Beauty

Ovo želiš znati - dermatolog odgovara na vaša najčešća pitanja s Googlea

Istražili smo najučestalija pitanja s Googlea o problematičnoj koži, kontaktirali dermatologa i sad napokon znamo odgovore za kojima već dugo tragamo...

Mnoge djevojake čim dobiju koji prištić pomisle da imaju problematičnu kožu. Međutim, ako je koža doista problematična akne se javljaju radi hormonalnih promjena ili naprosto masnog tipa kože koji se ne održava pod kontrolom. Na izgled i učestalost akni utjecat će i loša prehrana, kao i manjak sna i hidratacije... No što još odlikuje problematičnu kožu i kako s njom izaći na kraj? Upitali smo dr.med.,spec. dermatovenerologinju Amelu Cerić te joj postavili najčešća pitanja o problematičnoj koži koja smo pronašle na Googleu!

 | Autor: Getty Images Getty Images

1. Kako čistiti kožu sklonu aknama? 

Općenito je važno svakodnevno čišćenje kože jer je izložena raznim vanjskim kao i hormonalnim utjecajima, a osobito je to korisno za kožu sklonu aknama.  S obzirom na to da je blokada pore jedan od osnovnih čimbenika u nastanku akne, nužno je redovito i temeljito čišćenje što predstavlja važan korak u pravilnom liječenju promjena na koži. Savjetuje se čišćenje lica ujutro, a osobito navečer tzv.“rutina ujutro i navečer“, proizvodima u obliku gela, radi uklanjanja prljavštine i viška masnoće te kako bismo omogućili učinkovitije djelovanje proizvoda tijekom noći. 

2. Postoji li brzo rješenje za prištiće? 

Ne, ali svakako pomažu redoviti tretmani lica uz odgovarajuće preparate za čišćenje i njegu, npr. kremama koje istovremeno čiste (salicilna kiselina) i hidratiziraju kožu. Očekivano vrijeme poboljšanja je oko 6. tjedna svakodnevnog tretmana, u nekim slučajevima uz pravilnu upotrebu medicinske kozmetike moguće je i ranije postići zadovoljavajuće rezultate. Bitno je napomenuti da se i rezidualne (mrljaste i ožiljkaste) promjene kao dugoročne posljedice nepravilnosti na koži lica mogu značajno umanjiti, a u velikoj mjeri i prevenirati. Jednako je važno nakon poboljšanja održavati to stanje daljnjom pravilnom i redovitom njegom kože. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

3. Smijem li koristiti puder ako imam akne? 

Da, ali svakako voditi računa da je dermatološki ispitan i namijenjen masnoj i koži sklonoj aknama. Sastojci trebaju biti kvalitetni da omoguće dugotrajno prekrivanje bez štetnog djelovanja na kožu. Potrebno je da djeluju keratolitički (salicilna kiselina), umirujuće (eperulin) što znači da i njeguju kožu tj. tretiraju nepravilnosti, a ne da ih samo prekrivaju. S obzirom na to da  neki kozmetički preparati mogu izazvati stvaranje mitesera (komedona) vrlo je važno da je puder nekomedogen, tj. da ne začepljuje pore. Bitno je  da se lako nanosi, da je ugodne teksture i da dopušta da koža “diše” te da sadrži i SPF kao zaštitu od sunca. Jedan takav dostupan je od brenda Vichy. Dermablend 3D Correction puder odlično pokriva, traje cijeli dan, neće se zamastiti, a usput radi i na poboljšanju stanja kože.

4. Koja je razlika između akne i prištića? 

Uobičajeno je da se upalne promjene na koži nazivaju akne ili prištići. Akne, između ostalog, dijelimo na upalne (na što se najčešće pomisli kad kažemo prištić) i na neupalne koje mogu biti zatvoreni ili otvoreni komedoni tj. miteseri. Preporučljivo je započeti njegu kože u fazi mitesera (komedona) jer se tada postiže brže i učinkovitije liječenje nepravilnosti kože.   | Autor: thinkstock thinkstock

5. Imaju li moji prištići veze s hormonima? 

U svakom slučaju hormoni imaju važnu ulogu u nastanku akni, kako u pubertetu i adolescenciji, tako i kasnije. Odgovorni za to su androgeni koji stimuliraju lojnice na prekomjerno lučenje loja (seboreja) i tako doprinose nastanku akne. Osjetljivost pore na hormonalne promjene je dijelom genetski uvjetovano, stoga ako smo u obitelji imali nekog člana koji je liječio akne dobro je započeti njegu kože već s pojavom prvih mitesera. 

6. Zašto mi se akne javljaju u odrasloj dobi? 

Acne vulgaris jedna je od najčešćih kroničnih upalnih bolesti kože te je ujedno najčešća promjena kože u pubertetu i adolescenciji. Pojava akni u 30-im i 40-im godinama je u zadnje vrijeme sve učestalija, a češća je kod žena nego muškaraca. Razlikujemo ih u odnosu na doba puberteta po izgledu (obično su izraženije) i rasporedu (zahvaćena je donja čeljust, tzv. „U-zona“,područje oko usnica i brada). Najčešće kontinuirano traju od adolescencije ili se prvo pojavljivanje dogodi u ranim 30-im . Za sada se ne zna u potpunosti zašto se to događa, ali se smatra da važnu ulogu ima hormonalna neravnoteža tj. povišena razina androgena (muških spolnih hormona) ili snižena razina ženskih spolnih hormona, policistični jajnici, izloženost stresu (u smislu okidača promjena), nezdrava prehrana (prekomjerno konzumiranje ugljenih hidrata), genetska predispozicija, lijekovi, pušenje...

 | Autor: Getty Images Getty Images

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: thinkstock