Life&style

Pitali smo dvije najveće političke stranke što su najznačajnije napravili za poboljšanje položaja žena. Ovo su njihovi odgovori

  • Politika ima golemu moć, zato smo pitali najveće hrvatske stranke što su najvažnije u posljednje četiri godine napravili za poboljšanje položaja žena u Hrvatskoj
  • HDZ ističe pozicioniranje žena na međunarodnoj razini te program zapošljavanja žena
  • SDP ističe tzv. zip sustav lista te isključivo pravo žene o odlučivanju o pobačaju

 

Udruge, mediji, prosvjetni radnici i svaki pojedinac u društvu može (i mora) doprinijeti poboljšanju položaja žena, no golema moć ipak je u rukama političkih struktrura, onih koje biramo da bi zastupali naše interese. Zato smo dvjema najvećim hrvatskim političkim strankama, vladajućem HDZ-u te najjačoj oporbenoj stranci, SDP-u, koje po posljednjem istraživanju agencije IPSOS iz veljače imaju najviše šanse za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, postavili pitanje o dva konkretna primjera angažmana stranke na poboljšanju ženskih prava ili položaja žena u Hrvatskoj u protekle 4 godine.
Iz SDP-a smo dobili odgovor u petak, dan prije nego što je objavljen intervju predsjednika stranke Davora Bernardića koji je dao za Hinu i koji je uoči samog Dana žena podigao buru u javnosti svojim odgovorom na pitanje zašto među 10 koordinatora izbornih jedinica nema nijedna žena.
"Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu... kolegice će svakako dobiti svoju šansu, jer ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos", rekao je Bernardić. 

 | Autor: Duško Marušić/PIXSELL Duško Marušić/PIXSELL
Predsjedniku SDP-a poručujemo da i žene mogu biti vrsne operativke, samo im treba dati priliku da se dokažu, a odgovore obiju stranaka prenosimo u cijelosti:   
   

Možda vas zanima Prepoznaješ li se? Ovo je 7 najvećih problema žena u hrvatskom društvu Rubrika Life&style Life&style

        

HDZ - Pozicioniranje hrvatskih dužnosnica na međunarodnoj razini te program zapošljavanja žena

U ime HDZ-a, odgovore nam je dao glasnogovornik stranke Zoltan Kabok: 
1. Zastupljenost žena u međunarodnim institucijama: 

"Kroz mjere Vlade koja je Vlada HDZ-a i koja između ostaloga provodi i političke smjerice središnjih tijela stranke  od samoga početka mandata izniman je angažman na poboljšanju ženskih prava, ali i položaja žena u Hrvatskoj. Posebno u tome smislu kada govorimo o vanjskopolitičkom poziciniranju Vlade HDZ-a u kontekstu zastupljenosti žena u međunarodnim institucijama, podsjećamo kako je Dubravka Šuica danas potpredsjednica europske komisije za demokraciju i demografiju. Naporima Vlade HDZ-a za glavnu tajnicu Vijeća Europe izabrana je Marija Pejčinović Burić. Maja Marković Kostelac je čelna osoba Europske agencije za pomorsku sigurnost. Ivana Maletić je članica Europskog revizorskog suda. Možemo reći da smo u vanjskopolitičkom smislu napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnica na međunarodnoj razini. U program Vlade Republike Hrvatske za mandat od 2016. do 2020. godine po prvi je puta uvršten zasebni cilj - Ravnopravnosti spolova. Također, u programu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU od 1. siječnja do 1. srpnja 2020. godine kao jedan od prioriteta navedeno je promicanje ravnopravnosti spolova, osnaživanje žena i ravnopravnost na tržištu rada. 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe

2. Mjere aktivne politike zapošljavanja

Mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode čitav niz godina od velikog su značaja za smanjivanje nezaposlenosti žena i poboljšanje njihova položaja na tržištu rada. Žene čine većinu u ukupnom broju osoba uključenih u mjere aktivne politike zapošljavanja. U razdoblju od 2014. do 2018. godine u mjere aktivne politike zapošljavanja bilo je uključeno 182.483 osobe od čega 104.899 žena, što je činilo 57,5% svih uključenih osoba. U tu svrhu je izdvojeno 757.713.405,70 eura (5.607.079.202,40 kn). Ministarstvo rada i mirovinskog sustava provodi „Zaželi - program zapošljavanja žena“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda (dalje: ESF) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Program se provodi od 2016. godine, a njime je planirano zapošljavanje 7.500 žena na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 30.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. To je jedna od posebnih mjera i pozitivna akcija koja omogućava pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama, pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke, osnaživanje i unaprjeđivanje radnog potencijala teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici.

Možda vas zanima Ovi filmovi savršeni su za pogledati za Dan žena Rubrika Life&style Life&style

 

SDP- Naizmjenični poredak žena i muškaraca na kandidacijskim listama te Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće

 

Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a odgovorila je sljedeće:

1. Naizmjenični poredak žena i muškaraca na kandidacijskim listama

"Prva smo parlamentarna stranka koja je usvojila i primijenila naizmjenični poredak žena i muškaraca na kandidacijskim listama. Time smo neposredno doprinijeli povećanju participacije žena u predstavničkim tijelima, a time i u politici što posredno dovodi i do poboljšanja položaja žena u društvu.
Prva takva lista bila je za izbore za Europski parlament, a koja je za rezultat donijela dvije zastupnice (Biljana Borzan, Romana Jerković) i dva zastupnika (Tonino Picula, Predrag Fred Matić) iz redova SDP-a u Europskom parlamentu. Naizmjenični poredak uvažavajući puni paritetni pristup pri kreiranju kandidacijskih lista i primjenjujući ovakav zip sustav primijenit ćemo i za predstojeće parlamentarne izbore. Svjesni smo da nema cjelovitog i sveobuhvatnog napretka društva bez žena na pozicijama odlučivanja.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

2. Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće

Regresivnim i nazadnjačkim pokušajima zatiranja prava žene na odlučivanje o svom tijelu i životu odgovorili smo Prijedlogom zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. On u fokus stavlja ženu i njeno pravo na slobodno odlučivanje. Založili smo se za isključivo pravo žene na izbor te unaprijedili već postojeći zakon prema suvremenim europskim standardima. Njime zahtijevamo legalan, siguran, dostupan i besplatan pobačaj u svim bolnicama u državi, primarno medikamentoznim putem pa tek onda kirurškim. Civilizacijski je doseg težiti ka tome da se ljudska prava unaprjeđuju i ne ograničavaju".

 

Možda vas zanima 5 serija o raznim licima seksualnog zlostavljanja koje treba pogledati svaka žena - a i muškarac Rubrika Life&style Life&style
Photo: Duško Marušić/PIXSELL

Komentari 0