Life&style

Ovih 5 pogrešaka radimo kad koristimo običnu, kuhinjsku soli – a da nismo toga niti svjesne

  • Sol je najkorišteniji i najvažniji začin kod kuhanja, međutim, jesi li sigurna da je uvijek pravilno koristiš?
  • I ne pričamo ovdje samo o tome da kadkad presolimo jelo...
  • Otkrivamo 5 najčešćih pogrešaka pri korištenju soli – kladimo se da se i tebi potkrade koja

Na svakom je stolu i gotovo sve začinjavamo njome – čak i kolače i deserte – bijela, kristalizirana sol obavezna je u svakoj kuhinji i poznata je kao začin slanih, a i slatkih jela. Sol pojačava okus jela te intenzivira arome. Zbog toga je najčešće i koristimo kao začin pri kuhanju. Osim toga, u umjerenim je količinama sol zdrava za naš organizam i ne bismo je smjeli izbaciti iz prehrane. Međutim, jesi li znala da se sol može pogrešno koristiti? Otkrit ćemo ti pet pogrešaka…

1. Pogrešno doziranje soli

Jedna od tajni zašto su mnoga jela u restoranima toliko ukusna je u tome da su dobro začinjena. Kuhari su poznati po tome da rado koriste malo više soli nego mi kod kuće. Naravno, to ne znači da od sada moramo sve više soliti. Radije pronađi srednji put te pronađi odgovarajuću količinu soli za određeno jelo. Na primjer, slobodno staviš malo više soli u vodu za tjesteninu (a ne tek prstohvat). Naravno, kod slanijih jela, na primjer onih u kojima ima slanine, kobasica, soja umaka... itd. slobodno budi štedljivija ili čak izostavi soljenje.

via GIPHY

2. Pogrešno integriranje soli

Druga pogreška koju možeš napraviti sa solju je kad ne koristiš sol kod kuhanja kako treba. Nemoj štedjeti tamo gdje ne treba! Naime, sol može smanjiti gorčinu te pojačati druge arome te kompletno jelo učiniti harmoničnijim.

3. Korištenje samo jedne vrste soli

Sol nije uvijek sol. Zbog toga nemoj koristiti paušalno jednu vrstu soli za svako jelo. Kod nekih recepata je bolje koristiti krupnu morsku sol umjesto obične kuhinjske. Osim toga, možeš koristiti i začinsku ili crnu kamenu sol ili himalajsku sol ili pak sol obogaćenu začinima – pobrinut će se za zanimljivu aromu jela. Otkrij koja je sol najbolja za tvoj ukus i za tvoje recepte te slobodno variraj s odabirom kod kuhanja.

via GIPHY

4. Sol se koristi samo za začinjavanje

Bijeli kristali soli mogu u kuhinji puno više od pukog začinjavanja juhe. Na primjer, sol se koristi za konzerviranje namirnica. Također pomaže ukloniti miris češnjaka s prstiju (jednostavno natrljaj prste s malo soli i malo soka od limuna) ili otkloniti mrlje od vina sa tepiha. Također se koristi kao ukrasni aromatični rub na čaši koktela.

Možda vas zanima Detaljan plan prehrane kako se riješiti ovisnosti o šećeru u samo 72 sata Rubrika Life&style Life&style

5. Pogrešno skladištenje soli

Sol pospremi uvijek na hladno i suho mjesto te je zaštiti od vlage. Tako ćeš najduže profitirati od soli. Ako koristiš začinsku sol, potroši je što je moguće brže jer gubi okus brže od čiste soli.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0