- Mi Hrvati u prefinim slanim i slatkim zalogajima uživamo toliko da vječito tragamo za receptima koji će obogatiti naš stol
- Često nas na neke od najukusnijih i najljepših jela inspiriraju domaći food blogeri, a posebno pozorno motrimo njihove feedove kada smo u potrazi za blagdanskim zalogajima
- Ovih je dana našu pažnju privukla Tirkizna Ana svojim receptom za Božićnu Pavlovu, blagdansku inačicu jedne od najpoznatijih i najukusnijih torti s beze korama
Nije nikakva tajna koliki smo mi Hrvati gurmani i koliko uživamo u prefinim slanim i slatkim zalogajima pa uvijek tragamo za receptima koji će obogatiti naš stol. Često nas na neke od najukusnijih i najljepših jela inspiriraju domaći food blogeri, a posebno pozorno motrimo njihove feedove kada smo u potrazi za blagdanskim zalogajima, budući da u trenucima kada su na okupu svi oni koji su nam posebno dragi ništa ne želimo prepustiti slučaju.
Dubrovkinja s opatijskom adresom Ana Srdoč, na društvenim mrežama poznatija kao Tirkizna Ana, za sebe voli reći da je amater u kuhanju, slastičarstvu i fotografiji, a moramo priznati da se redovito borimo s vlastitim kompleksima kad god bacimo oko na njezine recepte jer nama ne djeluju nimalo amaterski. Štoviše, njezine slatke kreacije izgledaju kao da smo ih izvukli iz uglancanih vitrina najšarmantniijih slastičarnica, a recepti joj zvuče jednako ukusno i privlačno kao što joj i fotografije izgledaju.
Ovih je dana našu pažnju privukla svojim receptom za Božićnu Pavlovu, blagdansku inačicu jedne od najpoznatijih i najukusnijih torti s beze korama, nazvanoj po ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Naša Ana ju je zamislila kao božićno drvce sastavljeno od beze kora spojenih kremom s pistacijem te ukrašeno crvenim voćem poput ribizla, a svega pola sata potrebnih za pripremu ohrabrilo nas je da se i sami okušamo u isprobavanju ovog recepta. Nadamo se samo da će i naša drvca izgledati jednako čarobno kao i Anino i zasjati kao glavne zvijezde naših blagdanskih stolova!
Božićna Pavlova torta - recept Tirkizne Ane
Sastojci za Božićnu Pavlovu tortu:
Beze kore:
- 8 bjelanjaka
- 400 g šećera
- prstohvat soli
Krema:
- 300 g Mascarpone sira
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 50 g kreme od pistacija
Dekoracija:
- crveno voće po želji (ribizle, maline, zrna šipka)
- listići mente
Priprema božićne Pavlove torte:
1. Na dva papira za pečenje iscrtajte sa šestarom kružnice: 18 cm, 15 cm, 12, cm, 8 cm, 5 cm i 2.5 cm. Stavite papire na dva veća pleha za pečenje.
2. Bjelanjke sa soli tucite dok se ne počnu pjeniti i dodavajte malo po malo šećera. Tucite bjelanjke 10-ak minuta. Dobiveni šaum od bjelanjaka rasporedite u debelom sloju unutar iscrtanih krugova. Upalite i ugrijte pećnicu na 120 C. Sušite prvo jedan pa drugi pleh 2 sata bez otvaranja pećnice na 120 C. Kada su kore gotove, ugasite pećnicu, a kore ostavite u pećnici još pola sata.
3. Za kremu istucite slatko vrhnje u čvrsti snijeg sa šećerom. U drugoj zdjeli pomiješajte Mascarpone sir i kremu od pistacija. Dodavajte malo po malo snijeg od slatkog vrhnja i sve lijepo sjedinite.
4. Pripremite tanjur za posluživanje. Kore moraju biti potpuno hladne. Slažite kore po veličini.. Dakle, na tanjur stavite najveću koru (18 cm) i premažite je kremom, na kremu stavite koru od 15 cm... I tako sve do vrha. Na vrhu mora biti kora od 2.5 cm.
5. Ukrasite voćem po želji i pospite šećerom u prahu, a za kraj možete drvce ukrasiti listićima mente.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.