Life&style

5 serija o raznim licima seksualnog zlostavljanja koje treba pogledati svaka žena - a i muškarac

  • NIKAD VIŠE ime je velike kampanje koju je pokrenuo miss7 u suradnji s Nanom Nadarević. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena. miss7 se bori rječju, a ovaj tekst je naš doprinos...
  • Seksualno nasilje ima mnogo lica i važno ih je prepoznati
  • Donosimo koje su novije serije obradile razne aspekte seksualnog nasilja 

 

Silovanje, seksualno uznemiravanje na poslu, obiteljsko nasilje, korištenje pozicije moći radi seksa - sve su to oblici seksualnog nasilja nad ženama, a neke je ponekad i teško prepoznati. U novije vrijeme, kao odjek #MeToo pokreta, snimljene su serije koje stvarno vrijedi pogledati jer ukazuju na razne oblike seksualnog nasilja - kao i na to što samo zlostavljanje, ali i sustav koji to nasilje ili podržava ili nema dovoljno spreman odgovor na njega, čini žrtvi.     

The Morning Show - Kada je sporazumni seks s kolegicom (puno) više od afere? 

Gdje je granica seksualnog uznemiravanja na poslu? Je li seks s pristankom između početnice i moćnika u tvrtci problem ili nije? Jesu li muškarci zapravo žrtve pokreta #MeToo? Je li muškarac koji ima sporazumni seksualni odnos s kolegicom koja je negdje niže u poslovnoj hijerarhiji predator ili tek tip u krizi srednjih godina kojemu se malo švrlja? Kako se to odražava na život žena? I što sa onima koji to sve gledaju, a  šute? To su pitanja postavljena u Appleovoj seriji 'The Morning Show' čiji odgovori mame čak i više od zvjezdanih imena (Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell). 

 | Autor:

Serija nas vodi u svijet televizijske produkcije, u najgledaniji američki jutarnji program The Morning Show koji vode miljenici nacije, Mitch Kessler (Carell) te Alex Levy (Aniston), čija se idilična slika počinje raspadati kad Mitch biva optužen za seksualno uznemiravanje na poslu. Iznenađujuće velik dio serije bavi se Mitchevom perspektivom i pronalaženjem granice koja razdvaja sporazumni seksualni odnos te moralno i legalno nedopustivo iskorištavanje pozicije moći radi seksa, ali osvrće se i na one koji su zatvarali oči pred istinom, od onih sa samog vrha tvrtke, ali i čak i od samih žena. 

 

"Vidjela sam to. Vidjela sam kako to utječe na žene i nisam to uspjela spriječiti jer sam postajala uspješna. I znam da to nije dovoljno, ali ispričavam se", kaže u jednom trenutku Alex (Aniston). Serija se uglavnom vrti oko #MeToo pitanja, ali svakako još jedan dobar razlog za pogledati je da i istražuje i ulogu žena u današnjem poslovnom okruženju, kada uzimaju stvari u svoje ruke te, barem je tako u The Morning Showu, shvaćaju da imaju moć promijeniti stvari.   

 

Liar - Žrtva sama kreće u prikupljanje dokaza

Druga sezona serije britanskog ITV-ja upravo se ovaj mjesec počela prikazivati, a ako ti je slučajno promaknula prva - bez otkrivanja kraja donosimo ti zaplet. Zgodan kirurg, samohrani otac, udovac, Andrew Earlham, sramežljivo pred školom poziva učiteljicu svog sina, Lauru Nielson (glumi je Joanne Froggatt koju smo gledali kao sluškinju Anne u 'Downton Abbeyju') na dejt, na što ona pristaje. Večer iz snova prelazi u noć u Laurinu stanu punu smijeha i zveckanje čaša vina, a Lauru ujutro, samu u krevetu, budi Andrewova poruka na njezinom mobitelu: 'Kakva čudesna noć', na što Laura trči pod tuš, mahnito se pere i zatim odlazi svojoj sestri i kaže joj da je silovana.

 | Autor:

Prijavljuje sve policiji, no policija ne nalazi dokaze - ni ogrebotine, ni modrice ni na Laurinom ni na Andrewovom tijelu, ni komadića kože pod njezinim noktima niti tragove droge u njezinoj krvi, detektivi sumnjičavo pitaju koliko je popila prošle noći, a ne pomaže ni Annina povijest s mentalnom bolešću. Serija ukazuje na mali broj osuđenih silovatelja.
"Piše da je 85 tisuća žena svake godine silovano u Britaniji, a samo 5, 7 završi s osudom... Sve će se zaboraviti, a onda će on to opet učuniti nekom drugom", govori u jednom trenutku beznadna Laura i, bez vjere u sustav, javno osramoćena, kreće sama prikupljati dokaze užasa koji joj se dogodio.  

