Life&style

Pretvorite dvorište u dječje carstvo

Odrastati uz prirodu je postalo privilegij, zato ako imate vrt, prilagodite ga dječjim potrebama i željama. Osim što ćete potaknuti njihovu znatiželju, djeca će više vremena provoditi na otvorenom.

Mališani postavljaju najviše zahtjeva, ne samo zato jer traže prostor za igru, što nije uvijek kompatibilno s cvjetnim vrtom kojeg ste zamislili, već i stoga jer biljke u blizini prostora za igranje moraju biti toliko čvršće da podnesu slučajne lopte ili povremene nestašluke. Dobra zamisao je u tom području isključiti trnovite ili bodljikave biljke, poput ruža, kako bi izbjegli nepotrebne ozljede i suze zbog probušenih lopti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pri dizajniranju i uklapanju dječjeg kutka u vaš vrt potrebno je razumjeti ne samo osnove vrtlarenja i uređenja krajobraza, već i  dječje potrebe i želje. Dječji vrt bi trebao uzbuđivati svih pet osjetila i unijeti malo prirode i divljine u maleni dječji svijet.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Naravno, potrebno je voditi brigu i o željama odraslih, kao i o željama djece. Odrasli okolinu vide kao cjelinu, dok djeca uočavaju detalje, koje mi možda smatramo nevažnima. Stoga je potrebno pronaći „zlatnu sredinu“- urediti svoju zelenu oazu tako da ona bude savršeno mjesto za igru za malene, a opuštajuće mjesto za odmor za roditelje, kao i idealan prostor za obiteljski objed.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što djeci treba?

Prostor za igru bi trebao bi odražavati dob djeteta, a elemente tih vrtova, nakon što ih djeca prerastu, trebalo bi se moći premjestiti ili prenamijeniti

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0