Life&style

Ako ti je urin ove boje, trk liječniku!

Boja tvog urina važan je indikator zdravlja – prejaka obojenost može značiti dehidraciju te bolesti bubrega ili jetre

Zdravi urin sastoji se 95% od vode – preostalih 5 posto su urea, proizvodi razgradnje, kiseline i soli. Svaka kapljica krvi se oko 300 puta dnevno filtrira kroz bubrege te se izdvajaju tvari koje naše tijelo više ne treba ili mu štete. 

Urin ima direktan utjecaj na naše zdravlje, stoga treba obratiti pažnju na promjene. Doduše, zbog malih promjena ne treba odmah dizati uzbunu, ali boja, konzistencija i miris mogu biti važni za dijagnozu mnogih bolesti. 

via GIPHY

Drugačija, izrazito žuta boja može značiti da si u nekom određenom vremenskom razdoblju uzela previše tekućine. Crvena boja može značiti da imaš krvi u urinu, ali i da si jela obojene namirnice poput cikle – ali i da imaš neku bolest bubrega ili jetre. Za svaki slučaj odmah se javi liječniku. 

Možda vas zanima Otkrivamo tri stvari koje će ti pomoći da vidiš jesi li zdrava Rubrika Life&style Life&style

Izrazito tamnožuta boja (ili boja meda) može značiti da si jako dehidrirala – odmah popij vode. Ako je mokraća boje piva, također se javi liječniku – ako ta boja potraje (može biti indikator dehidracije ili bolesti jetre). 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Svijetložuta pa i lagano tamnožuta boja je normalna boja urina. Ako je mokraća bezbojna i prozirna, onda možeš malo smanjiti unos vode. Oprez kod mokraće koja se pjeni i to kroz duže vremensko razdoblje – to može biti znak pogrešne prehrane ili problema s bubrezima. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0