Life&style

Probala sam 5 domaćih ručno rađenih čokolada - jesu li bolje od tvorničkih?

Ručno rađene iliti "craft" čokolade nisu nikakva novost na tržištu, ali nekako nam se čini da ih je sve više pa smo ih odlučili kušati i ocijeniti...

Ako se mene pita, najslađi posao na svijetu zasigurno je izrada čokolada. Zapravo, drugi najslađi. Prvi je definitivno kušanje čokolade. Danas su nam dostupne u "bezbroj" različitih okusa, ali ovoga puta odlučila sam probati one koje su ručno rađene. Cijenom su puno skuplje od tvorničkih, a posebno me zanimalo vrijede li tih novaca. 

Moram priznati da me malo iznenadio doista veliki izbor u zagrebačkoj ponudi pa ne moram ni napominjati kako je bilo teško odabrati ih samo nekoliko, točnije pet. Odlučila sam probati različite vrste i izabrala sam dvije bijele, dvije mliječne i jednu tamnu čokoladu.

Možda vas zanima Probala sam čokoladni burger - a imam i recept! Rubrika Life&style Life&style

Taman - Witrina (49 kn)

Ovo je najskuplja čokolada koju sam probala, ali mogla bih reći i jedna od najzanimljivijih. Riječ je o karameliziranoj bijeloj čokoladi s pečenim bademima i crnom havajskom soli koju proizvodi manufaktura Malo i Slatko. Kada sam rekla da je jedna od najzanimljivijih, mislila sam pri tome na njezin okus. Svi sastojci savršeno se upotpunjuju iako se radi o slatko-slanoj kombinaciji. Osim bijele čokolade u ponudi imaju i mliječnu te tamnu, a okusi su također zanimljivi - mliječna čokolada s pečenim kakao sjemenkama, tamna čokolada s kavom i kardamom, tamna čokolada s pistacijama i ružama i drugi. Osim odličnog okusa, ove čokolade svakako krasi i vizualno privlačna i lijepa ambalaža. Za ovu čokoladu nemam ni jednu zamjerku, ali hoću li je ponovno kupiti? Sumnjam! Mislim da je 49 kuna za samo 90 grama ipak malo previše!

Ocjena: 5/5

 | Autor: miss7 miss7

La Chocolate - La Chocolate (29,50 kn)

Izbor ručno rađenih čokolada u dućanu La Chocolate jako je velik - imaju više od 20 različitih okusa. U ponudi su i bijele i mliječne i tamne čokolade, a sve s različitim dodacima: mentom, ružama, paprom... Odabrala sam mliječnu čokoladu s dodatkom maline prema preporuci prodavačice. I bio je to dobar izbor! Čokolada je veoma ukusna, a dodaci od maline su hrskavi. Cijenom je prihvatljivija - 29,50 kuna za 100 grama, no to je otprilike trostruko skuplje od tvorničkih čokolada. Naravno, ručno rađene čokolade očekivano su skuplje, ali ova čokolada svojim okusom ne opravdava cijenu. Brojne tvorničke čokolade su mi ukusnije, ali i zanimljivije od ove. 

Ocjena: 4/5

 | Autor: miss7 miss7

Vincek - Vincek (18 kn)

Čokolada iz Vinceka definitivno je moj favorit. Probala sam bijelu s punjenjem od marcipana i naranče. Ona je u dućanu, zapravo, bila i jedini izbor u pakiranju od 80 grama. U ponudi su bile još bijele, mliječne i tamne čokolade različitih okusa, ali u manjim dimenzijama i u malom i velikom pakiranju. Iako nisam ljubiteljica marcipana, odnosno uopće ga ne volim, bila sam jako skeptična oko ove čokolade, ali me jako ugodno iznenadila. Doslovno se topli u ustima, a okusi su savršeno izbalansirani. Valja napomenuti i kako je ovo najjeftinija "craft" čokolada na popisu, ali i najukusnija. Ovu ću čokoladu definitivno ponovno kupiti, ali mislim da ću je sljedeći puta uzeti u malo većem pakiranju!

Ocjena: 5/5

 | Autor: miss7 miss7

Adria - Delicije (24,99 kn)

Iskreno, mislim da je ova čokolada imala najmanje šanse na mom popisu. Razlog? Nisam baš obožavateljica tamne čokolade pa ti je vjerojatno jasno kako neću biti u potpunosti objektivna pri ocjenjivanju. Odlučila sam se za prilično klasičnu kombinaciju tamne čokolade i naranče. I bila je prilično ukusna. Ipak, na mene je, očekivano, ostavila najmanji dojam. Osim toga, ni ambalažom mi nije bila pretjerano privlačna. I, na kraju, cijena. Samo 60 grama košta 24,99 kuna, što je čini drugom najskupljom čokoladom na ovom popisu. I za ovu čokoladu smatram da okusom ne opravdava cijenu.

Ocjena: 4/5

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Probala sam vrlo zanimljivu vruću čokoladu u Glow baru, evo o čemu je riječ Rubrika Life&style Life&style

Torte i to handmade by Martina - Torte i to (35 kn)

I šećer na kraju! Prije svega moram se osvrnuti da genijalnu ambalažu čokolada iz slastičarnice Torte i to. Iako su blagdani već iza nas, nisam mogla odoljeti ovom božićnom pakiranju. Nije li preslatko? Osim ove, dostupne su različite ambalaže s različitim porukama i sve su doista genijalne. Imaju samo jednu vrstu čokolade, a to je mliječna. Veoma je ukusna i topi se u ustima. Sa sigurnošću mogu reći da je to jedna od najfinijih mliječnih čokolada koje sam probala. Definitivno ću je ponovno kupiti, a idealna je i kao poklon. Cijena je 35 kuna za 100 grama

Ocjena: 5/5

 | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7

Komentari 0