Life&style

Poznati frizeri odgovaraju na 5 pitanja o njezi kose ljeti

Svi već dobro znamo da sunce, more i klor štete kosi čineći je suhom, beživotnom i ispucalom. Kako je zaštititi, njegovati i spriječiti katastrofu? Odgovore smo potražile kod dva zagrebačka frizera

Lijepa kosa zahtjeva pažnju i posvećenost, a to se posebno odnosi na ljetne mjesece kada joj sunce i sol definitivno ne pogoduju. Ipak, uz malo pažnje tvoja kosa ne mora nastradati u ljetnim danima. Poznati zagrebački frizeri Zvonimir Franić, vlasnik frizerskog salona "Salon Franić" i Katica Topčić, vlasnica frizerskog salona "Fabula De Forma", dali su nam detaljne odgovore na sva pitanja vezana uz njegu kosu ljeti. Otkrivamo ti ih u nastavku:

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

1. Kako njegovati kosu tijekom ljetnih mjeseci?

Zvonimir Franić: "U ljetnim mjesecima treba obratiti pozornost na UV zaštitu jer naša kosa, kao i koža, jako pati pod sunčevim zrakama. Također, puno pažnje moramo posvetiti i hidratantnim maskama za kosu i 'leave in' proizvodima koju su ujedno i zaštita od topline. Poželjno bi bilo što manje fenirati, peglati ili uvijati kosu, ali na ovo moje klijentice samo odmahuju rukom."

Katica Topčić: "Ljeto nam je idealno vrijeme za njegu i odmaranje kose. Ako se nalaziš na plaži nanesi hranjivu masku poput Young.Again.Masque bogatom uljem smilja na cijelu kosu i umasiraj je u tjeme. Također, biraj maske koje su organskog podrijetla i sadrže UV zaštitu, skupi kosu u punđicu i nemoj ispirati cijeli dan. Tako ćeš maksimalno nahraniti kosu i zaštititi tjeme da ne izgori od UV zračenja."

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

2. Kako zaštititi kosu na moru? Na što posebno obratiti pozornost?

Zvonimir Franić: "Kada kreneš na plažu, odmah na kosu stavi zaštitni faktor. Preparati sa zaštitnim faktorom su često u spreju pa njihovo nanošenje ne oduzima puno vremena. Ono što je jako bitno, a pri čemu mnogi griješe, je stavljanje raznih ulja na kosu dok su na plaži. To nikako ne njeguje kosu, već dapače, dodatno je isušuje. Ulje se zagrijava i prži kosu. Npr. vrenje maslinovog ulja je na 80°C, a na glavi u ljetnim danima bude preko 40 stupnjeva. To znači da je ulje na pola vrenja i da je počelo svoj proces prženja. I bez obzira na to što sve žene vole sol u kosi jer im daje najbolji 'beach wave look', nažalost potrebno ju je isprati. Na ispranu kosu nanesi njegujuću masku i nastavi se sunčati."

Katica Topčić: "Ako se kupaš u moru i voliš smočiti kosu, obavezno je isperi od morske soli jer će sol isušiti kosu i napraviti nepovratna oštećenja. Ako se kupaš u bazenu, koristi zaštitnu kapu ili kosu dobro isperi pod tušem nakon izlaska iz bazena te nanesi sredstvo za zaštitu kose s UV filterom ili masku sa zaštitnim faktorom. Klor koji se nalazi u bazenu otvara kutikulu pa će se boja isprati i kosa će dobiti maslinasti odsjaj. Blajhana kosa je u najvećoj opasnosti jer neće samo promijeniti boju, nego će i lako popucati."

Možda vas zanima 6 frizura za plažu: jednostavne, praktične i chic Rubrika Life&style Life&style

3.  Kada se ošišati, prije ili poslije odlaska na more?

Zvonimir Franić: "Predlažem oboje, no za one kojima je centimetar životno vrijedan i ne žele se šišati dva puta u dva mjeseca, biram šišanje poslije odlaska na more."

Katica Topčić: "Što se tiče šišanja, to ovisi o kvaliteti kose. Uvijek je poželjno odstraniti nezdrave vrhove prije odlaska ili pak nakon povratka, ali najbolje se posavjetovati s frizerom."

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

4. Bojenje kose prije odlaska na more - da ili ne? Zašto?

Zvonimir Franić: "Kod nužnog bojenja kose (zbog prikrivanja sijedih, velikog kontrasta i sl.) savjetujem bojenje 7-10 dana prije odlaska na more, da se kosa malo oporavi od kemijskog procesa i da spriječimo brže ispiranje boje. Djevojkama koje imaju pramenove savjetujem da bojenje ipak ostave do povratka s mora. Posvjetljavanje kose neposredno pred sunce i more može jako isušiti kosu, a plave nijanse u slučaju doticaja s klorom odvući u neželjene tonove (zelene)."

Katica Topčić: "Smatram da kosu treba obojiti prije odlaska na godišnji odmor i to ne samo iz estetskog razloga. Naime, danas je na tržištu dostupna visoko kvalitetnih boja bez amonijaka i PPD-a ima koje imaju puno njegujućih supstanca za dodatnu zaštitu kose. Ja ih stalno koristim u svom salonu."

Možda vas zanima 7 ljetnih frizura kad moraš biti doista sređena Rubrika Beauty Beauty

5. Koje ljetne frizure preporučujete našim čitateljicama?

Zvonimir Franić: "Definitivno 'frizure bez frizure'.  Zgužvane kose, ležerno skupljene punđice na vrhu glave i ležerne pletenice su odličan odabir. Ako imaš dužu kosu, smotaj je u dvije punđice, raspusti nakon dva sata, počešljaj i imat ćeš pravi 'summer look' u kosi."

Katica Topčić: "Moram priznati da obožavam ljetne frizure, boksačke pletenice ili bilo koje druge pletenice, visoke punđice - 'space buns', frizure s popularnom neurednim punđicom na vrhu glave, visoki rep omotan šarenom maramom... Za ljubiteljice kratke kose savjetujem Pixi frizuru u stilu 80-ih ili pak klasičnu kratku kosu omotanu u maramu oko glave u obliku rajfa. Ps. Jedan koristan savjet za kraj: prije nego kreneš plesti kosu u pletenice nanesi hranjivu masku. Ne samo da će ti olakšati pletenje kose, nego će ti pletenica duže trajati i dodatno će ti nahraniti kosu."

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0