Life&style

Pitali smo vas: "Koliko ćete potrošiti ovog Božića?", evo što ste otkrili o svojoj blagdanskoj kupovini

  • Uoči Božića, potrošačke navike većine se mijenjaju, pa obično trošimo više nego ostalih mjeseci
  • Mnoge obitelji obavljaju blagdansku kupovinu, u koju ulaze dekoracije, hrana i naravno, pokloni koji će se na božićno jutro naći ispod jelke
  • Zanimalo nas je koliko planiraju potrošiti naše čitateljice, a evo što su rekle o svojim planovima za božićnu kupovinu

Groznica božićne i novogodišnje kupnje neizbježna je u ovo doba godine. U prosincu uobičajeno podliježemo šarenim i svjetlucavim izlozima trgovina koji nas mame na božićnu kupovinu. Kupovina poklona, hrane za blagdanski stol, dekoracija za ukrašavanje doma za većinu su neminovni već s početkom prosinca. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Hrvatski građani su tijekom prošlogodišnjih blagdana potrošili oko 15,3 milijarde kuna, što je bila rekordna potrošnja, a ona je u prosincu 2019. godine rasla za pola milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Prema istraživanju agencije Valicona 2020. godine najviše građana za darove je potrošilo do 300 kuna.

Možda vas zanima Upoznaj 10 sjajnih hrvatskih brendova i kreativaca čiji su cool proizvodi savršena ideja za božićni poklon Rubrika Life&style Life&style

Više od 300, ali manje od 500 kn potrošilo je 29 posto ispitanika, gotovo jednako toliko izdvojit će i do 1000 kn. Onih koji su bili odvažniji u potrošnji i koji su potrošili više od tisuću kuna je 10 posto. Prema rezultatima istraživanja HGK-a 2018. najviše (gotovo 40 posto) njih pod bor je stavilo igračke, kozmetiku (37 posto), obuću i odjeću (36 posto) te delikatesne prehrambene proizvode (25 posto).

Istražili smo kakve planove imaju naše čitateljice, pa smo Vas pitali koliko planirate potrošiti. Javljale ste nam se u komentarima na društvenim mrežama da bi s nama podijelile svoje planove za božićnu kupovinu i evo što ste otkrile. 

"Ništa posebno. Hrana kao i uvijek. A pošto ne dekoriram kuću, na to nula kuna." (Nada D.)

"To nikad ne priznajem ni samoj sebi, a kamoli javno." (Davorka G. H.)

"Sto posto sebe, dati ću puno pažnje i vremena svima, potrudit cu se obići i one koje već godinama zbog posla i pandemije nisam vidjela, uživati ću u svakom božićnom filmu sa svojom obitelji, igrati društvene igre... i zahvaliti Mu na turboletnoj godini preživjeli smo, zdravi smo.... samo ljubav ❤️❤️❤️ neki će ovog Božića spavati na klupama sa svojom djecom, neki su izgubili muža, oca, ženu, majku... novac ne znači ništa... bit Božica je ljubav i zajedništvo." (Matea T.)

"Koliko uspijem sakriti od muža." (Anamarija K.)

"Potrošit ćemo puno više smijeha, veselja i međusobne ljubavi, poštovanja, nakon ovih pandemičnih godina, nema tog novca koji može platiti zdravlje, sve nas zajedno, žive i zdrave!!!" (Anita P.)

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

"Ono najvažnije i najljepše što donose blagdani ne košta ništa. Druženje s najmilijima." (Adrijana G.)

"Poklone za obitelj i prijatelje izradit ću sama, a djeci nešto što je korisno i potrebno. Minimum minimuma i skromnost." (Iva P.)

"Planiram jedino potrošiti svoje vrijeme na svoju obitelj, prijatelje i uživati u njihovom društvu, naravno uz neke domaće delicije koje tradicionalno radimo svake godine." (Stela Lj.)

"100 kuna." (Ivana Š.)

"Ne planiram. Ionako kad isplaniram, uvijek na kraju potrošim više." (Sarah K. B.)

IKEA ima predivne božićne dekoracije, a nudi i poseban popust. Evo kako do njega!

"Što sam mislila to sam potrošila. Sve se svodi na nekih 1000 kn. Ne dam ni pare više jer nemam. Tj. imam al ne dam." (Željka R.)

"Ništa materijalno... Lijepa riječ, pozivi dragim osobama, ohrabrivanje nesretnih i samih." (Anica R.)

"Par tisućica." (Wendi B. P.)

"Recimo, gotovo skromno jer mi se neće do ljeta kukati kako sam za Božić i Novu previše potrošila. Želudac mi je velik kao i ostalih dana u godini. Poklone kupujem tijekom godine." (Ivančica M.)

"Ne znam...svakome neke sitnice, poklončice, hrana, piće, dekoracije...cca 700€." (Darija B.)

"Trošiću bez limita... Ljubav, zagrljaje, lijepe misli..." (Slavka M.)

"Ma joj kako svi ovi lijepo pišu, a kupili su trgovačke centre. Ma nema 'ko nije kupio bar 2 poklona." (Željka R.)

"Za svoje najmilije - koliko treba" (Magdalena M.)

 | Autor: shutterstock shutterstock Koliko planiraš potrošiti za Božić?

"Točno onoliko koliko i svake godine, nikad ne pretjerujem." (Nevenka T.)

"Uf! Previše! Kao i uvijek 🙂, vrijeme je darivanja!" (Dunja I. B.)

"To se ne zna. Bitno da za Sv. Nikolu imaju u čizmicama slatkiša i to je to." (Dijana C.)

"Samo najosnovnije. Nije Božić u jelu, piću i figurama, nego u srcu i obitelji na okupu!" (Milkica. A. K.)

"Ne planiram. Ionako kad isplaniram, uvijek na kraju potrošim više." (Sarah K. B.)

"Cilu plaću." (Mariana R.)

Možda vas zanima Božićni ukrasi na koje sam slučajno naletjela su me dobro nasmijali. Bi li tako okitila drvce? Rubrika Life&style Life&style

"Ništa! Samo ono osnovno za hranu." (Brigita M.)

"Samo svoju obitelj okupiti za zajedničkim stolom i da smo svi živi i zdravi i veseli. Što nam više treba od zagrljaja i poljubaca, lijepe riječi i druženja!?" (Ana S.)

 | Autor: shutterstock shutterstock

Jesi li možda očekivala drugačije odgovore? Prema odgovorima većina za Božić ipak neće opuštošiti trgovačke centre, iako gužve u njima svake godine govore o tome kako svi hrle po dekoracije i darove. Ono što je svima najvažnije, čini se, je zajedništvo s najmilijima, i možda pokoja sitnica ispod bora. 

Photo: shutterstock

Komentari 0