi iz domaćeg uzgoja. Na imanju na kojemu se nalazi konoba naći ćeš i suvenirnicu, etno muzej te totem Winnetou iz filma Blago u Srebrnom jezeru, kao i prirodnu špilju.

Još jedan restoran koji vrijedi izdvojiti je restoran Ambar, koji se nalazi blizu starih ruševina Napoleonovog Magazina u Slunju. Idealan za opuštanje i uživanje u povijesnoj kulturi, restoran nudi jelovnik koji je osmislio poznati chef Mate Janković i na kojemu će se naći mnoštvo domaćih jela, od različitih vrsta mesa u kombinaciji sa sezonskim povrćem, ličkim krumpirom, tjesteninom i salatama te pastrva iz obližnjih rijeka.

Pitali smo: "Gdje bi sada najradije željela biti?" Od stotina odgovora najviše ih je vezano za jedno mjesto...

Bez obzira ideš li tek na more ili uopće ne ideš, Rastoke su samo na sat i pol od Zagreba te mogu polužiti i kao usputna stanica za predah, ali i kao destinacija na kojoj možeš provesti čitav dan. 

Photo: Instagram @croatiafulloflife

Komentari 0