Moda

"Naučila sam sve trikove online kupnje"

Još uvijek imaš strah od online shoppinga? Razumijem te. I ja sam nekad izbjegavala internetske kupnje u širokom luku, ali kad jednom naučiš sve cake velebnog Interneta - više nikad nogom nećeš kročiti u trgovinu!

Postoji jedan, već sam po sebi, dovoljno dobar razlog zašto je online kupnja majka shoppinga: ne moraš biti u interakciji ni sa kime! Znam da ovo zvuči jako introvertno, ali mislim da se možeš složiti sa mnom kad kažem da trgovine i shopping centri znaju biti pravi pakao. Krcati dućani, razbacane stvari, buka, red ispred kabine pa red na blagajni. Nije ni čudno da se nakon gotovo svakog odlaska u shopping osjećaš kao da si satima kopala kanale u rudniku.

E pa, hvala Bogu da živimo u doba Interneta! Pod a) nikad više ne moraš izaći iz kuće da bi nešto kupila. Pod b) nema reda na blagajni i pod c) sva odjeća je uredna i nenošena. Woohoo! I kad me dan-danas vlastite prijateljice pitaju "Kako se usudiš nešto kupiti preko Interneta? Kako znaš da nije neka prevara ili da ti se komad neće svidjeti?", uvijek imam spreman odgovor: postoje trikovi koje naučiš i uvijek koristiš kad kupuješ online, ali također trebaš znati da ćeš u samom početku online shopping ipak morati savladati metodom pokušaja-pogreške. Za sve cure koje još uvijek strahuju ili izbjegavaju online shopping, donosimo nekoliko savjeta odakle krenuti, kako naučiti online shoppingirati (da, volim reći da je to cijela mala nauka) i zamijeniti znojne kabine sa udobnosti vlastitoga kauča...

1. Newsletteri su zakon!

Prilično sam sigurna da si tisuću puta obrisala newsletter iz maila bez da si ga uopće otvorila. Krivo! Možda ti se čini kao najgluplja stvar na svijetu ostaviti svoj e-mail na stranici određenog brenda ili trgovine, ali newsletteri znaju biti itekako korisni! Nemoj ih nikada tretirati kao spam, više kao tjedni podsjetnik na novitete, sniženja i update trendova. Primjerice, H&M svojim newsletterom uvijek najavi kada dio asortimana stavljaju na sniženje ili kada dodaju nove komade u kolekciju. Istu stvar će učiniti i ASOS, kao i svi ostali high-street brendovi koje religiozno pratiš. Tako ti je potraga ustvari olakšana, jer među prvima znaš što je novo stiglo ovog tjedna, a ne moraš satima scrollati po stranicama. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

2. Drži se provjerenih stranica

Okej, iako se kunem u online shopping, isto tako priznajem da uvijek kupujem sa desetak istih stranica. Zašto? Zato što im vjerujem i zato što ih poznajem. Naravno da ti je puno lakše kupovati online od brendova koje već poznaješ, odnosno s čijom kvalitetom si upoznata. Tako primjerice nema razloga da se bojiš kupnje od Inditexovih brendova (jer ti Zara već sigurno visi u ormaru), kao ni H&M-a, Manga i ostalih. ASOS (moj osobni favorit!) može biti riskantan zato što sadrži brendove za koje nikad prije nisi čula i moglo bi se dogoditi da ti se komad uživo ne svidi kao što ti se svidio na slikama. Ako ti se ne da prolaziti kroz povrat, zamjene ili slanje robe nazad, predlažemo da se držiš online kupnje od poznatih brendova, a eventualno se tu i tamo okušaš na nekoj nepoznatoj stranici i naručiš koji "nepoznati" komad. Na kraju krajeva, jedino ćeš tako i upoznati brendove, njihovu kvalitetu, veličine i sve ostalo. 

