Life&style

Alkohol poboljšava pričanje stranog jezika

Poznato je da nas alkohol čini razgovorljivima. Međutim, novost je da se nakon koje čašice poboljšava naša sposobnost komunikacije na stranom jeziku

Općepoznata je činjenica da koja čašica vina, piva ili džin-tonika poboljšava raspoloženje u društvu te „opusti“ jezik. Nedavno provedeno istraživanje skupine znanstvenika na Sveučilištu Maastricht pokazalo je da to ne vrijedi samo kad govorimo materinji jezik. Alkohol pomaže da bolje govorimo strani jezik. Ovo istraživanje objavljeno je u „Journal of Psyhopharmacology“. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U eksperimentu je sudjelovalo 50 osoba čiji je materinji jezik bio njemački, a na studiju u Maastrichtu su nedavno naučili nizozemski. Svi sudionici dobili su piće – pola s malo alkohola, a druga polovica bezalkoholno. 

Potom su sudionici istraživanja počeli voditi razgovor na nizozemskom. Razgovori su snimani te kasnije ocjenjivani od izvornih govornika. Osim toga, sudionici su sami morali procijeniti koliko su se dobro razumjeli na nizozemskom. 

Alkohol opušta te daje moć govora 

Nakon ocjenjivanja su znanstvenici došli do sljedećeg zaključka: svaki sudionik koji je popio alkoholno piće, puno je bolje govorio od nealkoholiziranih sudionika. To su ocijenili izvorni govornici. Čak se i izgovor popravio zbog alkohola. Ali, kod samoocjenjivanja nije bilo razlika. 

Znanstvenici pretpostavljaju kako je prvenstveno opuštajući utjecaj alkohola uzrok za to. Tko se manje boji strane gramatike ili da će izgovoriti pogrešno neku riječ, teže komunicira. 

Ali, oprez: alkohol puno alkohola ne pomaže ni u čemu! Naime, količina alkohola za ispitanike bila je točno izmjerena prema tjelesnoj težini. Odgovarala je otprilike jednoj 0,5 l boci piva. Dakle, nema tečnog engleskog ili francuskog ako je netko potpuno pijan…

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0