Life&style

Prefina ljetna pita s tikvicama, cherry rajčicama i feta sirom

  • Ljeto nam donosi ukusno, aromatično povrće
  • Imamo super recept za lagani ljetni ručak
  • Uživaj u domaćim tikvicama i rajčicama spojenim u šarenu pitu

Sezona tikvica i rajčica je u punom jeku pa je pravo vrijeme da ju iskoristiš. Lokalne tržnice mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba ti ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijeni integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako ju ohladiš postat će nešto mekša i sočnija. Kako god ju jela, sigurno ćeš uživati u okusima sezone. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

 

Punjene tikvice Možda vas zanima Ukusne zapečene tikvice u kojima će uživati i mesoljupci sjajan su ljetni ručak Rubrika Life&style Life&style

Sastojci:

Za tijesto:

170 g brašna 

120 g hladnog maslaca

1 žumanjak

1 žlica hladne vode

1 žličica soli


Za nadjev:

150 g tikvica

200 g feta sira

2 žličice timijana 

6 žumanjaka

300 ml vrhnja 

150 g cherry rajčica 

1 prstohvat soli

 

Priprema:

Prvo pripremi tijesto za koru. Pomiješaj brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobiješ mrvičasto tijesto dodaj žumanjak i vodu te zamijesi glatko tijesto. Tijesto umotaj u foliju i stavi u hladnjak na sat vremena. 

Dok se tijesto hladi, tikvice nareži na tanke kolutiće, a rajčice na polovice. Tikvice stavi u cjediljku te posoli kako bi pustile višak vode. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih. 

Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj ga na debljinu od pola centimetra. Prenesi ga u kalup za pitu te ukloni višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravi rupice pomoću vilice i prekrij ga aluminijskom folijom te dodaj kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo. 

Tijesto peci oko 10 minuta, zatim ukloni utege i foliju i peci još tri do pet minuta. 

Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješaj tikvice, feta sir, timijan, žumanjke i vrhnje. 

Pečeno tijesto napuni nadjevom i po površini posloži polovice cherry rajčica. Sve zajedno peci oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst. 

Grilled cheese - topli sendvič Možda vas zanima Idealan ljetni ručak: hrskavi sendvič sa sirom, špinatom i rajčicom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Cherry rajcica njammm