- Meso je osjetljiva namirnica i u hladnjaku ne može dugo stajati, pokvarit će se
- Zato uvijek čitaj datum na onim paketima u dućanu, a i kod kuće budi oprezna
- Ipak, neke vrste traju duže, neke kraće pa je dobro znati kada potrošiti piletinu, mljeveno, crveno meso
Meso je osjetljiva namirnica, lako kvarljiva. A jednom kad se pokvari... taj miris vjerojatno ne želiš (više) nikad osjetiti. Još je lošije starim mesom pokvariti želudac ili čak navući na sebe neku bolest poput salmonele. Evo kratkog vodiča do kad je meso dobro i sigurno za konzumaciju.
Sirova piletina
U hladnjaku sirova piletina može stajati tek dan ili dva i to pod uvjetom da temperatura u njemu nikako ne prelazi 5°C, ali će u zamrzivaču biti jestiva do godinu dana. Termički obrađena piletina u hladnjaku može biti nekoliko dana duže, a u zamrzivaču dva do šest mjeseci.
Crveno meso i svinjetina
Hladnjak - dva do pet dana; zamrzivač četiri do dvanaest mjeseci. Ostaci pečenog ili kuhanog mesa u hladnjaku mogu stajati tri, četiri dana, a smrznuti biti najviše šest mjeseci.
Mljeveno meso
Mjeveno je meso vrlo osjetljivo bez obzira je li riječ o junetini, svinjetini ili puretini. Pojesti ga moraš nakon najviše dva dana u hladnjaku ili za najviše šest mjeseci u zamrzivaču.
Naresci i hrenovke
Dok su neotovreni, naresci i hrenovke imaju rok trajanja do dva tjedna u hladnjaku. Jednom otvoreno pakiranje znači da se moraju pojesti unutar tri do pet dana - hrenovke možda izdrže malo duže. Zamrzivač? Dva mjeseca.
Kobasice za kuhanje
Sirove kobasice za kuhanje treba pojesti u dva, tri dana. Smrzneš li ih, potroši ih u mjesec dana.
Salate s mesom
Salate s piletinom, tunjevinom ili jajima mogu trajati tri do najviše pet dana u hladnjaku i ne smiju se zamrzavati.
A što je s jajima?
Bez problema jaja mogu izdržati mjesec pa čak i više u hladnjaku - ako su sirova. Ako je jaje tvrdo kuhano maksimum mu je sedam dana. Zamrznuti smiješ bjelance ili umućeno jaje (i bjelance i žumanjak), ali nikako cijela jaja. U zamrzivaču smiju biti jednu godinu. Ako si pekla kolač, na primjer, pa su ti kao višak ostala bjelanca ili žumanca, moraš ih pojesti nakon dva do četiri dana u hladnjaku.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.