Life&style

Pomicanje sata 2022: Uskoro kreće ljetno računanje vremena

  • Posljednju nedjelju ožujka spavat ćemo jedan sat - kraće
  • Očekuje nas ljetno računanje vremena čiji početak ove godine "pada" na 27. ožujak
  • Prošle godine je ova tradicija trebala biti ukinuta, no na tu je odluku ipak potrebno još uvijek čekati i nastaviti pomicati sat i ovaj put

Uskoro kreće ljetno računanje vremena, što znači da ćemo spavati jedan sat - kraće. Kazaljke ćemo tako pomaknuti jedan sat unaprijed, točnije, prelazimo s 2:00 sata na 3:00 sata u noći i to zadnje nedjelje u ožujku, odnosno ovaj put to je 27. ožujka 2022. godine.

Iako je već bilo govora o potpunom ukidanju pomicanja sata, to se niti ovaj put neće dogoditi. Ipak, trebalo bi to biti jedno od posljednjih.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ovaj je period na početku proljeća zapravo "pravo" pomicanje sata jer zimsko je vrijeme ono standardno, koje bi se nakon ukidanja pomicanja, trebalo i zadržati. Dakle, svakako nas očekuje još barem jedno pomicanje nakon ovoga. Ovo je pomicanje sata pak najavljeno još direktivom Europske Unije iz 2016. godine i to za nekoliko godina unaprijed. Svake ga godine Vlada RH usvaja i na nekoj od svojih sjednica.

Možda vas zanima Japanske trešnje na proljeće ostavljaju bez daha, a ove godine cvjetaju i ranije nego inače. Uživaj! Rubrika Life&style Life&style

Kada se pomiče sat?

Iako se naziva ljetnim vremenom, ovo razdoblje zapravo obuhvaća veći dio proljeća i to u periodu nakon proljetnog ekvionocija, zatim tijekom ljeta, a onda i gotovo cijelu jesen, sve do kraja listopada. Konkretno se promjena sata odvija u ožujku kada se zbog ranije pojave sunca u jutarnjim satima pomicanjem sata unaprijed večernji mrak odgađa za jedan sat. A to globalno znači i veliku uštedu energije. To pak znači da će u Hrvatskoj jeftnija struja biti nakon 22 sata, a ne nakon 21 sata kao dosad.

Kako je riječ o promijeni koju svaka država uvodi za sebe, tako SAD i Kanada jedan sat dodaju dva tjedna prije, točnije prve nedjelje u ožujku. Trenutno je promjena vremena u Europi sinkronizirana i uključuje sve zemlje Europske unije kao i većinu europskih zemlja izvan nje, kao što su  Velika Britanija, Norveška i Švicarska. U Hrvatskoj se to odvija treće nedjelje u ožujku, odnosno 27. ožujka ove godine.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Povijest ljetnog računanja vremena

A povijest ljetnog računanja vremena počela je još 1784. godine, kada ga je Benjamin Franklin spomenuo u pismu urednicima lista "Journal of Paris". Iako je moguće bila riječ o šali, jer takvog je tona bio pisan članak o kojem je bila riječ, ideja je kasnije bila ozbiljno predložena. Bilo je to 1907. godine kad je William Willett u članku "Waste of Daylight", u prijevodu "Gubitak dnevnog svjetla".

Britanska vlada tada to nije prihvatila, no kasnije se to promijenilo. Prvi je put zamisao ostvarena u Njemačkoj i Austro-ugarskoj tijekom Prvoga svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine, a zatim je to prihvatila i Velika Britanija i to od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. Svrha je toga postupka bolja usklađenost dnevnoga svjetla i radnog vremena, kao i školske nastave. 

Možda vas zanima Vrijeme provedeno pred ekranom, ako je umjereno, nije loše za spavanje. Moglo bi čak biti i dobro Rubrika Life&style Life&style

Ali razlog njegovoga ukidanja temeljio bi se na novonastalim istraživanjima koja su pokazala da pomicanje sata negativno utječe na zdravlje, izaziva stres, nesanicu i razne srčane bolesti. Trebalo se to dogoditi već prošle, 2021. godine, no praksa će se do daljnjega ipak nastaviti.
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0