Life&style

Prečesto ili prerijetko mokrenje: kad se trebaš doista zabrinuti?

Ponekad imamo osjećaj kao da neprestano jurimo u kupaonicu kako bismo se olakšale; drugi puta pak prođu sati i sati do sljedećeg mokrenja…

Zašto je to tako? Koliko često doista trebamo mokriti - i najvažnije: moramo li se brinuti ako previše (ili premalo) mokrimo? 

U redu, koliko puta dnevno trebamo mokriti? 

Ono što se smatra "normalnim" može se razlikovati od osobe do osobe, kažu stručnjaci. U prosjeku ljudi idu oko šest do sedam puta dnevno mokriti. Na to koliko često posjećuješ toalet utječu različiti faktori, kao što je unos tekućine - prosječna žena treba ciljati na osam čaša vode dnevno - kao i veličina mjehura. (Ako, na primjer, imaš maleni mjehur, očito će ti se češće mokriti - za razliku od nekog s većim spremnikom.) Ovisi i koliko kofeina piješ (kofein je diuretik, dakle, tjera te na mokrenje). I pušenje je u igri, budući da duhan može nadražiti tvoj mjehur. Razni zaslađeni napitci također te tjeraju da češće mokriš, kao i veća konzumacija soli (što te čini žednijom). 

via GIPHY

Suprotno od toga može se dogoditi kad povećaš svoju razinu aktivnosti i znojiš se više, tvrde stručnjaci. U osnovi, ako se više znojiš, manje mokriš - jer si se riješila vode na drugi način. 

Pa, kako mogu znati idem li mokriti (više ili manje) normalno? 

Broj odlazaka na porculansko prijestolje trebao bi te zabrinjavati jedino ako primijetiš drastičnu promjenu, kažu stručnjaci. Ali, iskreno, teško se može odrediti koliko se tvoje kupaonske navike mijenjaju (ili se uopće mijenjaju). Zato je dobra ideja voditi ono što urolozi zovu "dnevnik čišćenja" - ako si zabrinuta iz nekog razloga. To znači da zapišeš sve što piješ (i kada) te kada mokriš i koliko. (Inače, "normalna" količina mokraće trebala bi svaki puta biti dovoljna da napuni šalicu za kavu ili nešto više - ali ne trebaš doista mjeriti. Želiš duži, neprekidan tok mokrenja - umjesto tek nekoliko kapi.). 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dnevnik može uključiti alarm. Netko će se zabrinuti i reći da mokri svakih 30 minuta, ali popije oko šest šalica kave dnevno. Tada je jasno da je kava uzrok. Ako ti zapisnik pomogne da vidiš zašto su tvoje navike mokrenja takve kakve jesu, to je onda OK. Ako ne, to može biti koristan alat tvom liječniku. Jedna stvar na koju trebaš paziti je sljedeća: ako ideš često mokriti, a mokriš tek nekoliko kapi. To bi to moglo ukazivati na prekomjerno djelovanje mokraćnog mjehura. Dobre vijesti? To se može neutralizirati s pomoću kegelovih vježbi ili trebaš zatražiti od svog liječnika savjete o promjeni prehrane ili ćeš čak možda dobiti i lijekove. 

Možda vas zanima ''Svako jutro pijem vlastiti urin i nikad nisam bila bolje'' Rubrika Život Život

Dakle, trebam li se ikada brinuti zbog čestog (ili rijetkog) mokrenja? 

Ako ideš češće mokriti nego inače i boli te i/ili gori kad mokriš, možda imaš infekciju mokraćnog mjehura, što je osobito često kod mladih žena. U tom slučaju definitivno trebaš posjetiti svog liječnika, jer za rješenje tog problema trebaju antibiotici. Također bi trebala posjetiti liječnika ako se učestalost promijenila, vidjiš krv u mokraći, osjetiš potrebu da se moraš siliti kod mokrenja, curi ti malo mokraće između uriniranja ili moraš mokriti nekoliko (dva do tri) puta noću, kažu stručnjaci. 

via GIPHY

Svi koji redovito zadržavate mokraću – nemojte! Redovito zadržavanje mokraće (koje se ponavlja nekoliko tjedana ili mjeseci) zapravo može preopteretiti mišiće mjehura, tako da se više ne možeš isprazniti. Štoviše, to može povećati i rizik od infekcije, jer urin ima puno bakterija koje se mogu razmnožiti ako se u mokraćnom mjehuru zadrže dulje vrijeme. Liječnici preporučuju da izbjegavaš zadržavanje mokraće više od četiri sata tijekom dana - noć je drugačija priča jer zapravo imamo hormon koji „zatvara pogon“ naših bubrega - koji stvaraju mokraću dok spavamo.

Možda vas zanima Ako ti je urin ove boje, trk liječniku! Rubrika Life&style Life&style

Ako primijetiš da ti je frekvencija mokrenja drugačija nego prije, ako si ozbiljno zabrinuta, vrijeme je da posjetiš svog liječnika ili urologa koji mogu provjeriti što se događa. 

Inače: nema točno određenog broja koliko puta dnevno bismo trebali (ili ne bismo trebali) odlaziti na zahod – ali, ako se nešto odjednom promijeni u tvom rasporedu, najbolje je da te pregleda liječnik.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0