Life&style

Gdje putuju zaljubljenici u alkohol?

Znamo da zbog piva svi pivopije masovno putuju u Prag, ali veliki šmekeri kad je dobro piše u pitanju imaju svoje destinacije i to razbacane diljem svijeta. Mogla bi se iznenaditi koji su gradovi poznati baš po nekom piću

Zabavna večer uz dobru hranu i piće sigurno je pri vrhu ljestvice najzabavnijih trenutaka s putovanja. I, naravno, uvijek treba kušati lokalne specijalitete. I lokalnu cugu. Bilo da je to koktelu u još najboljem noćnom klubu ili čašu najfinijeg vina uz savršeno pečenu patku, ukusna pića divno upotpunjuju svaku atmosferu. No maknimo sada iz fokusa putovanje i postavimo na pijedestal piće - fanatični ljubitelji whiskeya ili džina ili burgundca putuju zbog pića, ono nije "prilog" putovanju. Donosimo top ljestvicu najatraktivnijih destinacija za prave alkoholjupce!

1. Za apsint - Pariz

Očarala te "zelena vila" kako tepaju ovom tipičnom francuskom piću, koje je čak bilo i zabranjeno u nekim zemljama? Apsint niste probali dok ga niste probali u Parizu, kažu. Ovdje se ovo zeleno piće s visokim udjelom alkohola pije servirano s kockama leda još od 19. stoljeća, kada je bilo iznimno popularno, a i danas se je jednako dobar izbor za večernja druženja. Sugeriramo da ga ispijate dok gledate predstavu u Moulin Rougeu - baš kako se to oduvijek radilo.

2. Za rum - Nikaragva

Jesi li znala da je rum u Nikaragvi proglašen nacionalnim pićem? Nešto poput votke Rusima. Njihovo bogato vulkansko tlo u Chichigalpa regiji kao i odlični klimatski uvjeti super su pogodni uzgoj šećerne trske iz koje nastaje idealno balansirani rum. Najpoznatiji je onaj marke Flor de Caña iza kojeg stoji 126 godina stara obiteljska tradicija, a njihov rum i dalje osvaja natjecanja kao najbolji rum na svijetu. Apsolutno ga moramo probati! Makar i doma...

3. Za votku - New York

Ne, ne, ne, ne putujemo u Moskvu ni Sibir. Kako bi malo začinili situaciju, umjesto u Rusiju, šaljemo te u SAD. Tamo postoje jake poljske i ruske zajednice (i kvartovi!) gdje se prema lokalcima pije najbolja votka na svijetu.

Možda vas zanima Aplikacije s promilima Rubrika Life&style Life&style

Inače, količina alkohola u votki se obično kreće od 35% do 70%. Klasična ruska votka ima 40% alkohola, a, zanimljivo, najjača votka dolazi iz Škotske - Pincer Shanghai Strentgh Vodka ima 88,8% alkohola. Ako si više tip za juice votku, to i nije baš mjesto za tebe - votka se pije kao super rashlađeni shot! Što ledenija, to bolja.

4. Za tequilu - Jalisco

Ova super poznata žestica od agave dolazi iz Meksika gdje su je 16. stoljeću u Meksiku počeli proizvoditi španjolski konkvistadori - i to iz nužde, kad im je ponestalo brandyja koji su ponijeli sa sobom! Sve je počelo baš u gradu Jalisco, a kasnije se proširilo svijetom. I do današnjih dana tamo se proizvodi najbolja tequila na svijetu, ali dolazak u ovaj grad zbog povijesti ima i simbolično značenje čemu svjedoče i tequila ture vlakom na kojoj turisti do u srž mogu istražiti ovo alkoholno piće koje je redovito simbol krajnje raspojasane zabave u američkim filmovima. 

 

A post shared by BONOS MORES (@bonosmores) on

5. Za gin - Engleska

Pa gdje bismo drugdje išli nego u zemlju koja je naš život obogatila džin-tonikom? Poznato alkoholno piće od bobica kleke (i može biti dopunjeno začinima), najbolje je kušati u Engleskoj. Popularno postaje u 17. i 18. stoljeću kada su ga, prema istraživanju, Englezi pili preko dva galona godišnje.

Možda vas zanima Nikad jednostavnije: Znamo kako spriječiti mamurluk Rubrika Life&style Life&style

A posebno im je dobro prijao u njihovim nekadašnjim kolonijama poput Indije jer džin, naime, odbija komarce (ne moraš njime mazati kožu, dovoljno je piti). Danas ga je najbolje iskusiti direktno u destilerijama, ali dobra opcija su i poznati barovi po Londonu. 

6. Za viski - Irska i Škotska

Bilo da čovjek ima jasnu ideju koji mu je viski najbolji ili je otvoren da kuša nove brendove i godine, generalni je savjet da za savjet nikako ne treba pitati Irca ili Škota jer će svaki reći da je njegov najbolji! Ipak, isplati se isprobati više marki. Postoje ture po Irskoj i Škotskoj gdje vas vode na najfinije viskije koje oni nude. U Irskoj su tamnije smeđe boje, dok su kod Škota boje jantara. Je li to tako važno? Možda samo znalcima. I jedni i drugi su opojni i duuuge povijesti.

 

A post shared by Luxury Look (@luxlookseyewear) on

7. Za burbon - Kentucky

Ovaj srodnik viskija radi se na bazi kukuruza i originalno je američki proizvod i to iz Kentuckyja. Ponosno nosi titulu drugog najpopularnijeg američkog pića (prvi je rum, vjerovali ili ne!), iako ga svi smatraju nepatvorenim američkim nacionalnim  pićem. Njegova priča počinje u 19. stoljeću, a slava mu ne jenjava do današnjice. I njega je najbolje iskusiti kroz turu, Urban Bourbon Trail, koji nas tijekom dva dana vodi na isprobavanje burbona po restoranima, kafićima i muzejima. 

Photo: Joann Pai

Komentari 0