Life&style
Što znači kad sanjaš svoju rodnu kuću

Pojavljuje ti se tvoja rodna kuća u snovima? Stručnjak objašnjava što to može značiti

  • Sanjaš li ponekad o kući u kojoj si provela djetinjstvo i mladost? 
  • Malo smo istražili o čemu bi se moglo raditi
  • Otkrit ćemo ti koje značenje ima taj san

Sanjaš li ikada svoj stan iz djetinjstva u kojem si dugo živjela s roditeljima. Ovo posebno mjesto se vrlo često pojavljuje u snovima mnogih ljudi. Ponekad je to stan iz vremena dok smo bili djeca i  tinejdžeri, ponekad u fantastičnoj verziji današnjeg vremena, u kojem tamo živimo kao odrasle osoba. Što nam to podsvijest pokušava reći? Želimo li potajno živjeti u groznom predgrađu u kojem smo odrastali? Ili opet imati neonsko plavu plastičnu fotelju na napuhavanje, Super Nintendo i popriličnu kolekciju praznih bočica dezodoransa kao ukrasne elemente?

via GIPHY

Snovi o roditeljskoj kući: uživamo li u prošlosti?

Prema riječima terapeutkinje i stručnjakinje za snove dr. Leslie Ellis, vjerojatno nije niti jedna od ovih opcija razlog za noćne posjete domu iz djetinjstva. „U idealnom slučaju smo vezani za svoj roditeljski dom, jer ga povezujemo sa sjećanjima na vrijeme kada smo se osjećali voljeno i podržano“, rekla je za MindbodyGreen. „To može biti vrijeme slobode i to nas jako dirne, jer smo tamo doživjeli toliko 'prvih puta' kad smo bili mladi.“

Možda vas zanima Ponekad pričaš u snu? Evo što zapravo znači i imaš li razloga za zabrinutost Rubrika Life&style Life&style

Prema dr. Ellis, postoji nekoliko razloga zašto upravo sada sanjamo o roditeljskoj kući. Jedna od mogućnosti je da trenutačno obrađujemo sjećanja iz djetinjstva, a to mogu biti i pozitivna i negativna iskustva. Naime, manje ugodna sjećanja na prošlost i danas nas mogu zaokupiti jednako kao i ona osobito lijepa. Potonje bi moglo doći na vidjelo kada prolazimo kroz tešku fazu s tipičnim „problemima odraslih“, poput briga o novcu ili stresa na poslu.

via GIPHY

Sanjati o prostorijama iz djetinjstva može predstavljati unutarnji rast

Također je moguće da se vrlo snažno razvijaš. Obrati pažnju jesu li se sobe u tvom roditeljskom domu iz snova promijenile u odnosu na vrijeme kad si bila mlada. „To obično znači koliko smo iznutra narasli i promijenili se otkako živimo u stanu ili kući“, otkriva dr. Ellis.

Još jedno moguće objašnjenje snova o domu iz djetinjstva jest da je to mjesto poput metafore za naše tijelo i potencijalni zdravstveni problem. Na primjer, prozori mogu predstavljati oči, električni sustavi mogu predstavljati tvoj živčani sustav itd. U ovom slučaju, Leslie Ellis savjetuje da to razjasniš s liječnikom.

Možda vas zanima Često si gola u svojim snovima? Evo koje značenje se krije iza toga Rubrika Life&style Life&style

U konačnici, vjerojatno nikada nećemo točno znati zašto baš tu stvar sanjamo određene noći. Uostalom, naš mozak obrađuje toliko puno dojmova i iskustava tijekom spavanja – kako onih iz prošlih par dana, tako i onih iz našeg djetinjstva i mladosti. Ali, ti tragovi malo pomažu u dešifriranju prividne zbrke naših noćnih putovanja u prošlost. 

via GIPHY

Photo: shutterstock

Komentari 0