Life&style

Plakanje od smijeha: Donosimo popis najsmješnijih 12 britanskih komedija svih vremena

  • Duhovitost Britanaca iz godine u godinu mami osmijehe na lice ljubitelja filmskih komedija 
  • Stoga je bila jako teška zadaća odlučiti koji su najsmješniji britanski filmovi svih vremena
  • Bilo da si ljubiteljica slapstick komedije ili satire, na ovom popisu nezaboravnih filmova pronaći ćeš neograničen izvor smijeha

Ako si ljubitelj britkog i otkačenog humora, znaš da Britanci imaju bogatu povijest produkcije urnebesnih filmova koji su desetljećima oduševljavali publiku. Od pametne igre riječi do specifičnog humora grimasama i tijelom, britanske komedije imaju jedinstvenu vrstu duhovitosti koja nas uvijek dobro nasmije.

Možda vas zanima Vrijeme je za filmske maratone: Ovo je 12 najboljih filmova za ispraćaj stare godine Rubrika Life&style Life&style

Međutim, s toliko puno dobrih klasičnih filmova koji se mogu odabrati, teško je odlučiti koji su apsolutno najsmješniji. Zato smo odlučili rangirati najbolje britanske komedije svih vremena uzimajući u obzir čimbenike kao što su kulturološki utjecaj, vrijeme snimanja i ukupni faktor smijeha.

Pripremi se za plakanje od smijeha dok odbrojavamo najsmješnije britanske komedije ikada snimljene. Bez obzira jesi li ljubitelj slapstick komedije, satire ili nadrealnog humora, na ovom popisu ima za svakoga ponešto.

12. 'Brian i Charles' (2022.)

'Brian i Charles' apsurdno je komičan film koji otkriva idiosinkrazije Briana, usamljenog izumitelja koji živi u ruralnom Walesu, dok pokušava ostvariti svoj najveći projekt dosad: stvaranje robota umjetne inteligencije po imenu Charles. Ali, kad postane vrlo nevjerojatna kreacija, Charles postane opsjednut kupusom i počne govoriti nasumične riječi iz rječnika, te stvari brzo izmaknu kontroli. S neobičnim likovima, apsurdnim humorom i srdačnom porukom o prijateljstvu, ljubitelji britanske komedije jednostavno moraju pogledati film 'Brian i Charles'.

11. 'Kraj svijeta' (2013.)

'The World's End', tj. 'Kraj svijeta', je epski pub film koji prati grupu prijatelja koji se ponovno okupljaju u noćnom izlasku u gradu, a kako bi ubrzo otkrili da su njihov rodni grad preuzeli izvanzemaljski roboti. Uz zvjezdanu glumačku postavu, uključujući Simona Pegga i Nicka Frosta, 'Kraj svijeta' je smiješan spoj znanstvene fantastike i komedije koji će te nasmijavati od početka do kraja.

10. 'The Inbetweeners' (2011.)

'The Inbetweeners' je komedija o odrastanju koja se vrti oko skupine nesretnih srednjoškolskih prijatelja dok prolaze kroz uspone i padove adolescencije. Uz karakteristične likove i pametan scenarij, film je dirljiv i urnebesan pogled na čudnovatu mladost. 

9. 'In Bruges' (2008.)

'In Bruges' je izvrsna mračna komedija koja prati dvojicu ubojica koji su prisiljeni pritajiti se u slikovitom belgijskom gradu Bruggesu nakon što posao pođe po zlu. S oštrim dijalozima i uvrnutim smislom za humor, 'In Bruges' je pametna i nekonvencionalna komedija koja će te držati u neizvjesnosti do samog kraja.

8. 'Smrt na sprovodu' (2007.)

'Smrt na sprovodu' je nevjerojatno smiješna farsa koja prikazuje kaos koji nastane na obiteljskom sprovodu kada niz neočekivanih događaja turobnu prigodu pretvori u urnebesnu zbrku. S fantastičnom glumačkom postavom i vrlo inteligentnim scenarijem, 'Smrt na sprovodu' savršen je primjer najbolje britanske komedije.

7. 'Noć glupih mrtvaca' (2004.)

'Shaun Of The Dead', tj. 'Noć glupih mrtvaca', je remek-djelo horor-komedije koje kombinira zombi film s duhovitošću i šarmom klasične britanske komedije. Film prati Shauna, lijenčinu koji mora okupiti svoje prijatelje i obitelj kako bi preživio zombi apokalipsu. Pametan tekst, izvrsne izvedbe i urnebesni gegovi čine ovaj film nezaobilaznim za ljubitelje horora i komedije.

6. 'Johnny English' (2003.)

Unatoč tome što je na dnu dna špijunske liste, Johnny English ističe se svojom urnebesnom (ne)spretnošću. Priča govori o istoimenom glavnom liku, kojeg glumi Rowan Atkinson, koji se probija kroz niz nezgoda i nesreća u misiji spašavanja svijeta. Pametan scenarij filma i Atkinsonova tjelesna komičarska vještina stvaraju iskustvo koje doista izaziva smijeh.

5. 'Sve zbog jednog dječaka' (2002.)

Temeljen na bestseleru Nicka Hornbyja, ovaj film je dirljiva komedija koja prati nevjerojatno prijateljstvo koje se razvija između ciničnog, nezrelog muškarca i mladića. Majstorski zabavan tekst i iskrene izvedbe filma čine film 'Sve zbog jednog dječaka' dirljivim i urnebesnim pogledom na složenost ljudskih odnosa.

4. 'Skidaj se do kraja' (1997.)

'The Full Monty', tj. 'Skidaj se do kraja', kultna je britanska komedija koja se vrti oko skupine nezaposlenih muškaraca koji odluče postati striperi kako bi spojili kraj s krajem. Izniman humor filma, likovi s kojima se mnogi mogu povezati te zarazni glazbeni brojevi čine ga obaveznim za gledanje za sve ljubitelje uzbudljivih komedija.

3. 'Bean' (1997)

'Bean' je klasična komedija koja govori o nesrećama nespretnog Mr. Beana dok putuje Amerikom i izaziva kaos gdje god stigne. Urnebesna tjelesna komedija Rowana Atkinsona i kreativan scenarij filma čine ovaj film obaveznim za gledatelje ljubiteljima šašavog humora.

2. 'Četiri vjenčanja i sprovod' (1994.)

'Četiri vjenčanja i sprovod' romantična je komedija koja prati skupinu prijatelja dok prolaze kroz uspone i padove ljubavi i veza. Dodaj sprovod u tu mješavinu i sve će se pretvoriti u neviđeni kaos. Briljantan tekst, šarmantne izvedbe i nezaboravni dijalozi čine ga klasikom žanra.

1. 'Monty Python i Sveti Gral' (1975.)

'Monty Python i Sveti Gral' je klasična britanska komedija koja je izdržala test vremena. Ova apsurdna satira prati nesreće kralja Artura i njegovih vitezova dok traže Sveti Gral. Od smiješnih imena likova (Sir Lancelot Hrabri, Sir Galahad Čisti) do legendarnih nevidljivih konja, ovaj film je prepun urnebesnih gegova i nezaboravnih trenutaka. Bez obzira jesi li obožavatelj Montyja Pythona ili se samo želiš dobro nasmijati, film mora pogledati svaki ljubitelj komedije.

Možda vas zanima 'Fatalna privlačnost': Filmski klasik o ljubavnoj aferi koja krene po zlu postaje serija - i zvuči sjajno Rubrika Life&style Life&style
Photo: EMI Films

Komentari 0