Life&style

Legenda o Plitvičkim jezerima i sve što trebaš znati o posjeti najljepšem hrvatskom nacionalnom parku

  • Nacionalni park Plitvička jezera naš su najveći i najstariji nacionalni park te jedan od najpoznatijih NP u Europi koji godišnje privlači gotovo milijun i pol posjetitelja
  • U ovome detaljnom vodiču donosimo ti sve potrebne informacije kako bi što bolje isplanirala izlet na Plitvička jezera koja u ovom mjesecu slave svoj 73. rođendan te tom prilikom NP nudi i snižene ulaznice
  • Proljeće je pravo vrijeme za izlet u prirodu, a ima li ljepše od one na Plitvičkim jezerima?

Plitvička jezera naš su najpoznatiji i najstariji Nacionalni park, a za mnoge i jedan od najljepših Nacionalnih parkova u Europi. A ako si s dolaskom proljetnih dana razmišljala o tome gdje otići na izlet, Plitvice su uvijek dobra ideja, a trenutno traje i akcija radi koje su ulaznice znatno povoljnije nego u sezoni. Evo što sve trebaš znati o Plitvičkim jezerima te kako organizirati savršeni jednodnevni ili vikend izlet u ovaj nacionalni park - što vidjeti, gdje jesti i gdje odsjesti.

Tko je prema legendi stvorio Plitvička jezera? 

Uz nastanak Plitvičkih jezera vezana je jedna posebna legenda, a ona kaže: Da nije bilo Crne kraljice, ne bi bilo ni Plitvičkih jezera. U pradavno doba nad krajevima gdje se danas nalaze Plitvička jezera zavladala je velika suša, a Crna rijeka, čiji se izvor nalazio tamo, presušila je. Ispaćeni narod tražio je spas u skrivenim dubinama hladnih pećina, moleći bogove i zazivajući kišu. Međutim, unatoč molbama i vapajima seljaka, kiša nikako da padne.

U tom trenutku, ukazala im se Crna Kraljica sa svojih vilinskih dvora na Velebitu koja im je obećala pomoći, no pod jednim uvjetom - da se okupe na izvoru nekadašnje rijeke i pričaju iz srca, istinu, i priznaju svoje grijehe. Kraljica će znati jesu li iskreni ili ju obmanjuju. I tako ljudi krenu pričati što im leži na duši, svi osim jednog, najbogatijeg i najsebičnijeg čovjeka u plemenu koji se nije htio pokajati. Kad ga je vođa plemena protjerao iz plemena, javi im se poznat glas Crne kraljice koji im obeća kišu. I zbilja, kiša padne. Kiša su zapravo bile, legenda kaže, suze Crne kraljice koje su stvorile 13 jezera u koritu Crne rijeke. Prvo je nazvano Prošćansko jer je narod toliko dugo prosio za vodu.

Kada su Plitvička jezera proglašena nacionalnim parkom?

Prve kartografske zapise Plitvičkih jezera nalazimo još na crtežima iz 17. stoljeća, a u literaturi se prvi put spominju daleke 1777. godine. Već devedesetih godina 19. stoljeća javljaju se prve organizirane inicijative za proglašenje Plitvičkih jezera zaštićenim područjem. Akademik Ivo Pevalek prva je osoba koja je znanstveno obrazložila važnost zaštite Plitvičkih jezera.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Plitvička jezera Proučavajući rast mahovina i algi zaključio je da je postanak i rast sedre, koja sudjeluje u izgradnji geomorfoloških oblika Plitvičkih jezera, najvažniji i najosjetljiviji biogeni proces koji je "suština Plitvičkih jezera". Upravo ove spoznaje dovele su i do povijesnog datuma 8. travnja 1949., kada su Plitvička jezera proglašena prvim hrvatskim nacionalnim parkom. Osim što su najstarije, Plitvice su i najveći nacionalni park Hrvatske koji je oduvijek privlačio brojne posjetitelje, što domaće što strane. Plitvice godišnje broje do miliijun i pol posjetitelja.

Sve što trebaš znati prije posjete Nacionalnom parku Plitvička jezera

Kako bi maksimalno iskoristila svoj dan u najvećem nacionalnom parku Hrvatske, dobro je imati što više informacija i dobro se pripremiti. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Plitvička jezera

Plitvička jezera ulaznice

Dodatni razlog za posjetu Plitvicama upravo u proljeće su i cijene. Naime, Nacionalni park Plitvička jezera u travnju slavi 73. rođendan pa povodom rođendana u tjednu od 4.4. do 10.4. nudi ulaznice po promotivnoj cijeni. Umjesto standardnih 180 kn koliko je cijena ulaznice u sezoni (proljeće i ljeto), ako Plitvice posjetiš u rođendanskom tjednu, ulaznicu ćeš platiti tek 80 kn, a djeca 50 kn. 

Plitvička jezera radno vrijeme

Iako je Nacionalni park otvoren čitavu godinu, radno vrijeme mijenja se ovisno o dobu godine. U hladnijem dijelu godine zatvorena su Gornja jezera, jednako kao i velik dio ugostiteljskih objekata što je još jedan od razloga zašto je Plitvička jezera bolje posjetiti u projeće. Radno vrijeme Nacionalnog parka je od 7 ujutro do 7 navečer, a kartu možeš kupiti do 16 sati.

Koliko jezera imaju Plitvice?

Iako se često spominje broj 16, istina je da Plitvičkih jezera ima puno više, no nisu sva imenovana te im se ne zna točan broj, no 2018. godine je napravljen točan izračun jezera, a u ukupni broj su uračunata sva ona s minimalnom površinom od 10 m2. Na ovaj način dobili smo ukupno 90 jezera! Plitvička jezera se dijele na Gornja i Donja jezera koja silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije. Najveće jezero je Kozjak s 81,5 hektara površine, a ono je ujedno i najdublje jezero s 47 m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kelly’s 🌞 (@kellyjoly)

Koliko traje obilazak Plitvičkih jezera?

