- Ruku na srce: koliko puta ti se dogodilo da presoliš jelo?
- Preslani prilog, juha ili umak koji nadjačaju ostatak obroka definitivno mogu uništiti kompletan doživljaj
- Međutim, postoji jedan jednostavan trik koji pomaže „spasiti stvar“
Koliko soli je previše? Svatko ima svoje specifično nepce, a neki ljudi više vole svoju hranu s više okusa, dok neki zaziru od začina. Podešavanje recepta po svom ukusu posipanjem malo cimeta za zagrijavanje okusa ili dodavanjem dodatnog prstohvata kajenskog papra za malo dodatnog uzbuđenja ono je što kuhanje čini zabavnim, osobito tijekom blagdana.
3 horoskopska znaka najbolje znaju kuhati - jesi li ti među njima?
Međutim, kada je riječ o soli, pretjerivanje može doista pokvariti jelo. Previše soli može lako nadjačati sve druge okuse ili začine, pa čak i učiniti obrok nejestivim. Ako si netko tko slijedi recept od slova do slova, onda je previše soli nešto više od onoga što se traži. Ali, ako više voliš kušati dok kuhaš i promatrati svoje sastojke, pitanje koliko soli je previše soli može postati malo složenije.
Ukratko, koliko slano želiš napraviti jelo ovisi o tvojim osobnim preferencijama. Međutim, u onim trenucima kada ti hrana postane preslana za nepce, sve što trebaš učiniti je posegnuti u hladnjak i zgrabiti limun!
Kako smanjiti preveliku slanost jela?
Ovaj savjet za sok od limuna dolazi od videoproducenta Epicuriousa Tommyja Wernera, koji napominje da ovaj dodatak citrusa može biti „spasonosan“. Budući da je sok od limuna kiseo, može pomoći prikriti dio agresivne slanosti u jelu. (A ako nemaš limun pri ruci, kaže da će bijeli vinski ocat također poslužiti.)
Usred kuhanja kušaj svoje jelo kako bi mogla prilagoditi začine prema potrebi. Ako je preslano, Werner predlaže da za početak dodaš pola žlice soka od limuna. Zatim kušaj jelo da vidiš je li se izbalansirala slanost. Onda možeš dodati još pola žlice ako je još preslano ili nastaviš slijediti ostatak koraka u receptu.
Ovaj trik najbolje djeluje na pečenim krumpirima ako si dodala previše soli nakon što su kuhani. „Udar“ limuna dat će svježi okus. To ima sličan učinak na umake za tjesteninu na bazi vrhnja, kako bi se osiguralo da jelo nije preslano. Za losos ili presoljenu morsku ribu također se može upotrijebiti ovaj trik, jer su citrusi i riba idealan spoj.
Premda kuhanje uključuje pokušaje i pogreške, lijepo je znati da uz pomoć soka od limuna možemo spasiti gotovo svako preslano jelo!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.