Life&style

Propolis kao lijek: evo kako ti sve može pomoći

Osim što jača imunitet, ovaj popularni pčelinji proizvod pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba poput kožnih oboljenja, upala i tegoba s dišnim putevima

Mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) vrlo je djelotvoran lijek iz prirode koji najčešće upotrebljavamo tijekom sezone prehlade i gripe. Zbog preko više od 300 različitih zdravih sastavnica, 22 minerala i 7 vitamina, propolis je idealni lijek s antivirusnim, antibakterijskim, protuupalnim i antitumorskim svojstvima. U nastavku otkrij kod kojih je zdravstvenih tegoba dobro posegnuti za ovim prirodnim lijekom:

1. Slabi imunitet

Propolis ima vrlo izražen antimikrobni i antivirusni efekt. Zahvaljujući svojim odličnim sastojcima, ovaj prirodni lijek podiže imunitet i osigurava maksimalnu zaštitu organizma tijekom hladnih zimskih mjeseci. 

2. Upale

Propolis ima i jako analgetičko i antiupalno djelovanje, a najviše pomaže kod bolova u zubima, upale desni i usne šupljine te olakšava teškoće izazvane upalom grla. Naime, ovaj dar iz prirode ubrzava regeneriranje ćelija i smanjuje bolove pa ga je dobro uvijek imati pri ruci.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Afte

Prema iskustvima ljudi, pčelinji proizvod pomaže i u liječenju afti. Naime, potrebno ga je premazati preko njih i nestat će kroz nekoliko dana. U slučaju da ti ova metoda ne pomogne, konzultiraj se s liječnikom koji će ti propisati terapiju.

4. Akne

Propolis je iznimno učinkovit i u borbi protiv akni. Kako bi rezultati bili vidljivi, potrebno je područja na koži na kojima se nalaze akne nekoliko puta dnevno namazati propolisom. Sličan efekt postići ćeš i nanošenjem meda i propolisa. 

Možda vas zanima Ovo želiš znati - dermatolog odgovara na vaša najčešća pitanja s Googlea Rubrika Beauty Beauty

 | Autor: thinkstock thinkstock

5. Probavne tegobe 

Ovaj jednostavan, efikasan i potpuno prirodni lijek ima olakšavajuće djelovanje s gastrointestinalnim traktom, sprječava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Propolis pokazuje i svoje analgetičko djelovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

6. Tegobe dišnih puteva

Ako imaš problema s dišnim putevima, također posegni za propolisom, a sve što trebaš je pomiješati ga s čajem od kamilice ili majčine dušice. Postupak je sljedeći: dodaj 10 kapi propolisa u vrući čaj, glavu prekrij ručnikom i inhaliraj se nekoliko puta dnevno po pet minuta. Provjereno pomaže!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Evo što se sve događa s tvojim tijelom kad piješ čaj Rubrika Life&style Life&style

7. Kožna oboljenja

Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja, poput dermatitisa, žuljeva i ekcema, a istovremeno ublažava bolove izazvane različitim ozljedama kože. Osim toga, ovaj vrlo djelotvorni lijek pomaže i kod bržeg zacjeljivanja rana, stafilokokne infekcije i gljivičnih oboljenja noktiju.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0