Life&style

Provela sam 24 sata offline - i došla do OVOG zaključka

Sama ideja da svoj iPhone na 24 sata trebam staviti u airplane-mode u meni je već unaprijed stvarala najveću anksioznost ikada. Koliko je to zapravo tužno?

Ok, da raščistimo jednu stvar - ja volim Instagram. I YouTube. I Internet. Nisam ponosna na to, ali mogu provesti sate i sate scrollajući po najrandoom portalima, profilima, fotkama, kanalima i shopping stranicama. I to bez da trepnem. Najčešće se tješim time da mi je to posao, da sam "u kreativnoj potrazi" i da se "inspiriram". Ono što su nekad bili magazini, danas su portali. Ono što su mi nekad bile televizijske emisije, danas su YouTube videa. Doduše, Facebook mi je totalno pase

Možda vas zanima "Naučila sam sve trikove online kupnje" Rubrika Moda Moda

Onda dolazimo i do emaila. Aplikacije koju najviše mrzim. Samo zato što svakim novim otvaranjem ove ikone na mobitelu dobijem 20 živčanih. A voljeni WhatsApp? Viber? Messenger? Koliko puta u danu ih otvoriš? Ja ću ti reći. Previše. I upravo zato mi se izazov "biti offline 24 sata" učinio savršenim. Praktički ni ne pamtim vrijeme "prije mobitela", a kao i svaki drugi pripadnik millennialsa, već sam desetak godina u simbiozi s ekranom i tipkovnicom. Iz praktičnih razloga (čitaj: kao osobi koja radi u medijima apsolutno mi je neizvedivo biti offline u radnim danima), za svoj "day off" sam odabrala - subotu. Naravno da sam u petak navečer na svim društvenim mrežama najavila svoju nedostupnost sljedećeg dana, u slučaju da me netko zatreba. I onda me udarilo - a što ako ja zatrebam njih? 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Kako je telefon prvo što pogledam čim otvorim oči, priznajem da mi je bilo neobično probuditi se u subotu jer... što sad da radim? Nakon sat vremena jutarnje kave koju sam provela zureći u sunce na balkonu, dolazim do zaključka da mi je - dosadno. Kad nemaš mogućnost svakih deset minuta otvoriti profile društvenih mreža i scrollati vijestima i postovima u bespućima Interneta, realno - što radiš? Odlučila sam da ovaj eksperiment neće završiti tako beznadno. Odlučila sam iskoristiti dan. Uostalom, koliko često imam opravdan razlog za nejavljanje na telefon i neodgovaranje na poruke? 

 | Autor: Instagram Instagram

Od tog trenutka, prepustila sam se svojem offline danu i posvetila se svemu za što inače "nemam vremena". Ako ti kažem da mi kuća nikad nije bila čišća, ne pretjerujem. Ako ti kažem da nikad nisam više uživala u kuhanju, ne lažem. Započela sam knjigu koja mi je mjesecima na "to-read" listi. Možda sam varala, ali slušala sam muziku s mobitela - jer CD nisam ispržila već godinama... A dan bez muzike mi je nezamisliv. Šetala sam. Popila kavu s prijateljicama, jer ih nisam čula cijeli dan - helou?! Ispekla sam kolač. Uhvatila genijalan dokumentarac na TV-u. Presadila biljku. Obavila sezonsko čišćenje ormara. Otišla na trening. Kužiš poantu?

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Toliko toga čovjek MOŽE napraviti u jednom danu, ali toliko vremena nam doslovno preleti pred očima, odnosno pod prstima, samo scrollajući i gledajući u ekran bez razmišljanja. Hoću li ponoviti offline dan? Prvom prilikom! Nažalost, u 21. stoljeću jako je teško ne biti dio digitalnog svijeta i društvenih mreža, ali offline vrijeme nam je potrebnije nego što mislimo. Stvarno upoznaš sebe, osjetiš potrebu za hobijima; želiš iskoristiti dan, dobiješ bolji pojam o vremenu, manje se stresiraš, osjećaš se odmorno i opušteno.

Nakon svega, ne mogu se ne zapitati - dolazi li velika količina negativne energije upravo iz naših mobitela i konstantnog online života? Opterećuju li nas društvene mreže? Mislim da da, iako, ruku na srce - to govori djevojka koja je šest puta pogledala Instagram i otvorila 15 Instastoryja tijekom pisanja ovog članka... 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0