Life&style

"Pretačem stalno lovu s kartice na karticu". Evo kako time bolje upravljati!

  • Novac je važan i ako mi ne upravljamo našim novcem, novac upravlja našim životom 
  • miss7 ti želi pružiti podršku u preuređenju osobnih financija i zato smo se udružili sa Zabom kako bismo ti pomogli da tvoj novac vrijedi više 
  • Uskoči 8. prosinca u 12 sati na besplatnu online konferenciju missINVEST i otkrij kako pametno upravljati novcem
  • Financijski ekspert Kristina Ercegović podijelila je s nama nekoliko izvrsnih savjeta

Novac uistinu jest važan, no često smetnemo s uma kako je njegova primarna funkcija da služi kao sredstvo plaćanja. Ovoga puta Kristina Ercegović odlučila je s nama podijeliti nekoliko savjeta uz pomoć kojih možemo bolje upravljati vlastitim novcem. "Mnogi od vas, sigurna sam, kad čuju riječ budžetiranje, stisne ih nešto, osjete možda i grč u želudcu, razumijem. I sama sam bila takva. Odmah mi je bilo muka, pomislila sam, odricanje, disciplina, ne, to nije za mene", priznaje blogerica i pokretačica portala 'Žene i novac'.

 | Autor: Pixsell/Sandra Šimunović Pixsell/Sandra Šimunović

Možda vas zanima Može li nas novac usrećiti? Do jedne mjere može, ali ono iznad toga je važnije Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Pozorno prati upute

Kao prvi korak sugerira nam da promotrimo svoju obitelj, naše pretke, njihova uvjerenja i novčanu situaciju. Smatra kako je to izuzetno bitno jer smo na nesvjesnoj razini pokupili njihova uvjerenja i to nas na neki način određuje te utječe na naše ponašanje.

"Sljedeći korak bi bio onaj malo više klasičniji, financijski, a to je da popišete sve što imate, bilo kakvu imovinu. Ali, nemojte zaboraviti, vaše je ono što je na vaše ime. Naravno, bračna stečevina je drugo pitanje. Druga stvar, popišite ono što će možda biti bolnije, onaj susret sa stvarnošću, a to je svi naši dugovi, ali apsolutno svi", izričito napominje. Izuzetno je važno suočiti se sa stvarnošću te ustvrditi imamo li minus na tekućem računu i dug po kreditnim karticama.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Neka novac radi za tebe: investirati možeš i s malo novca, a ove greške treba izbjeći Rubrika Life&style Life&style

Trik koji donosi prednost

Prvi korak rješavanja ovog problema jest praćenje potrošnje, a to ti znatno mogu olakšati m-zaba i e-zaba aplikacije. Drugi jest tad da sama na sebi izvedeš jedan trik koji će ti omogućiti da uštediš određenu svotu novca, a za njegovo uspješno izvođenje bit će ti potreban trajni nalog i oformljeni fond.

"To je trik kojim ćemo samu sebe prevariti u vlastitu korist. Dakle, odvojit ćemo određeni iznos sa strane trajnim nalogom limitirat ćemo si potrošnju i krenut ćemo štedjet. Koliki iznos? Koliko god možete u datom trenutku. Bitna je ta prva, taj prvi, ta prva situacija, ta odluka, to je najvažnije i onda vrlo brzo se dođe do nekog većeg iznosa kad vi krenete i stvorite naviku", otkriva Ercegović.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Priče o novcu koje rijetko čujemo: Kako biti zbrinuta, zaštićena i sigurna? Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Prvo vraćamo najmanje dugove

Od prikupljenog iznosa može oformiti takozvani hitni fond koji će biti as iz rukava u slučaju neplaniranih troškova. Ako do njih ne dođe, spomenuti iznos predstavlja bazu naše štednje koju s vremenom nadopunjavamo iznosom koji si možemo priuštiti. Ovu ušteđevinu je potom sjajno iskoristiti za povratak nakupljenih dugova.

Kristina Ercegović ističe kako treba započeti s povratkom najmanjih dugova. "Zašto najmanje? Pa zato što ćemo, krenut će taj momentum i bit ćemo presretni kada vratimo prvi dug, bio on po kreditnoj kartici, odnosno po minusu, po, po bilo čemu, jednostavno ćemo osjetiti veliko zadovoljstvo i osjećaj uspjeha i da mi to možemo i nastavit ćemo dalje. Pa ćemo vratiti veći dug, pa još veći dug, i još veći dug", otkriva.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Želiš li pomoć u svladavanju financijskih izazova? Uskoči na besplatnu online konferenciju missINVEST! Rubrika Life&style Life&style

Pravilo pametnog ulaganja

Kada su svi dugovi podmireni, možeš nastaviti štedjeti, a stečeni višak možeš kasnije pametno uložiti. Ekonomistica ističe ikako postoji vrlo jednostavno pravilo koje valja slijediti ako želimo pametno ulagati svojim novcem. "Od ukupne plaće i zarade i prihoda kojeg imamo, da 50% toga treba ići na ono što nam je zaista potrebno. Dakle hrana, režije, odjeća, obuća, znači ove baš stvari koje nam trebaju, a da bi do 20% trebali odvajati za štednju za ulaganje i ovih ostalih tridesetak posto za kratkoročna i dugoročna zadovoljstva, imovinu, na što se već odlučimo", napominje.

Ujedno drži kako je važno osvijestiti gdje smo, tko smo, što želimo biti, gdje želimo doći i svjesno upravljati novcem. "Da, novac je važan i ako mi ne upravljamo svojim novcem, novac definitivno upravlja našim životima", zaključuje. Cijeli video na ovu temu možeš pogledati u nastavku, a sve dodatne informacije možeš saznati ako nam se pridružiš na besplatnoj missINVEST online konferenciji koja će se održati u utorak, 8. prosinca u 12 sati.

 

Plaćajte Zabinim Mastercard kreditnim karticama i ostvarujte super pogodnosti, a do kraja godine sudjeluj i u velikoj nagradnoj igri

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0