Life&style

Predivnu Pavlovu tortu u obliku božićnog drvca pronašli smo kod domaće food blogerice, imamo recept!

  • Mi Hrvati u prefinim slanim i slatkim zalogajima uživamo toliko da vječito tragamo za receptima koji će obogatiti naš stol
  • Često nas na neke od najukusnijih i najljepših jela inspiriraju domaći food blogeri, a posebno pozorno motrimo njihove feedove kada smo u potrazi za blagdanskim zalogajima
  • Ovih je dana našu pažnju privukla Tirkizna Ana svojim receptom za Božićnu Pavlovu, blagdansku inačicu jedne od najpoznatijih i najukusnijih torti s beze korama

Nije nikakva tajna koliki smo mi Hrvati gurmani i koliko uživamo u prefinim slanim i slatkim zalogajima pa uvijek tragamo za receptima koji će obogatiti naš stol. Često nas na neke od najukusnijih i najljepših jela inspiriraju domaći food blogeri, a posebno pozorno motrimo njihove feedove kada smo u potrazi za blagdanskim zalogajima, budući da u trenucima kada su na okupu svi oni koji su nam posebno dragi ništa ne želimo prepustiti slučaju.

 | Autor: Instagram @tirkizna_ana Instagram @tirkizna_ana Foto: Instagram @tirkizna_ana

Dubrovkinja s opatijskom adresom Ana Srdoč, na društvenim mrežama poznatija kao Tirkizna Ana, za sebe voli reći da je amater u kuhanju, slastičarstvu i fotografiji, a moramo priznati da se redovito borimo s vlastitim kompleksima kad god bacimo oko na njezine recepte jer nama ne djeluju nimalo amaterski. Štoviše, njezine slatke kreacije izgledaju kao da smo ih izvukli iz uglancanih vitrina najšarmantniijih slastičarnica, a recepti joj zvuče jednako ukusno i privlačno kao što joj i fotografije izgledaju. 

Možda vas zanima Cimet rolice ili bule baka je naučila raditi davnih dana u Švedskoj, a njezin recept traže svi koji ih probaju Rubrika Life&style Life&style

Ovih je dana našu pažnju privukla svojim receptom za Božićnu Pavlovu, blagdansku inačicu jedne od najpoznatijih i najukusnijih torti s beze korama, nazvanoj po ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Naša Ana ju je zamislila kao božićno drvce sastavljeno od beze kora spojenih kremom s pistacijem te ukrašeno crvenim voćem poput ribizla, a svega pola sata potrebnih za pripremu ohrabrilo nas je da se i sami okušamo u isprobavanju ovog recepta. Nadamo se samo da će i naša drvca izgledati jednako čarobno kao i Anino i zasjati kao glavne zvijezde naših blagdanskih stolova!

Božićna Pavlova torta - recept Tirkizne Ane

Sastojci za Božićnu Pavlovu tortu:

Beze kore:

  • 8 bjelanjaka
  • 400 g šećera
  • prstohvat soli

Krema:

  • 300 g Mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g kreme od pistacija

Dekoracija:

  • crveno voće po želji (ribizle, maline, zrna šipka)
  • listići mente

Priprema božićne Pavlove torte:

1. Na dva papira za pečenje iscrtajte sa šestarom kružnice: 18 cm, 15 cm, 12, cm, 8 cm, 5 cm i 2.5 cm. Stavite papire na dva veća pleha za pečenje.

2. Bjelanjke sa soli tucite dok se ne počnu pjeniti i dodavajte malo po malo šećera. Tucite bjelanjke 10-ak minuta. Dobiveni šaum od bjelanjaka rasporedite u debelom sloju unutar iscrtanih krugova. Upalite i ugrijte pećnicu na 120 C. Sušite prvo jedan pa drugi pleh 2 sata bez otvaranja pećnice na 120 C. Kada su kore gotove, ugasite pećnicu, a kore ostavite u pećnici još pola sata.

3. Za kremu istucite slatko vrhnje u čvrsti snijeg sa šećerom. U drugoj zdjeli pomiješajte Mascarpone sir i kremu od pistacija. Dodavajte malo po malo snijeg od slatkog vrhnja i sve lijepo sjedinite.

4. Pripremite tanjur za posluživanje. Kore moraju biti potpuno hladne. Slažite kore po veličini.. Dakle, na tanjur stavite najveću koru (18 cm) i premažite je kremom, na kremu stavite koru od 15 cm... I tako sve do vrha. Na vrhu mora biti kora od 2.5 cm.

5. Ukrasite voćem po želji i pospite šećerom u prahu, a za kraj možete drvce ukrasiti listićima mente.

Božićna drvca od lisnatog tijesta s Nutellom Možda vas zanima Nutella božićna drvca hit su na mrežama: dekorativna su, treba samo 2 sastojka (i jedan je Nutella) Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @tirkizna_ana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    izvrsno