U Nacionalnom parku Plitvička jezera možeš izabrati čak između sedam različitih ruta od kojih najkraće traju 2-3 sata, a najduže 6-8 sati. Razlikuju se, naravno u kilometraži kao i dijelovima kroz koje prolaze pojedine rute.

Najpopularniji je Program A koji započinje kod sjevernog ulaza, odnosno Ulaza 1, a razgledavanje je kružno te prolazi pored vodećih atrakcija – Velikog slapa te kanjona Donjih jezera. Ovaj program traje oko dva do tri sata, a put je dug 3.5 km.

Možda vas zanima Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba! Rubrika Life&style Life&style

Ako imaš malo više vremena, preporučujemo program B koji traje sat vremena duže, a uključuje i vožnju elektrobrodom po jezeru Kozjak. Međutim, šteta je posjetiti Plitvička jezera i ne vidjeti i Gornja jezera koja su za mnoge puno ljepša od Donjih i svakako vrijede da ih se obiđe, a to možeš učiniti upravo sada, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Za potpuni doživljaj jednog od najpoznatijih europskih nacionalnih parkova, najbolje je odabrati rutu kojom ćeš proći i Donja i Gornja jezera. Tu preporučujemo program C i H koji kombiniraju vožnju elektrobrodom i vlakićem, a traju između četiri do šest sati. Za najveće avanturiste (i one u najboljoj formi) preporučujemo program K koji traje između šest i osam sati, a na ovaj način ćeš prošetati stazom dugom 18,3 kilometra i obići sve znamenitosti Plitvičkih jezera.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Plitvička jezera

Plitvička jezera restorani

Bilo koju rutu da izabereš, sigurno ćeš ogladniti, no ne moraš brinuti jer Plitvička jezera nude opcije i za najveće gurmane. Preporučujemo jedan od ovih restorana ako želiš uživati u autohtonoj ličkoj kuhinji.

Restoran Lička kuća

Ako želiš isprobati jedan od lokalnih specijaliteta posluženih u autohtonom ambijentu, tada je restoran Lička kuća najbolja i najpopularnija opcija. Lička kuća, kako samo ime govori, nudi ličke specijalitete koje spravljaju isključivo od povrća i mesa iz lokalnih proizvodnji dok tijesta i slastice proizvode u vlastitoj pekarnici, a meso obrađuju u vlastitoj mesnici. Na meniju možeš pronaći jela kao što su „Lički zavežljaj“ -  jelo koje simulira janjeće pečenje s prilogom iz peke, ili „Orzoto od janjetine“ u kojem se spretno spaja tradicionalna žitarica ječam, kao i tradicionalno pripremljene janjetine i teletine ispod peke s ličkim krumpirom.

Ličku kuću naći ćeš nasuprot sjevernog ulaza (Ulaz 1) u Nacionalni park Plitvička jezera, a uz restoran nudi i etno muzej gdje možeš razgledati i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.

Vikend s prijateljicama: Savršene ideje za proljetne praznike!

Restoran Poljana

U restoranu Poljana, koji se nalazi u samom centru Nacionalnog parka Plitvička jezera, na lokaciji Velika poljana, možeš uz miris svježe pripremljene hrane i autohtonih okusa uživati i u prekrasnom pogledu. Rustikalan izgled restorana koji karakterizira toplo drvo, u isto će ti vrijeme prenijeti i dašak povijesti Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Za predjelo preporučujemo da probaš poznati lički sir škripavc, kao i ličke police - polovice krumpira u kori zapečene u pećnici, koje se mogu jesti uz slaninu i sir. No, glavna zvijezda menija je, naravno - janjetina. Možeš izabrati između Ličkog lonca gdje se janjetina kuha zajedno s povrćem ili janjetinu ispod peke. U svakom slučaju sigurni smo da nećeš pogriješiti. 

Plitvička jezera smještaj

A ako želiš svoj izlet na Plitvička jezera pretvoriti u vikend izlet, Plitvice nude i pregršt opcija za smještaj između kojeg možeš birati po svojim preferencijama, kao i budžetu. 

Ako ćeš na Plitvicama provesti dva dana, svakako u izlet uključi i posjetu pitoresknom mjestašcu Rastokama, poznatom i kao „Male Plitvice“ jer se nalazi samo 30-ak kilometara dalje od Nacionalnog parka Plitvička jezera. U tom slučaju preporučujemo smještaj  hotel Mirjana&Rastoke u sklopu kojeg se nalazi i restoran Rastoke s bogatom ponudom tradicionalnih jela.

Camping Plitvice

Udaljen od NP Plitvička jezera 7,5 km, ovaj turistički dragulj proglašen je top destinacijom Like koji na posebno dizajniranim parcelama s vlastitim travnjakom nudi smještaj za kampere i šatore, a u 17 luksuznih kućica pruža gostoprimstvo svima koji žele opustiti duh i tijelo budeći se uz cvrkut ptica i miris prirode.
Kamp s 5 zvijezdica nudi i restoran, kao i raznovrsni sadržaje za koji uključuju vanjski bazen, dječji bazen, multifunkcionalno igralište,  amfiteatar, praonice za kućne ljubimce i roštilj zone.

Nadamo se da smo ti ovim detaljnim vodičem pomogli pri osmišljavanju izleta  i želimo ti što skoriji odlazak u naš najljepši nacionalni park te boravak u kojem ćeš opustiti i um i tijelo.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0