Life&style
Je li binge watching zdrava navika ili ne?

Prekomjerno gledanje televizije nije nezdrava navika, ako pripaziš na jednu stvar

  • Da, mama, danas znamo da nećemo od previše TV-a imati  četvrtaste oči... 
  • No ni prekomjerno gledanje, tzv. binge-watching omiljenih serija nije nužno nezdrava navika makar se takvom smatra
  • Pritom jedan faktor igra odlučujuću ulogu. Govore li ti što pojmovi cringe-watching i feast-watching?

Teško je zamisliti da smo nekada svaki dan ili tjedan u točno određeno vrijeme sjedili ispred televizora i gledali kad će se na programu, po rasporedu, pojaviti naša omiljena serija. Danas, u vrijeme Netflixa i sličnih servisa, više ne moramo čekati određeno vrijeme, nego možemo gledati točno ono što želimo, točno kada nam odgovara.

Loša strana toga: budući da serija obično dolazi sa svim epizodama, nema trenutka kad se moramo zaustaviti, odnosno volimo gledati jednu epizodu za drugom. A onda još samo jednu... S konceptom streaminga, binge-watching je ušao u naše živote. A to ne vodi uvijek do zdravog ponašanja.

via GIPHY

Kod binge-watchinga se sve vrti oko kontrole

„Netflix je izgrađen na binge-watchingu“, objašnjava za Deutsche Welle dr. Emil Steiner, docent novinarstva na Sveučilištu Rowan u Philadelphiji. „Želi imati svoju ponudu drugačiju od klasične televizijske. Zanimljivo je da gledatelji koriste kontrolu koju im platforme za streaming daju da konzumiraju što je više moguće programa.“

Naš san može osobito patiti od beskonačnog gledanja, što su pokazala razna istraživanja. Međutim, je li pretjerano gledanje doista uvijek nezdravo? Ne nužno, tvrdi dr. Schneider. Ovisi samo o tome KAKO gledamo. Ovdje stručnjaci razlikuju cringe-watching i feast-watching. 

Istraživanje je pokazalo: Ova svakodnevna navika šteti seksualnom životu – a imamo je svi

via GIPHY

Cringe-watching vs. feast-watching

Takozvani cringe-watching definitivno nije zdrav. Cringe na engleskom znači „ustuknuti, sramiti se, zgrčiti se“. Glavne karakteristike ove vrste streaminga serija su da to radimo sami, nasumično i rastreseno. Dakle, pustiš nešto da radi sa strane, a možda si još uvijek zauzeta svojim pametnim telefonom (gledaš u drugi ekran!).

Dr. Emil Steiner i njegov tim otkrili su da to nije dobro za naše zdravlje. „Možemo predvidjeti da ćemo zažaliti cring-watching. Imamo empirijske podatke koji to pokazuju.“ Gledanje često nakon toga ostavlja loš osjećaj.

Možda vas zanima Evo kakav zdravstveni rizik preuzimaš ako često predugo gledaš televiziju... Rubrika Life&style Life&style

Takozvani feast-watching je zdraviji - na temelju engleske riječi feast za „gozba, proslava“. Velika razlika ovdje je u tome što nešto gledamo vrlo svjesno, fokusirano. Često planiramo unaprijed dugotrajno gledanje naših emisija i možemo dogovoriti sastanak s našim partnerom ili najdražim prijateljem kako bismo to učinili. Dakle, vrlo pažljivo konzumiranje naših omiljenih programa sprječava nas da kasnije požalimo što smo ih pratili. Umjesto toga, unaprijed se veselimo tome i doista uživamo.

via GIPHY

Pronađi pravi balans prilikom gledanja

Ipak, streaming bi trebao ostati unutar određenog vremenskog okvira, inače će opet biti štetan za zdravlje - koliko god svjesno i pažljivo gledaš. „Kao i kod svake gozbe, ako previše jedeš, osjećaš se loše zbog tog gubitka kontrole“, objašnjava dr. Steiner. „Tako da je binge-watching balansiranje i kontrola sa slobodom da gledamo što i koliko želimo kakvu nikad prije nismo imali.“

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Oči se kvare 😳