Life&style

Vrijeme je za jednodnevni izlet! Ove lokacije u blizini Zagreba savršen su odabir

  • Bliži ti se slobodan dan i želiš ga provesti u prirodi? 
  • Ako ne znaš kamo krenuti, donosimo ti nekoliko prijedloga savršenih lokacija za bijeg od svakodnevice i zagrebačkih ulica
  • U okolici Zagreba nalazi se nekoliko odredišta koja garantiraju savršen dan za punjenje baterija

Nakon radnog tjedna i dana provedenih u gradskoj vrevi, idealan način za provesti slobodne dane ili barem jedan je odlazak u prirodu. Zelenilo će odmoriti i naše tijelo i um i stići kao melem na oslabljenu energiju. 

A u okolici je Zagreba puno odredišta koje možeš posjetiti čak i na jedno popodne, ali i ostati - puno dulje. Šetnja prirodom, uspon na planinu ili obilazak zanimljive lokacije samo su neki od prijedloga kako se nakratko maknuti od betona i jednoličnih ulica. Evo što posjetiti u zagrebačkoj blizini.

Medvednica

Naravno, na prvome je mjestu čuvarica Zagreba, Zagrebačka gora Medvednica sa Sljemenom, najvišim vrhom od 1032 metra. Pregršt šetnica i više od 70 uređenih planinarskih staza vodi i do nekoliko planinarskih kuća i domova, a među drvećem skriva i rudnik Zrinski, špilju Veternicu i slap Sopot te stari Medvedgrad koji skriva mnoge tajne.

Samobor

Srednjovjekovni gradić predivne barokne arhitekture okružen je planinskim vijencem od Okić-grada do Japetića i Žumberka. Predivna priroda koja ga okružuje, kao i ostaci Staroga grada iz 13. stoljeća do kojeg vodi i malo dulja šetnica, savršen su razlog za posjet ovome dragulju u blizini Zagreba. Osim toga, u blizini se nalazi i Etno farma Mirnovec koja nudi i šetnju na konjima.

Možda vas zanima Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba! Rubrika Life&style Life&style

Žumberak i Samoborsko gorje

Bez obzira odlučiš li se na šetnju ili lagano planinarenje, Samoborsko je gorje pravi odabir. Dobro poznata šetnica ili manje poznati puteljci - izbor je tvoj. U ovom zelenilu teško da nećeš odmoriti, a u blizini se nalazi i adrenalinski park ako ti je potreban malo drugačiji odmor. Posjetiti možeš i Eko selo Žumberak koje se nalazi u kanjonu potoka Rakovice.

Bio park Divlje vode

Ovo obiteljsko izletište u blizini Samobora savršeno je za dan proveden u miru, u okruženju prirode i - ljama. Nalazi se unutar parka prirode Žumberak, a uz njega teče potok Bregana. U sklopu parka nalazi se restoran koji se ribom opskrbljuje iz ribnjaka u podnožju, ali i zoološki vrt s domaćim životinjama, jelenima i ljamama dok je na livadama dovoljno prostora za razne sportske aktivnosti.

Trakošćan

Jedan od najljepših hrvatskih dvoraca smješten na rubu Varaždinske županije nalazi se usred raskošne prirode. Šetnica oko dvorca vodi uz rub jezera s kojeg se pruža predivan pogled na povijesno zdanje. Poučna staza koja ga okružuje, iako se na prvi pogled ne čini toliko dugom skriva pet kilometara šetnice, a trajanje šetnje može se protegnuti i na dva sata. Ipak, sljedećih nekoliko mjeseci jezero je isušeno radi čišćenja mulja. Unatoč tome, pogled na dvorac iz 13. stoljeća i šetnja njegovim raskošnim hodnicima dovoljan su razlog za jedan kraći izlet.

Kalnik

Jedno od najpopularnijih izletišta u Hrvatskoj, Kalnik, nalazi se oko 80 kilometara od Zagreba, na mjestu spajanja Zagorja, Prigorja i Podravine. Poučne staze i stare gradine, jedna od kojih je na Malom Kalniku, a druga na Velikom, idealne su za sve ljubitelje avanture i predivne prirode. Veći je dio Kalnika zaštićen krajolik, a visoka oko 450 metara u prosjeku savršena je za lagano planinarenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Volim Kalnik (@volimkalnik)

Veliki Tabor

Dvorac sagrađen u 16. stoljeću kulisa je za legendu o Veroniki Desinić, mladoj i prelijepoj, ali siromašnoj pučanki u koju se zaljubio vlastelinov sin. Zabranjena ljubav dovela je do njezine smrti, a mitovi žive još i danas. Srednjovjekovni se dvorac nalazi na brijegu okruženom predivnom prirodom, a njegova unutrašnjost skriva razne srednjovjekovne eksponate i umjetnine pa je i česta lokacija brojnim izložbama. U njegovoj se blizini nalazi i izletište Grešna gorica koje skriva finu hranu u autohtonome zagorskom ambijentu, okruženo zelenilom i životinjama.

Međimurje i najsjevernija točka Hrvatske

Još sjevernije nalazi se najmanja hrvatska županija, Međimurje, čija su zelena polja idealna za dan u prirodi. U mjestu Sveti Martin na Muri nalazi se Žabnik, najsjevernija točka Hrvatske, a u blizini je i stari mlin koji vraća u neke prošle dane. Osim toga, posjetiti možeš i farmu jelena i uživati u svome savršenom danu!

Kanjon Kamačnik

Vrbovsko je udaljeno oko sat vremena od Zagreba, a tamo se smjestila šetnica s predivnim pogledom na okolnu prirodu i kanjon Kamačnik. Tu se nalazi Panova poučna staza koja je prikladna i za djecu pa je ovo idealna lokacija i za obiteljski izlet. Osim veličanstvene prirode, na šetnici možeš uživati i uz velike instrumente postavljene uz njezin rub, primjerice gong, potočne orgulje, puhova zvona i mnoge druge.

Kanjoni Gorskog kotara

Vražji prolaz i Zeleni vir predivni su prizori u srcu Gorskog kotara. Vražji je prolaz nastao tisućljetnim djelovanjem vode na okolni kamen, a kroz njega vodi šetnica ispunjena mostićima. Zeleni vir stijena je visoka 70 metara između dva obronka niz koju pada zadivljujuć slap.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CROATIA (@croatia)

Lokvarsko jezero 

Umjetno jezero smješteno u miru Gorskoga kotara okruženo je šumom idealnom za duge šetnje i razne oblike rekreacije.

Bez obzira u koje godišnje doba se uputiš slavnom goranskom cestom Lujzijanom, Lokvarsko jezero i okolna priroda uvijek skrivaju neke svoje nove čari.

Špilja Vrelo Možda vas zanima Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo Rubrika Life&style Life&style

Rastoke

Rijeka Slunjčica na ušću s Koranom kod Slunja pretvara se u predivna 23 slaba i brzaca koji čine Rastoke. Pregršt mostića ovoga pitoresknog mjestašca, žubor vode i zelenilo prirode koje ga okružuje stvaraju idealnu kulisu za zamišljanje bajkovitog doma vila koje se sigurno skrivaju u blizini.

Šetnica uz Slunjčicu namijenjena je i djeci pa je savršen razlog za posjet cijele obitelji.

Photo: Shutterstock

Komentari 0