3. Pronađi svoje mjere

Isto tako, ključna stvar kod online shoppinga jest - znati svoje mjere i konfekcijski broj! Moguće je da pri prvoj online kupnji pogriješiš, jer s obzirom na to da konfekcijski brojevi između brendova itekako variraju, postoji šansa da će ti tvoj uobičajeni broj biti prevelik/premali. S brendovima koji su ti već poznati nećeš imati problema ni kad kupuješ online, jer poznaješ njihove brojeve i znaš koji odabrati, ali ako kupuješ s nekih nepoznatih stranica uvijek pogledaj njihov size-chart odnosno tablicu s veličinama. Svaki brend ima svoj individualni size-chart i najpametnije je da usporediš svoje mjere s njihovima i pronađeš svoju preporučenu veličinu. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

4. Filtriraj pretrage

Na svakoj stranci postoje filteri i tražilica. Vjeruj mi kad ti kažem da će ti ova opcija olakšati život. Osim ako bez veze ne tražiš nešto što bi ti moglo "upasti u oko", a zatim i u shopping kolica - obavezno filtriraj svoju potragu! Filtrirati možeš prema praktički svemu: odjevnom predmetu, boji, materijalu, dužini i možda meni najdraže - po veličini. Pogotovo kad se radi o cipelama, filtriraj potragu tako da označiš samo svoj broj jer se tako nećeš dovesti u najgoru situaciju ikada - savršene cipele, ali nema tvog broja. (ubaci tužan smajlić ovdje)

5. Upoznaj se s terminologijom 

Praktički sve stranice na kojima ćeš online shoppingirati su na engleskom. Samim time, i njihova odjeća i obuća su imenovana na engleskom pa se prije svega trebaš upoznati s "modnom terminologijom" kako bi što uspješnije mogla pretraživati stranice. Praktički svaka vrsta majice ili pulovera ima svoje ime, baš kao i modeli haljina, traperica, suknja, cipela,... Više puta mi se dogodilo da sam tražila jednu stvar pod totalno krivim imenom i tako si suzila potragu na nešto što uopće ne tražim niti želim kupiti. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

6. Ravnaj se prema modelima

Iako su modeli u principu uvijek visoki i vitki, to ne znači da se ne možeš ravnati po njima. Potraži mjere i visinu modela te konfekcijski broj komada koji nosi na slici (ili videu) pa probaj ocijeniti kako bi ovaj komad stajao na tvojoj figuri. ASOS ima genijalnu opciju videa, na kojoj možeš vidjeti kako model izgleda u pokretu dok nosi komad. Ovo je opcija koja mi je toliko puta pomogla pri odabiru i kupnji jer zaista možeš vidjeti kako komad stoji na osobi koja ju nosi te kako će se materijal ponašati dok hodaš. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

7. Wish-lista

Neka ti lista želja na stranici s koje naručuješ bude temelj za kupnju. Ovo je jedno divno mjesto na koje možeš pospremiti sve što eventualno razmatraš za kupnju, a na kraju, kad pogledaš svoju listu želja ustvari možeš odlučiti trebaju li ti ovi komadi ili ne. Također ovo je mjesto gdje možeš privremeno sačuvati sve svoje favorite i vratiti im se ako zaključiš da je vrijeme za kupnju. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

8. Lista čekanja

Nema ništa gore nego kad odabereš i pronađeš savršen komad koji si toliko čekala i shvatiš da je komad - out of stock, odnosno nije dostupan. Vjeruj mi, toliko puta sam ostala razočarana da bih odustala od potrage samo iz protesta. E, tu dolazi savršena online opcija koju nemaš u pravoj trgovini - listu čekanja! Upiši svoj email i zatraži da te trgovina obavijesti kad komad ponovno bude dostupan! 

9. Review korisnika na stranici 

I posljednja stvar koja me je toliko puta naučila kako prepoznati dobar komad su - komentari korisnica na stranici. Primjerice, ASOS ispod svakog komada ima opciju kometara korisnica kao i fotke s društvenih mreža na kojima cure nose određeni komad. Ovo je genijalan način koji ti može pomoći da vidiš kako bi mogla stilizirati određeni komad te malo bolje dobiješ uvid u sam izgled komada u "stvarnom životu". 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

Photo: instagram @taytay_xx
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Maraja

    Maraja

    Točno, zbog newslettera sam mnogo puta kupila obožavane stvari na čak 70% popusta kao npr. nuxe zlatno ulje. Što se odjeće tiče držim se provjerenih stranica jer sam dosta puta kupila nešto što je daleko od onog kako je na ... prikaži još!