Life&style

Prema ovom obilježju na licu možeš prepoznati narcisoidnu osobu, tvrdi istraživanje

  • Ponekad je dobro znati sjedi li nasuprot nas osoba narcisoidnih karakternih crta
  • Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, to se prilično lako može otkriti 
  • Naime, to se vidi prema jednom specifičnom obilježju na licu 

Narcisoidne osobe su egoistične i manipulativne. Kao partner ili suradnik mogu imati značajan – uglavnom negativan – utjecaj na ljude oko sebe. Stoga bi bilo dobro kad bismo odmah mogle otkriti radi li se o narcisu ili ne. Istraživanje Sveučilišta Toronto daje rješenje za to. 

Ljudi s ovim obilježjem su narcisoidne prirode 

Znanstvenici iz stručnog područja psihologije, okupljeni oko voditeljice istraživanja dr. Mirande Giacomin, napravili su sljedeći test: fotografirali su 40 studenata s neutralnim izrazom lica te su ih podvrgnuli testu za otkrivanje narcisoidne osobnosti. Nakon toga su svim sudionicima pokazali fotografije drugih ispitanika te je svatko trebao procijeniti tko je narcis, a tko nije. Testirane osobe koncentrirale su se, između ostaloga, na obrve i njihovu gustoću, odnosno debljinu. Guste obrve povezane su s visokim stupnjem narcisoidnosti – i s time su ispitanici u većini slučajeva čak bili u pravu. 

Možda vas zanima Ove svakodnevne navike mogu drugima puno toga otkriti o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style

Otkrivaju li obrve nešto o narcisoidnosti? 

„Izražene obrve otkrivaju osobnost narcisoidne osobe drugoj osobi te utječu na to smatra li ih druga osoba narcisoidnom“, objašnjava dr. Miranda Giacomin rezultate istraživanja (koji su objavljeni u „Journal of Personality“). Zašto? Obrve su vrlo važne za društvenu interakciju i neverbalnu komunikaciju. 

Međutim, mogu li se obrve doista smatrati obilježjem osobnosti?

Koliko se ozbiljno može uzeti u obzir ovo istraživanje?

Istraživanje narcisoidnosti dobilo je na Sveučilištu Harvard IG Nobelovu nagradu. Ovdje se ne radi o nagradi za posebna istraživanja i postignuća, nego o nagradi za nešto što „najprije dobro nasmije ljude pa ih potom natjera na razmišljanje“. IG Nobelova nagrada je nagrada koja se dodjeljuje za znanstvene radove komične prirode i sumnjive svrhovitosti, kao parodija Nobelove nagrade. 

Možda vas zanima Jagoda, čokolada, vanilija? Evo što tvoj omiljeni okus sladoleda otkriva o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0