Life&style

Ralje, Psiho, Isijavanje... Tko bi rekao da je ovih 15 filmova snimljeno prema istinitoj priči

  • Zašto natpis "zasnovano na istinitoj priči" koji vidimo na početku filma daje sasvim novo ruho nekom filmu? I zašto nas takve priče privlače?
  • Kada gledamo film koji je zasnovan na istinitoj priči, često iskustva glavnih junaka povezujemo sa vlastitim
  • Možda ćemo se teško poistovjetiti s masovnim ubojicom iz Psiha, ali Ralja se sjetimo i češće nego što bismo željeli, zar ne?

Samo zato što je film "zasnovan na istinitoj priči" ne znači da je to usporena, povijesna drama. Zapravo, bezbroj klasika i romantičnih filmova imaju veze s pričama iz stvarnog života u koje je gotovo nemoguće vjerovati. Na primjer, jeste li znali da su Ralje nadahnute stvarnim napadima morskih pasa? Ili da je Nicholas Sparks Bilježnicu temeljio na doživljajima svojih rođaka? Ovih 15 filmove temelje se na istinitoj priči.

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

1. Psiho (1960.)

Serijski ubojica iz Wisconsina Ed Gein zvani Mesar inspiracija je bio za glavnog junaka filma Psiho Normana Batesa. Iako je Gein bio poznat po mnogim stvarima, pisci su se usmjerili na njegov jeziv pogled i neobične opsesije kako bi stvorili verziju zloglasnog antagonista na ekranu. (Zabavna činjenica: Gein je također nadahnuo scene u Teksaškom masakru motornom pilom.)

2. Bilježnica  (2004.)

2004. godine Nicholas Sparks donio nam je suvremene Romea i Juliju sa zabranjenom ljubavnom pričom Allie (Rachel McAdams) i Noaha (Ryan Gosling). Od njihovog preslatkog simpatičnog susreta na karnevalu do one svima poznate scene na kiši, ne možemo ne zaplakati svaki put kad uhvatimo ovaj ljubavni klasik. A činjenica da je Sparks priču temeljio na baki i djedu svoje supruge samo je šlag na torti.

3.  Ralje (1975.)

Iako je redatelj Steven Spielberg dodao priličnu količinu teatralnog ugođaja, film se temeljio na nizu pravih napada morskih pasa. 1916. godine četiri su posjetitelja plaže umrla na obali Jerseyja, što je rezultiralo masovnim lovom na morske pse kako bi se pronašao ljudožder i zaštitila gradska turistička industrija. A ostalo je povijest filma.

Obožavamo Juliju Roberts, ali znaš li koji je njezin apsolutno najgori film koji je ikada snimila?

4. Pedeset prvih poljubaca (2004.)

Ne, nije to samo neki glupi potez Adama Sandlera. Film je stvarna je ljubavna priča o veterinarki koja svakodnevno doživljava gubitak pamćenja (Drew Barrymore). Film se temelji na istinitoj priči Michelle Philpots, koja je pretrpjela dvije ozljede glave, 1985. i 1990. Kao i u filmu, njezino se sjećanje resetira kad spava, pa je suprug mora podsjetiti na njihov brak, nesreću i njezin napredak svako jutro.

5. Mike i Dave traže patnju za vjenčanje (2016.)

Koliko god se činilo nestvarnim, zapravo se dogodilo ovo otkačeno ludilo prikazano na filmu. Ali za pravu braću Stangle, veselje je uslijedilo tek nakon što je sve propalo. Priča kaže: Mike (Adam DeVine u filmu) i Dave Stangle (Zac Efron) trude se kako bi pronašli pratilje za vjenčanje svoje sestre - kako bi svima dokazali da su sazreli. Nakon što su objavili oglas na Craigslistu, dječaci pozivaju dvije naizgled dražesne djevojke (Anna Kendrick i Aubrey Plaza) koje su se pokazale puno divljima nego što su zamišljali.

6. Dobri Will Hunting (1997.)

Matt Damon i Ben Affleck osvojili su Oscara za originalni scenarij za film Dobri Will Hunting iz 1997. godine. Ali priča je nastala iz stvarnog incidenta u kojem je sudjelovao Damonov brat, Kyle. Kako se ispostavilo, Kyle je bio u posjetu fizičaru u kampusu na MIT-u i naišao na jednadžbu na ploči u hodniku. Koristeći svoje vještine, zvijezdin brat odlučio je dovršiti jednadžbu (s potpuno lažnim brojevima), a remek-djelo ostalo je netaknuto mjesecima. Tako je rođen Dobri Will Hunting.

