Life&style

Pitali smo naše žene: jesu li stvarno sretnije bez muža i djece, kako tvrdi britansko istraživanje. Evo što su rekle

  • O istraživanju stručnjaka za sreću Paula Dolana kako brak negativno utječe na žene i najsretnije su one koje se nisu udale i imale djecu, morali smo se osvrnuti

  • Izgleda da su Hrvatice više "za" nego protiv braka, ako je suditi po onima čije smo mišljenje čuli

  • No, na kraju dana, bez obzira na istraživanja, svaka od nas svoju sreću kroji sukladno vlastitim uvjerenjima

Paul Dolan, profesor bihevioralnih znanosti na London School of Economics i autor knjige Happiness By Design smatra kako tradicionalni standardi za uspjeh zapravo ne koreliraju sa srećom, pogotovo kada je riječ o braku i podizanju djece. "Oženjeni ljudi su sretniji od drugih podgrupa stanovništva, ali samo dok je njihov supružnik u sobi kad ih pitaju koliko su sretni. Kad supružnik nije prisutan odgovor je: jadni smo”, rekao je u svom intervjuu za Guardian.

Žene govore: jesu li uistinu najsretnije bez muža i djece?

Ovo istraživanje izazvalo je buru reakcija u medijima i na društvenim mrežama. Mnoge žene potvrdile su to svojim komentarima, ponajviše šaljivima, a ima li u šali pola istine pitali smo žene u Hrvatskoj.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kako bi vidjele što o tome misle stvarne žene, provele smo malo istraživanje, a rezultati su bili raznovrsni.

"Nekad stvarno poželim da sam sama"

Tako je K.Š. (39) gledajući iz vlastite perspektive ustanovila kako se ne može u potpunosti složiti s ovom tvrdnjom: "Kako kad. Nekad stvarno poželim da sam sama. Ali bih rekla da je financijski sve lakše u dvoje. A u biti, na kraju dana mi sve ipak ljepše u dvoje."

"Solo sam i voljela bih naći pravu osobu za brak"

S tvrdnjom britanskog psihologa nije se složila T.T. (36) koja smatra kako je sreća individualna stvar i sve ovisi o kutu gledanje. "Vidi, ja imam prijateljicu koja je u braku i stalno tvrdi da je nesretna i da bi voljela biti solo. S druge strane, ja sam solo pa bi voljela pronaći pravu osobu za brak" - rekla je. Također, spomenula je i veliki društveni pritisak koji žene osjećaju ako se ne ostvare kao majke.

"Znam puno žena koje su nesretne jer nemaju muža i djecu"

S njom se složila i M.M. (36) koja rezultate ovog istraživanja smatra iznimkom, a ne pravilom. "Vjerujem da to ovisi osobi, ali znam puno žena  u tim godinama koje su nesretne jer nemaju muža i djecu. Velik broj žena ima izražen majčinski instinkt i tu želju. Drugo su one koje to nemaju ili zbog nekih drugih okolnosti ne žele imati obitelj i odluče tražiti sreću na drugim mjestima." Za kraj je dodala, "Sve je ljepše dijeliti u dvoje, živjeti s nekim, pričati s nekim... zašto bismo namjerno ostali sami ako smo društvena bića?"

"Žene u braku često glume sreću"

Ispitanica K.G. (42) se jedina složila s tvrdnjom, a svoj odgovor temelji na promatranjima iz vlastitog života. "Žene koje su u braku se često boje reći da su nesretne i glume sreću. U mediteranskim zemljama je još uvijek izražen jak patrijarhat, a od žena se očekuje da osim odgoja djece i održavanja kućanstva također  i privređuju."

"Možda su žene bez obitelji sretnije jer se manje živciraju"

Naša najmlađa ispitanica, L. L. (25) kompromisno je odgovorila: "Možda su sretnije jer se manje živciraju, ali ja osobno znam da bi jednog dana bila ispunjenija kad bih imala svoju obitelj".

Možda vas zanima Misliš da ti sreća nije sklona? Možda bi trebala obratiti pozornost na samo jednu stvar Rubrika Beauty Beauty

Naše sugovornice nisu se uglavnom složila sa zaključcima britanskog istraživanja koji su opravdani uvako: Za muškarce, brak često vodi uzimanju manje rizika, zarađivanju više novca na poslu i duljem životu. Međutim žene, osobito sredovječne udane žene, izložene su većem riziku od razvoja fizičkih i mentalnih bolesti. Također, postoji određena društvena stigma pojedinca u srednjim godinama ako nisu uspjeli oformiti obitelj koja može dovesti do toga da neke žene ponekad osjećaju velik pritisak i nezadovoljstvo.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Tko su najsretnije žene?

No, prema Dolanu postoji mnogo prednosti za životni stil bez supruga i djece. Istraživanja su pokazala kako je najzdravija i najsretnija populacijska podskupina ona koju čine žene koje se nikada nisu udavale ili imale djecu. Prepričao je scenu u kojoj susretneš neudanu ženu od 40 godina, koja nikada nije imala djecu te pomisliš "Oh jadna, pa to je sramota! Možda će jednog dana naći pravog momka i to će se promijeniti." Ali takvo razmišljanje je po njemu pogrešno. "Možda će je taj tip kojeg upozna čini manje sretnom i zdravom te će zbog njega umrijeti prije." - istaknuo je u svom stilu. A za kraj je nadodao: "Imamo neke longitudinalne podatke koji prate iste ljude tijekom vremena, ali učinit ću veliku štetu toj znanosti i samo reći: ako ste muškarac, vjerojatno biste se trebali vjenčati, ako ste žena, nemoj se truditi."

Možda vas zanima Ušle smo sa sto kuna u najskuplje zagrebačke restorane - evo što smo uspjele pojesti Rubrika Life&style Life&style

Ipak, čak i sa svim prednostima bivanjem samcem i bez djece, Dolan priznaje da je kod nekih žena sklapanje braka i osnivanje obitelji percipirano kao znak uspjeha, a to bi neke žene moglo navesti da se osjećaju nesretno ako isti ne uspiju postići. Na kraju dana, bez obzira na istraživanja, svaka od nas svoju sreću kroji sama sukladno vlastitim uvjerenjima. Istinski osjećaj sreće i uspjeha ovisi o preferencijama i prioritetima svake od nas pojedinačno. Dok će za neke najveći uspjeh predstavljati njihova obitelj, neke će zadovoljstvo pronaći u poslovnim uspjesima.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0