Life&style

Posjetile smo Aquatiku i otkrile terapijsko djelovanje riba

Zavirile su u podvodni svijet jedinog akvarija slatkovodne ribe u Hrvatskoj.

Željela bi s društvom ili čak solo otići na kratki izlet? Ako još nisi bila, svakako ti preporučujemo Aquatiku u Karlovcu koja na današnji dan slavi svoj drugi rođendan! Riječ je prvom akvariju slatkovodne ribe u Hrvatskoj, mjestu idealnim za sve koji žele zaroniti u tajanstveni podvodni svijet. Nastao u sklopu EU projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka Kaquarium“, akvarij se nalazi uz samu obalu rijeke Korane na mjestu napuštenog autokampa – i, moramo priznati, oduševio nas je na prvi pogled. Naime, objekt i vanjskim izgledom (zeleni krov) i oblikom sugerira da ulazimo u podvodni svijet, a cjelokupni postav izložbe koncipiran je tako da prikazuje tok tipične krške rijeke od izvora do ušća. 

 | Autor: miss7 miss7

Već pri samom ulasku oduševila nas je veličina. Kako se krene u obilazak, ribe se najprije promatraju odozgo, u šetnji "uzvodno", a zatim smo, kako smo se spustile "nizvodno", ribe gledale sa bočne strane akvarija, "ispod" vodene površine. Doista, osjećaj kao da plivaš s ribama, ali dodatan je plus što ne moraš disati na škrge niti nositi podvodnu opremu za mobitel ukoliko želiš nešto slikati... Na samom početku se čuje zvuk rijeke koja teče što je posebno interesantno mlađoj publici (ili u našem slučaju malo starijoj publici...) koju se na taj način animira, no on se postupno stišava kako sve dalje (i dublje) ulazimo ispod tunela.

Možda vas zanima Evo zašto već ovog vikenda treba otići na izlet u Krapinu Rubrika Life&style Life&style

No ne samo zvuk, nego i svjetlost koja se smanjivala što smo dublje "plovile" kroz akvarij. Zaista čarobni prizor! U međuvremenu smo odigrale interaktivni kviz na zidu s pitanjima o podvodnom svijetu, i saznale neke doista hvalevrijedne informacije....

 | Autor: miss7 miss7

Recimo, jesi li znala da som može pojesti i kozu, a u Hrvatskoj postoji više od 20 endemski vrsta riječnih riba? U spiljskom sustavu promatrale smo endemske vrste riba vezane uz krške krajeve i podzemna staništa, a osim njih vidjele smo i migratorne vrste riba koje potječu iz vremena dinosaura te strane vrste od kojih je većina invazivna i ugrožava naše domaće vrste. I još jedan dodatak za mališane - na tlu je projektorom prikazano plivanje čovječjih ribica koje izgleda kao da bježi od ljudske noge, pa se odlazak u akvarij može pretovoriti i u svojevrsnu igru lovice...

 | Autor: miss7 miss7

Simpatični vodič, gospodin Krešimir Kuri, cijelo nam je vrijeme pokazivao razne vrste riba, pričao nam zanimljivosti o slatkovodnom podvodnom svijetu i naš boravak učinio još zanimljivijim.Naravno, ne bismo mi bile miss7 novinarke da nismo gospodina Kurija da nam pokaže kako se čiste akvariji (voda prolazi kroz dvostruke filtere pa se vraća u akvarij), a usput smo se educirale i o jeguljama i njihovom načinu razmnožavanja (ženka je najbitnija, a mužjak je tu samo za stvaranje jajašaca. Ha-ha, čini nam se da još neka živa bića slično žive :)

Krešimir nam je rekao i jedan vrlo zanimljiv podatak.

Naime, znanstveno je dokazano da gledanje riba ima terapijski učinak i smanjuje stres pa je posebno preporučljivo za ljude koji se bave stresnim zanimanjima.

 | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Vikend u Sarajevu? Nama zvuči odlično! Rubrika Life&style Life&style

U sklopu objekta obišle smo i kongresnu i edukacijsku dvoranu, znanstvenu knjižnicu, suvenirnicu, središnji trg i kafić. Pretpostavljaš, ondje smo završile naš posjet ispijajući drugu jutarnju kavu i uživajući u jesenskom suncu nakon nadasve poučnog jutra. Pa, ako još nemaš planove za sljedeći vikend, toplo ti preporučujemo odlazak u ovo opuštajuće mjesto. 

 | Autor: miss7 miss7  | Autor: miss7 miss7  | Autor: miss7 miss7  | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7

Komentari 0