Možda vas zanima Filmski izazov: Možeš li prepoznati kultne filmove prema samo jednoj sceni? Rubrika Life&style Life&style

7. Isijavanje (1980.)

Tijekom godina mnogi su izvještavali o neobjašnjivim, paranormalnim aktivnostima unutar hotela Stanley u Estes Parku u Koloradu. 1974. godine Stephen King i njegova supruga Tabitha odlučili su vidjeti o čemu se radi i provjerili što se događa u sobi 217. Nakon njihova boravka, King je priznao da je čuo neobične zvukove, sanjao noćne more što mu se inače nikad ne događa.

8. Sportska groznica (2005.)

Autobiografski esej Nicka Hornbyja, "Sportska groznica: fanov život", poslužio je kao osnova za ovaj zabavni film, iako je u stvarnom životu Hornby više volio nogomet nego bejzbol. Jimmy Fallon glumi Bena Wrightmana, tvrdoglavog obožavatelja Red Soxa čija opsjednutost bejzbolom počinje ugrožavati njegovu romantičnu vezu s Lindsay (Drew Barrymore).

9. Chicago (2002.)

Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere blistaju u ovom mjuziklu, koja je inspiraciju uzela iz predstave Maurinea Dallasa iz 1926. godine koja se temeljila na istinitoj priči o Beulah Annan, osumnjičenoj ubojici. Chicago, koji prati priču dvoje ubojica koji čekaju suđenje dvadesetih godina prošlog stoljeća, zaradio je šest nagrada Oscar, uključujući i onaj za najbolji film.

10. Terminal (2004.)

Tom Hanks glumi Viktora, Europljanina koji se zaglavio u zračnoj luci kad mu je uskraćen ulazak u SAD i koji se nije mogao vratiti u svoju zemlju zbog vojnog puča. No, jesi li znala da se priča temelji na istinitoj priči o iranskom izbjeglici Mehranu Karimiju Nasseri? Gotovo je dva desetljeća živio na terminalu u zračnoj luci Charles de Gaulle, pa čak i napisao autobiografiju o tom iskustvu.

11. Zavjet (2012.)

Rachel McAdams i Channing Tatum zadivljujući su kao Paige i Leo Collins, čiji je sretni brak testiran nakon što se Paige nakon nesereće suoči sa teškim gubitkom pamćenja. Film je nadahnut istinitom pričom Kim i Krickitta Carpentera, iako su otkrili da je stavrni život imao puno više prepreka koje nisu prikazane u filmu. Kim je rekla, "Dramatizacija u filmu bila je puno veća, ali teško je priču od 20 godina izazova staviti u 103 minute."

Ukleti horor filmovi Možda vas zanima Ukleti horori: na ovih 6 filmskih setova dogodile su se doista misteriozne stvari Rubrika Life&style Life&style

12. Na obali rijeke (1986.)

Radnja za film zvuči kao da je proizašla iz uma pisca krimića, ali zapravo, nadahnuta je istinitim događajima. Nacija je 1981. bila šokirana kada je čula za ubojstvo 14-godišnje Marcy, koju je napao i ubio 16-godišnji Anthony Jacques Broussard. Prema izvješćima, ležerno je prijateljima ispričao o incidentu, a zatim im pokazao njezino tijelo. Najnevjerojatniji dio? Danima nisu upozorili vlasti.

13. Napojnica od 2 milijuna dolara (1994.)

Romantičnu dramu nadahnuli su policajac Robert Cunningham i konobarica Yonkersa Phyllis Penzo, koji su se često susretali u pizzeriji, gdje je ona radila. Jednog kobnog dana 1984. godine, Cunningham je zamolio Phyllis da mu pomogne odabrati polovicu brojeva lutrije na listiću, i sasvim sigurno, sljedeći je dan dobio na lotu. Kao i u filmu, dobitak je podijelio s konobaricom, ali Cunningham i Penzo nikada nisu bili u romantičnoj vezi (jer su bili u sretnom braku s drugim ljudima).

14. Mi to možemo! (2002.)

Baziran na istinitoj priči o Meghan Cole, učiteljici koja je vodila plesni tim tijekom 90-ih, film prati grupu latino tinejdžerki koje uče vrijedne životne lekcije dok se probijaju do državnog prvenstva. Do danas je "Sí se puede" i dalje jedan od naših najvećih gesla.

15. Ljubi i plači (2016.)

Ova dirljiva kanadska drama usredotočena je na mladu umjetničku klizačicu čiji se snovi zaustavljaju kad otkrije da ima izuzetno rijedak oblik raka. Temelji se na životu stvarne klizačice Carley Allison, koja je bila veliki zagovornik onih koji se bore s rakom.

Photo: Shutterstock

Komentari 0