Life&style

Potiče li alkohol homoseksualne porive?

Naravno da nitko od alkohola neće promijeniti seksualnu orijentaciju, ali što više alkohola piju heteroseksualni muškarci, toliko ih više privlači isti spol – otkrili su znanstvenici u nedavno provedenom istraživanju

Odgovor na pitanje potiče li alkohol homoseksualnost je naravno: ne. Seksualna orijentacija nije nešto što mogu potaknuti izvanjski faktori, to znamo, tako da nitko neće postati homoseksualac zato što pije niti će to prestati biti ako se suzdržava alkohola. No ipak, ovo je zanimljivo: istraživanje objavljeno u „Journal of Social Psychology“, naslovljeno kao „Spremnost na seks s mogućim osobama drugog i istog spola: eksperimentalni dokazi iz kafića“, iznjedrilo je zanimljiv rezultat: kad muškarci piju alkohol, raste im seksualno zanimanje za druge muškarce.   

Kako je došlo do toga? 

Kako bi to otkrili, znanstvenici su pitali ukupno 83 heteroseksualne osobe (51 muškarca i 32 žene) u različitim američkim kafićima, koliko privlačnima smatraju druge osobe. Pri tome su im – uz stalno povećanje konzumacije alkohola – pokazivali fotografije muškaraca i žena. Ispitanici su trebali ocijeniti koliko je veliko seksualno zanimanje za pokazanu osobu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Alkohol poboljšava pričanje stranog jezika Rubrika Life&style Life&style

Kod žena utjecaj alkohola nije djelovao na njihove preferencije. Međutim, kod muškaraca se nakon svake čaše pića sve više povećavalo zanimanje za isti spol. Nakon 10 čaša piva ili sličnog alkoholnog pića, ispitanici su čak podjednako smatrali muškarce i žene seksualno privlačnima. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U čemu je kvaka? 

Nije potpuno jasno zašto alkohol tako djeluje na muškarce. Znanstvenici pretpostavljaju kako iza toga stoje kulturološki razlozi. Naime, biseksualnost je općenito prihvatljivija kad je riječ o ženama. Pošto alkohol neutralizira kočnice, pijani muškarci radit će stvari koje se trijezni ne usuđuju. Zanimljivo…

Možda vas zanima Gdje putuju zaljubljenici u alkohol? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0