Life&style

Prošlo je 20 godina od prvog filma Dnevnik Bridget Jones, a ove detalje i dalje malotko zna

  • Britanka s nekoliko kilograma viška, velikim srcem i odličnim smislom za humor davne 2001. osvojila je svijet
  • Pogađaš? Da, radi se o filmskoj 'single junakinji' Bridget Jones koju je utjelovila Oskarom nagrađena Renée Zellweger 
  • Film 'Dnevnik Bridget Jones', prvi u trilogiji filmova o simpatičnoj Britanki, obilježili su i zanimljivi trenuci za koje možda nisi znala, a donosimo ti ih u nastavku

Ove godine u travnju obilježit će se okrugla 20. obljetnica otkako je nas je šarmirala simpatična debeljuca, Bridget Jones, junakinja s čijim se zgodama i problemima tek obične cure iz susjedstva mnoge mogle poistovjetiti. Ulogu dražesne i pomalo šeprtljave Bridget  u romantičnoj komediji 'Dnevnik Bridget Jones' sjajno je realizirala Renée Zellweger, a uspješnici filma sigurno su pridonijeli vječni filmski zavodnici Hugh Grant i Colin Firth. Snimljen prema istoimenom romanu Helen Feilding 'Dnevnik Bridget Jones' stekao je status kultnog filma i dostojnog predstavnika engleske pop kulture.

Kako bi obilježili obljetnicu filma koji nam je približio novu single 'frendicu iz susjedstva’ otkrit ćemo ti zanimljive činjenice koje nisu poznate ni najvećim fanovima filma. 

Možda vas zanima Već je 20 godina prošlo je od izlaska filma 'Cura na zadatku', evo gdje su glumci danas Rubrika Life&style Life&style

1. Kultna scena spuštanja niz šipku skoro se nije dogodila

Zellweger je otkrila kako su tijekom snimanja scena u vatrogasnoj postaji zapravo ostali bez vremena prije nego što su uspjeli snimiti glumicu kako se spušta niz vatrogasnu šipku. Kasnije tog dana Renée se našla u prostoriji u kojoj je ugledala tek običnu staru šipku koja je mogla poslužiti namjeni. Angažirala je dva kamermana, popela se na šipku i zatim napravila slavnu scenu sa spuštanjem. 

2.  Snježne scene inspirirane su filmom 'Divan život'

Snježne scene na početku i kraju filma zapravo su nadahnute slavnim božićnim filmom 'Divan život'. Otkrila je to redateljica Sharon Maguire objasnivši kako oba filma prikazuju uspone i padove u životu dok snijeg daje jedan bajkovit i kinematografski ugođaj

3. Božićna vesta Marka Darcyja zadala je dosta glavobolja

Za vrijeme snimanja filma Sharon Maguire je zamolila 20 do 30 vrsnih pletača da smisle dizajn ružnog božićnog pletenog džempera koji je trebao nositi Mark Darcy na upoznavanju s Bridget. Redateljica je kasnije otkrila kako su pletiva bila vrlo dražesna, ali niti jedan nije bio smiješan sve do trenutka kada su odlučili da na džemperu bude los umjesto soba. Colinu Firthu nije se svidjela niti jedna od ovih opcija kako se ispod toplog pletiva jako znojio. ‘’Izgubio sam sigurno 5-6 kilograma’’, našalio se u jednom intervjuu glumac. 

 | Autor: imdb imdb

4. Dnevnik Bridget Jones trebao je biti indie film

Kada su razvijali ideju filma, tvorci ni u peti nisu imali zamisao o block-busteru koji bi pokorio kino blagajne. Zapravo se trebalo raditi o indie filmu, ali redateljica je objasnila kako je svima bilo jasno da će krenuti komercijalnim stopama kada su se ekipi priključili slavni Hugh Grant i Colin Firth. 

5. Colin Firth nije prvi put zaigrao gospodina Darcyja

Firth je šest godina prije nego što je utjelovio lik Marka Darcyja u 'Dnevniku Bridget Jones' imao priliku saznati kako je biti u koži gospodina Darcyja i to u BBC-jevoj mini seriji 'Ponos i predrasude'. Već tada glumac je postao miljenik ženskog dijela publike, a zapeo je i za oko autorici romana prema kojem je snimljen film, Helen Fielding. 

 | Autor: imdb imdb

6. Jedan od likova u romanu inspiriran je redateljicom Sharon Maguire

Autorica romana Helen Fielding i redateljica Sharon Maguire zapravo su privatno frendice stoga nije niti čudno da se jedna od protagonistica filma, Shazzer, temelji upravo na životu Sharon. Redateljica je podijelila kako je počašćena što je lik Shazzer inspiriran upravo njome, a I našalila se kako je sada strah  da će ljudi očekivati od nje da bude smješnija nego što to jest. 

Možda vas zanima Evo što rade i kako izgledaju glumci serije ''Malcom u sredini'' nakon 20 godina, jedan od njih se proslavio Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: imdb imdb

7. Film u početku uopće nije bio hit

Možda je teško zamisliti,  ali 'Dnevnik Bridget Jones' nije instantno postao hit. Publika u Ujedinjenom Kraljevstvu izgleda nije bila sasvim oduševljena viđenim, ali nakon premijere u New Yorku film je krenuo uzlaznom putanjom i postigao ogroman uspjeh. 

8. Zellweger je radila tri tjedna u izdavačkoj kući prije snimanja filma

Kako bi se pripremila za ulogu Zellweger je tri tjedna radila u Picadoru, izdavačkoj kući romana Dnevnik Bridget Jones. No, nitko nije znao na kakvom je glumica tajnom zadatku osim njezine šefice Camille Elworthy. Multitalentirana Renée ocijenjena je odličnom djelatnicom, a poslije su je čak htjeli zaposliti. 

Možda vas zanima Serija Seks i grad vraća se bez Samanthe. Stoji li 20 godina sukoba SJP i Kim Cattrall iza toga? Rubrika Stars Stars

9. Neki su vinski kritičari okrivili film za pad prodaje chardonnaya

Vinski kritičar Oz Clarke okrivio je 'Dnevnik Bridget Jones' za pad prodaje vina chardonnay diljem Ujedinjenog Kraljevstva u ranim 2000-ima. Naime, Bridget bi se često tješila upravo u ovoj vrsti vina nakon iscrpljujuće i bezuspješne portage za ljubavlju svog života. Oz smatra kako se chardonnay do tada smatrao seksi vinom i da mu je laskavu reputaciju upravo srozala Bridget. 

 | Autor: imdb imdb

10. Zadnji film trilogije o Bridget Jones izašao je 15 godina nakon prvijenca

Drugi film 'Bridget Jones : Na rubu pameti' snimljen je 2004. godine dok je 2016. godine izašao i treći film ‘’Beba Bridget Jones’’. Glumica je u nekima od svojih novijih intervjua dala naslutiti kako bi rado zaigrala i u četvrtom nastavku. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: imdb
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    dobar film