Life&style

Neka novac radi za tebe: investirati možeš i s malo novca, a ove greške treba izbjeći

  • Našu financijsku neovisnost pa tako i novac uzimamo zdravo za gotovo, nemajući širu sliku
  • No ako imaš nešto novca, pametno je učiniti da on radi za tebe (a ne ti za njega)
  • Zabluda je da ti za investiranje treba mnogo novca, može se početi i s malim svotama, nekoliko stotina kuna
  • Evo kako, a evo i koje greške pritom trebaš izbjeći

Žena mora imati svoj novac želi li biti slobodna, neovisna o nekome drugome, govorile su nam to naše mudre majke, bake i prabake, premda nisu sve imale priliku raditi i zaraditi svoj novac – ili baš zato. No našu financijsku samostalnost često shvaćamo olako, tek kao plaću, prihod koji dolazi svakog mjeseca ne pitajući se bismo li s tim novcem mogle učiniti i nešto više. Da, možemo si platiti putovanje o kojem sanjamo, ako ostane neki višak, kupiti malo skuplje cipele, ali i više od toga. Možemo razmisliti o tome kako da novac koji imamo radi za nas i učini nas još neovisnijima. Jer ako mi ne upravljamo novcem, on upravlja nama. A može se dogoditi i da ta "sigurna" plaća jednom ne stigne... 

Zašto ne zaraditi kad možeš?

Ipak, mnoge od nas sklone su brigu o financijama, pa tako i investiranju novca koji su same zaradile prepustiti nekome drugome, možda suprugu ili partneru, ili jednostavno zanemariti misleći kako ne znaju ništa o tome, kako ne žele riskirati, kako im ne ide matematika, kako će si stvoriti samo brige…  Investiranje, ulaganje novca u poslovni pothvat, posao, projekt ili nekretninu s ciljem ostvarivanja dodatnog prihoda ili dobiti mnogo je mudrija odluka. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Primamljiva ti je pomisao da pokreneš vlastiti tposao? Što znam raditi, što volim raditi i kome bih to mogla prodati, prva su pitanja koja si budući poduzetnik/poduzetnica moraju postaviti. Možeš možda svoj hobi upakirati kao proizvod ili uslugu i plasirati ga na tržište. Možda to može biti tvoj dodatni prihod, a možda se pretvori u biznis. Poduzetništvo je najčešći način izgradnje bogatstva, financijskog osamostaljivanja, međutim, no put do uspješne tvrtke može biti trnovit.

Vlastiti posao ili ulaganje u tuđi?

Ne privlači li te poduzetništvo koje sa sobom vuče određeni lifestyle (24-satnu posvećenost poslu) danas se može ulagati u gotovo svaku veliku uspješnu tvrtku, iskoristiti tuđe mogućnosti i uspjeh, kupnjom udjela u njoj. Ulaganje nije kvantna fizika, da bi se učinkovito ulagalo ne treba diplomirati financije, no svakako će trebati nešto istraživanja i pripreme.

Bilo da se odlučiš zaploviti poduzetničkim vodama ili pokušaš zaraditi na tržištu dionica neka pravila mogu se primijeniti u oba slučaja.

1. Može se i s manje novca

Mnogi pretpostavljaju da je za početak ulaganja potreban veliki kapital. No, to nije slučaj. Investirati novac u dionice može se početi već s nekoliko stotina kuna. Pokrećeš li vlastiti posao također je mudro uložiti u startu razumno i manje, ne razbacivati se novcem dok nisi sigurna kako stvari stoje. Ako za godinu dana vidiš da tu ima profita i uspjeha, uloži još ili proširi poslovanje. Drugim riječima – slijedi novac.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

2. Ne odustaj prerano

Loš početak, nagli pad vrijednosti, izostanak očekivanog profita… mogu dovesti do toga da donesemo emocionalnu odluku i prerano odustanemo. Zato treba u vidu imati dugoročan plan i ne razmišljati o kratkoročnim neuspjesima i preprekama na putu, oscilacijama cijene. Bolje je napraviti plan za godinu unaprijed pa vidjeti globalno u kom smjeru idemo.

3. Najjednostavnija matematika

Ono što treba uvijek imati na umu jest: trošiti manje novca nego što ga zaradimo. Što je veća razlika između prihoda i troškova, to više štediš i imovina brže raste.

4. Ne stavljaj „sva jaja u istu košaru“

Početnici u investiranju skloni su sav novac uložiti u dionice samo jedne tvrtke očekujući da će baš ona biti „ta“, prava, i donijeti im dobit. Smanjivanje rizika upravo je diverzficiranje u različite vrste tvrtki; ako jedan sektor ne radi dobro, drugi bi mogao.

5. Zadnje i najvažnije

Nikad ne koristi novac koji je ti potreban za život, odnosno životne potrebe, hranu, plaćanje računa, rate kredita… Taj dio novca uvijek mora biti osiguran, za sigurnost tebe i tvoje obitelji i za tvoj miran san.

 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0