 

Unbeliveable - Kad ti policija ne vjeruje 

Netflixova serija napravljena je prema stravičnoj istinitoj priči. Mlada Marie (Kaitlyn Dever) koja je baš započela sa životom odvojenim od posvojiteljske obitelji unutar zajednice adolescenata koji su odrasli bez roditeljske skrbi, silovana je u svom jednosobnom stanu, njezin počinitelj nosio je masku, a ne postoje bilo kakvi tragovi zločina. Policija stalno ispituje djevojku pronalazeći rupe u njezinoj priči te na kraju Marie priznaje da je izmislila silovanje. U tom trenutku pucaju ionako krhke niti odnosa u Marienu životu - udomiteljice kod kojih je odrastala joj okreću leđa, kao i prijatelji i voditelji centra, jer, nitko ne može shvatiti 'zbog čega je imala potrebu izmisliti takvo što'.     | Autor:

Tri godine kasnije, dvije detektivke u drugoj državi, Coloradu (Merritt Wever i Toni Collette), počinju istraživati niz napada koji su vrlo slični, a tako dolaze i do Marieina slučaja te na koncu dokazuju da Marie nije lagala...

Vrlo dirljiva i potresna serija ukazuje je na stvarni problem - način na koji su muški detektivi i policajci trenirani za ispitivanja u slučajevima silovanja koji su Marie doveli do točke u kojoj je procijenila da joj je lakše bilo reći da je izmislila silovanje nego ustrajati na istini i pravdi... Strašno, zar ne?! 

 

The Loudest Voice -  Ako želiš uspjeti, prvo trebaš biti 'lojalna' moćnom šefu 

Film 'One su bombe' istraživao je žensku stranu priče skandala u tv kući Fox News kojom je drmao veliki, moćni šef Richard Ailes, no serija 'The Loudest Voice' u fokus stavlja monstruoznog direktora te političkog savjetnika u centar, kako njegov rad od pokretanja Fox Newsa te utjecaja na najvažnije američke političke događaje, tako i njegov odnos prema ženama i niz optužbi koje su ga sustigle - od serijskog seksualnog zlostavljanja, mizoginije te seksualnog i psihološkog izrabljivanja.

 | Autor:

Ailesa glumi Russell Crowe koji je zbog maske gotovo neprepoznatljiv, njegovu suprugu Beth Sienna Miller, a Naomi Watts voditeljicu Gretchen Carlson koja je podignula tužbu protiv Ailesa, zajedno s drugim žrtvama, zbog čega je američka javnost doznala kakve su se grozote događale iza zatvorenih vrata njegova ureda.

 

Male laži - U braku sa silovateljem, manipulatorom i psihopatom, žrtva postane manja od makova zrna 

 

Da, serija 'Male laži', čiju smo drugu sezonu gledali prošle godine, govorila je o silovanju, osveti, ubojstvu, prijateljstvima, iskupljenju, ali i zlostavljanju u braku i to onom koje je mnoge zbunilo. Baš zato ovu seriju moramo imati na svom popisu jer su mnogi gledatelji mislili da brak Celeste i Perryja možda sadrži neke neuobičajene elemente poput toga da njihov seksualni život titra između 'strasti i nasilja', kako ga sami supružnici opisuju psihoterapeutkinji, ali, pitaju se ljudi, zar sama Celeste nije pristala na grubi seks? Zar njihova tučnjava često ne završi u izljevima strasti? Zar se sama Celeste nije odlučila prekinuti uspješnu odvjetničku karijeru i postati majka koja ostaje s djecom kod kuće dok njezin zgodni muž (dobro) zarađuje?      

 | Autor:

Brak Celeste i Perryja na van izgleda savršeno - vidimo dvoje prezgodnih ljudi s dva preslatka blizanca, u raskošnoj kući i očito s hrpom love koji čak djeluju i zaljubljeni poput dvoje tinejdžera. No, taj brak je na zastrašujućoj razini disfunkcionalnosti. U jednom trenutku on je zaljubljen i nježan suprug, a u drugom je svom snagom pribija uza zid ili steže za vrat.  

Terapeuti koji su komentirali seriju potvrdili su da 'Male laži' dobro oslikavaju ovaj tip zlostavljača te da Perry posjeduje mnoge osobine koje dijele nasilnici: ljubomoru i želju za kontrolom, otpor prema Celesteinoj neovisnosti, strah da će biti ostavljen...
Također, primjer Celeste pokazuje razloge zbog kojih žrtva zna ostati sa zlostavljačem -  iskrena ljubav koju osjeća prema mužu, zajednička prošlost koju dijele, obitelj koju su osnovali i koja ih drži zajedno, ali i njezin komplicirani miks poricanja, krivnje i sramote postaju njezini razlozi za ostanak, a što je rezultat smanjenog samopouzdanja koje žrtve, kažu terapeuti, drastično osjećaju nakon što su zatočene u krugu zlostavljanja... 

 

Photo: None

Komentari 0