Life&style

Japanske trešnje na proljeće ostavljaju bez daha, a ove godine cvjetaju i ranije nego inače. Uživaj!

  • Mirisni, nježni i ružičasti cvjetovi trešanja javljaju nam da proljeće stiže
  • Kako bi svjedočili ovoj prirodnoj ljepoti mnogi odlaze i u Japan, a sam običaj promatranja cvata trešanja naziva se hanami
  • Čak i ti, zahvaljujući društvenim mrežama, možeš uživati u prizoru od kojeg zastaje dah

Kako bi svjedočili prvim vjesnicima proljeća putnici diljem svijeta hrle u Japan da bi uživali u mirisnim ružičastim cvjetovima trešanja vrlo poznatih u zemlji izlazećeg sunca, ali ništa puno manje i u ostatku svijeta.

Mnogi ipak nisu u mogućnosti uživo promatrati ovaj jedinstveni događaj, no zahvaljujući društvenim mrežama ipak možemo svjedočiti otvaranju delikatnih cvjetova trešnje ili sakure koja zrcali ljudski život – lijep, dragocjen ali kratak. 

 | Autor: Instagram/@orange_skirt's Instagram/@orange_skirt's

Hanami odnosno običaj promatranja i uživanje u cvatnji trešanja datira iz 9. stoljeća kada su ih ohrabrivali japanski carevi diveći se ljepoti cvata.

Možda vas zanima Magnolije, japanske trešnje... Pogledaj najfotogeničnija stabla koja Hrvatice obožavaju Rubrika Life&style Life&style

Ljubav prema ljepoti ove prirodne pojave nije se ugasila kroz stoljeća već je dobila i turistički predznak osvojivši mnoge diljem svijeta. 

 | Autor: Instagram/@camilacoelho Instagram/@camilacoelho

Kako bi turistima diljem svijeta ipak donekle približili ovaj iščekivani događaj Amerikanci su se na primjer potrudili svojim sugrađanima donijeti trenutke cvatnje live streamingom iz parkova Nationa Malla u Washingtonu.

 | Autor: Instagram/@pari602 Instagram/@pari602

Iako su se proslave cvjetanja trešnjinog cvijeta donedavno slavile početkom svibnja, priroda je odlučila s procesom krenuti sve ranije. Tako je prošle godine cvjetanje počelo već 26. ožujka što je najraniji događaj dosad u posljednjih 1200 godina. Ove se godine cvat očekuje čak i nekoliko dana prije, a njegov vrhunac najavljuje se za kraj ožujka i početak travnja. Tako bi u Tokiju puni cvat trebao početi oko 21. ožujka, dok se vrhunac očekuje 29. ožujka. U Hiroshimi bi pak prema predviđanjima vrhunac trebao biti 2. travnja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yamachan (@m_yama_yama)

Mnogi prizore ove ružičaste prirodne ljepote nisu mogli ne podijeliti na društvenim mrežama, a to je prilika da i mi bacimo pogled i uživamo u prizorima.

 | Autor: Instagram/@ramumi8 Instagram/@ramumi8

Trešnjin cvijet, sakura, jedan je od najpoznatijih simbola Japana i često se neslužbeno smatra državnim cvijetom. Jedan je od glavnih razloga velikog dolaska turista u Japan upravo tijekom proljetnih dana. Stanovnici, a i posjetitelji, u tom razdoblju uživaju u proslavama ili ponekom pikniku kojeg smještaju između drveća kako bi u potpunosti uživali u raskošnim trenucima buđenja prirode.

 | Autor: Instagram/@earthpix Instagram/@earthpix

No, dok proces cvjetanja traje duže, sam cvijet se u prirodi ne zadržava dugo. Jednom kad procvjeta, ova delikatna ljepota potraje samo tjedan dana jer latice neprestano padaju. Ipak, i taj čin ima svoju draž, jer na taj način ružičaste latice stvaraju predivne i raskošne putove. Upravo zato cvjetanje predstavlja krhku i nestalnu ljepotu u japanskoj kulturi.

 | Autor: instagram/@ jp_mood instagram/@ jp_mood

Broj latica određuje naziv cvijeta, pa su tako oni s pet latica poznati kao hitoe, cvjetovi koji imaju između pet i deset latica hanyae, a oni s više od deset su yae. Cvjetovi se, kao i listovi ovih trešanja, mogu i jesti, a prvo ih je potrebno natopini u soli u posebnom procesu kako bi nastali cvjetovi koji se, kad su jestivi, zovu sakurazuke. Stavljaju se na kruh ili zamotaju oko japanske slastice mochi napravljene od rižine paste. Od jestivih se listova također radi i čaj koji ima predivnu ružičastu nijansu i nježan okus.

Možda vas zanima U zagrebačkoj Rusanovoj ulici procvale su japanske trešnje, a prizor je zaista predivan Rubrika Life&style Life&style

Najstarije drvo trešnje u Japanu nalazi se u hramu Jissou, zove se Jindai Zakura, a korijenje mu je dugačko više od 13 metara!

 

 | Autor: Instagram/@littlejapantown21 Instagram/@littlejapantown21

I Hrvatska ima svoje japanske trešnje od kojih su one najpoznatije i najinstagramičnije u zagrebačkoj Šulekovoj, ali i Rusanovoj ulici koje će postati in lokacija čim se pokažu prve predivne, ružičaste latice.

 

 

Photo: Instagram/@earthpix
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BettyBoop_011

    Japan je čudo! Predivna zemlja, neverovatni ljudi, stara kultura, fenomenalna hrana, sjajan način života, a o cvetanju trešanja, prirodnim izvorima i parnim kupatilima na otvorenom i da ne govorimo. Zaljubljena sam u ovu predivnu zemlju toliko, da bih rado pozvala ... prikaži još!