Life&style

Pripremite svoj vrt za novu sezonu

Jesen ima svoje čari, ali isto tako je iznimno zahtjevna kada su radovi u vrtu u igri. Mag. Ing krajobrazne arhitekture Iva Filipović otkrila je koje radove morate obaviti prije nego vas prvi mraz dočeka nespremne.

"Jesen shvatite kao savršeno doba za pripremanje vašeg vrta za novu sezonu i sljedeće proljeće. Kako bi vaš vrt zablistao u sljedećoj sezoni listanja i cvjetanja, morate već sada uložiti malo truda" naglašava Iva.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Spremite osjetljive biljke u zatvoren prostor

Naša stručnjakinja kaže kako već u ranu jesen treba osjetljive biljke i poluotporne trajnice treba prenijeti u zatvoreni prostor. Taj posao valja obaviti prije prvog mraza koji biljku može nepovratno oštetiti. Naglašava i kako je tijekom hladnih dana biljkama potrebno manje vode i gnojiva, ali i da im je potrebna zamjena za sunčevu svjetlost. "Presadite ili posadite svoje zimzeleno drveće dok je tlo još toplo. Ovo je idealno doba i za sadnju lukovica (zumbuli, tulipani, narcise) u tlo s dobrom drenažom. Jesen je vrijeme kada se iz reznica mogu dobiti nove biljke, stoga obratite pažnju na lovor i ružmarin" savjetuje Iva.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Sredina jeseni traži orezivanje

Sredinom jeseni potrebno je orezati ocvale trajnice, ali i pripremiti hranu za ptice, ukoliko im želite olakšati zimu. "Ovisno o podneblju, biljke koje ne možete unijeti u zatvoren prostor treba zaštitit od hladnoće. U našim vrtovima to su najčešće ruže i azeleje koje se prekrivaju plastičnim pokrivačima u obliku biljaka, dok je jagode, grmove i trajnice dobro okružiti debelim slojem malča", otkriva Iva Filipović i dodaje: "U ovo doba zasadite grmove i penjačice u zemlju gnojenu organskim gnojivom, a idealne rezultate dobit ćete i u stvaranju umjetne tratine: tlo je dovoljno vlažno, a temperatura tla je između 13 i 25 stupnjeva što uzrokuje klijanje unutar desetak dana."

Posljednju košnju na postojećem travnjaku treba obaviti do kraja listopada ili početkom studenog – što kasnije to bolje kako bi trava bila što niža kada padne snijeg. "Potrebno je provjeriti količinu korova na travnjaku koji se može počupati ručno ili pak tretirati herbicidima. Travnjak se treba prozračiti, najbolje probadanjem vrtnim vilama, a odumrla trava odstraniti te teren posuti pijeskom. Ako je trava u jako lošem stanju, potrebno ju je pognojiti organskim ili stajskim gnojivom" savjetuje Iva i dodaje kako se otpalo lišće može zajedno s organskim kuhinjskim ostacima i grančicama spremiti u kompost. Sadržaj kompostera se treba povremeno okrenuti kako bi se olakšalo cirkuliranje zraka i ubrzala razgradnja biljnog materijala koji će biti idealno gnojivo na proljeće.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kasna jesen voli ruže

U kasnu jesen, prema Ivi, potrebno je obaviti sadnju grmova, ruža i živica koje se u prodaji nalaze golog korijena. Ruže i listopadne grmove treba orezati jer biljke miruju, pa je manja bolest od širenja bolesti. "Nemojte zaboraviti orezati i živicu prije prvog snijega kako bi ostala kompaktna i kako bi se smanjila mogućnost loma grana pod težinom snijega" dodala je Iva za kraj.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0