- Mnogi ispiru piletinu vodom prije nego krenu s njenom pripremom
- Iako mislimo da ju time čistimo i mičemo bakterije, stručnjaci za hranu se ne bi složili
- Zaključili su da tim postupkom možemo povećati širenje bakterija, ali ih i proširiti na okolni prostor
Vjerojatno si i ti jedna od onih koja je barem jednom u životu, ako ne i češće, oprala piletinu pod vodom prije nego si krenula s njezinom pripremom. Nekako oduvijek zamišljamo da na taj način očistimo nečistoće s mesa, no s našim razmišljanjem se ne bi složili stručnjaci. Eksperti za zdravlje i sigurnost hrane savjetuju da prestanemo prakticirati ovaj način jer njime možemo povećati broj bakterija, ali i njihovo širenje.
Naravno, pažljivo rukovanje s piletinom nam je izrazito bitno, pogotovo u ljetnim mjesecima pa nam je zato svako novo saznanje od velike koristi. Stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zaključili su kako pranje piletine zapravo pogoršava širenje bakterija kao što je salmonela. Kada komad mesa stavimo ispod slavine, nemali broj puta se dogodilo da voda prska oko sudopera. A upravo se tako i tom prljavom vodom šire bakterije te također kapljice ostaju na odjeći.
Zapravo jedini pravi i siguran način za uklanjanje bakterija, koje se nalazi u mnogim omiljenom mesu, je da ju pripremaš na odgovarajućoj temperaturi, a isto vrijedi i za ostale vrste mesa kao i ribu. Minimalna temperatura za kuhanje piletine bi trebala biti 165 stupnjeva, a to možeš provjeriti termometrom za hranu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.