Life&style

Vikend u Sarajevu? Nama zvuči odlično!

Sarajevo je još jedna od destinacija u susjedstvu koja je idealna za vikend izlet. Osim odmora čeka te i izvrsna zabava na zanimljivim mjestima

Sarajevo je jedna od kontinentalnih destinacija koja je uvijek popularna. Grad u kojem se spajaju Zapad i Istok najbliže nam je susjedstvo, od Zagreba je udaljen 450 kilometara, nekim drugi dijelovima Hrvatske je i puno bliži, a nekima i malo dalji i pravi je primjer multikulturalnosti. Kad nam netko spomene Sarajevo, prvo nam na pamet padnu ćevapi i turska kava, no Sarajevo je više od toga.

PUT

Ako odlučiš putovati autobusom iz Zagreba prema Sarajevu znaj da će ti put trajati oko 8 sati, a za cijenu karte morat ćeš izdvojiti od oko 200 kuna u jednom smjeru. Uvijek postoji i opcija Blabla carom, pa je i put kraći. Naravno, sve ovisi o tvojoj početnoj destinaciji pa tako i vrijeme puta i iznos karte može varirati. Ali, po nama put autom uz dijeljenje troškova je najisplativija opcija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sulejman Omerbašić (@sulejman.omerbasic)

 LATINSKA ĆUPRIJA

Latinska ćuprija, odnosno Principov most mjesto je gdje je ustrijeljen austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand. Svi se priče sjećamo sa atova povijesti: Gavrilo Princip ubio je nadvojvodu i njegovu suprugu što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. I eto te na licu mjesta!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Seong-Min Jo (조성민) (@seongminii)

BOSANSKA KUĆA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Katerina Mavrou (@katerina.mvr)

Za tradicionalni ručak Bosanska kuća je mnogima prvi izbor. Interijer ovog restorana pun je antiknog namještaja i slika iz 19. stoljeća. Što se hrane tiče, preporuka je da probaš bosanski lonac koji je mješavina mesa s povrćem i/li japrak dolmu - nešto poput sarme, no umjesto kiselog kupusa mesom su punjeni listovi vinove loze. Cijena Bosanskog lonca je 14 maraka, odnosno 53 kune, a japrak dolmu ćeš platiti 12 maraka, 45 kuna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Steak house bosanska kuća (@steakhousebosa)

MUZEJ KAZANDŽIJSKOG ZANATA

 Muzej u kojemu su izloženi tradicionalni predmeti i posuđe od bakra. Tako su predstavljeni tradicionalno posuđe za kuhinju i serviranje hrane kao što je kadaifnjak za posluživanje istoimene slastice (kadaif). Ovdje se mogu razgledati velike posude za prijenos vode (đugumi), koji su tisućama puta ispjevani u sevdalinkama, ali i pribor za posluživanje kahve. U muzeju se mogu razgledati i tradicionalne narodne nošnje, svadbena škrinje (sahara) bez koje se nekoć niti jedna djevojčica nije mogla udati te razni predmeti za rasvjetu, brijačnice i banje od bakra. 

BAŠČARŠIJA

Ovo mjesto je kulturni i povijesni centar grada, a izgrađena je u 15. stoljeću. Na Baščaršiji se nalazi i mnogo restorana gdje ćeš moći probati slavne sarajevske ćevape. No nemoj odustati ako odmah ne nađeš mjesto za sjesti. Nakon ćevapa, možeš sjesti u jedan od mnogih kafića te uživati u pogledu uz nargilu.

MANUFAKTURA PUB

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ManufakturaPub (@manufakturapub)

Moderna verzija klasičnog puba pretvorena u pravo mjesto za zabavu. Mjesto gdje ćeš moći preko dana ručati, a navečer izaći na večeru i muziku uživo. Na meniju se nalazi sve od roštilja do hamburgera, a cijene se kreću 7 maraka, odnosno 26 kuna za hamburger, dok ćeš mesnu platu platiti 13 maraka- 49 kuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ManufakturaPub (@manufakturapub)

CAFFE KAMARIJA- POINT OF VIEW 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caffe_Kamarija (@caffe.kamarija)

Kafić sa, slobodno možemo reći, najljepšim pogledom. Kafić je izgrađen u stilu kućice na drvetu s kojem imaš pogled na cijelo Sarajevo. Okružena prirodom možeš u miru uživati u kavi. Lokacija, osim predivne prirode i pogleda koji nema cijenu, nosi i jednu pravu sarajevsku legendu. Naime ovdje je snimljena jedna od glavnih scena kultnog filma "Valter brani Sarajevo". Ovo Insta friendly mjesto ima ponudu kao i ostali kafići, ali se ističu slatkoj ponudi - po veoma posebnom žitu sa šlagom i kolaču mahsuzija, pa držimo fige da ne nestane dok dođeš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caffe_Kamarija (@caffe.kamarija)

SARAJEVSKA ŽIČARA 

Nakon što 26 godina nije radila, žičara koja povezuje starogradsko naselje Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću, ponovno je počela voziti u travnju ove godine. Od podnožja do vrha joj treba 7 minuta i 15 sekundi, pa ćeš u tom vremenu moći uživati u predivnom pogledu. Radno vrijeme žičare je ponedjeljkom od 10 ujutro do 20 sati, utorkom od 13 do 20 sati, dok od srijede do nedjelje radi najduže, od 9 ujutro do 20 sati. Cijena u jednom smjeru je 15 maraka, 56 kuna, a u oba smjera 20 maraka- 75 kuna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Destination: 📍Sarajevska Žičara

Objavu dijeli Destination: 📍Bosnia (@destinationbosnia)

Možda vas zanima Nećemo pitati zašto, već ćemo ti reći KAKO provesti vikend u Beogradu Rubrika Life&style Life&style

RESTORAN SENDI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restoran Sendi (@restoran_sendi)

Moderan restoran koji je prije godinu dana dobio redizajn. U ovom predivnom restoranu ponuda jela je zaista široka, a ujedno i moderna. Cijene glavnih jela se kreću od 9 pa do 30 maraka, od 34 kune do 113 kuna. Sokove ćeš platiti 3 marke, 11 kuna, kao i pivo i rakiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restoran Sendi (@restoran_sendi)

Photo: Thinkstock/Miss7

Komentari 0