Life&style

Piletina, mljeveno meso, hrenovke... koliko držati meso u hladnjaku, a da se ne pokvari?

  • Meso je osjetljiva namirnica i u hladnjaku ne može dugo stajati, pokvarit će se
  • Zato uvijek čitaj datum na onim paketima u dućanu, a i kod kuće budi oprezna
  • Ipak, neke vrste traju duže, neke kraće pa je dobro znati kada potrošiti piletinu, mljeveno, crveno meso

Meso je osjetljiva namirnica, lako kvarljiva. A jednom kad se pokvari... taj miris vjerojatno ne želiš (više) nikad osjetiti. Još je lošije starim mesom pokvariti želudac ili čak navući na sebe neku bolest poput salmonele. Evo kratkog vodiča do kad je meso dobro i sigurno za konzumaciju.

Možda vas zanima Evo kako ćeš u 3 koraka osvježiti svoje dvorište i balkon Rubrika Life&style Life&style

Sirova piletina

U hladnjaku sirova piletina može stajati tek dan ili dva i to pod uvjetom da temperatura u njemu nikako ne prelazi 5°C, ali će u zamrzivaču biti jestiva do godinu dana. Termički obrađena piletina u hladnjaku može biti nekoliko dana duže, a u zamrzivaču dva do šest mjeseci.

Crveno meso i svinjetina

Hladnjak - dva do pet dana; zamrzivač četiri do dvanaest mjeseci. Ostaci pečenog ili kuhanog mesa u hladnjaku mogu stajati tri, četiri dana, a smrznuti biti najviše šest mjeseci.

Mljeveno meso

Mjeveno je meso vrlo osjetljivo bez obzira je li riječ o junetini, svinjetini ili puretini. Pojesti ga moraš nakon najviše dva dana u hladnjaku ili za najviše šest mjeseci u zamrzivaču.

Možda vas zanima Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju! Rubrika Life&style Life&style

Naresci i hrenovke

Dok su neotovreni, naresci i hrenovke imaju rok trajanja do dva tjedna u hladnjaku. Jednom otvoreno pakiranje znači da se moraju  pojesti unutar tri do pet dana - hrenovke možda izdrže malo duže. Zamrzivač? Dva mjeseca.

Kobasice za kuhanje

Sirove kobasice za kuhanje treba pojesti u dva, tri dana. Smrzneš li ih, potroši ih u mjesec dana.

Salate s mesom

Salate s piletinom, tunjevinom ili jajima mogu trajati tri do najviše pet dana u hladnjaku i ne smiju se zamrzavati.

Možda vas zanima Rok trajanja nije tako važan: ove namirnice traju duže no što piše Rubrika Life&style Life&style

A što je s jajima?

Bez problema jaja mogu izdržati mjesec pa čak i više u hladnjaku - ako su sirova. Ako je jaje tvrdo kuhano maksimum mu je sedam dana. Zamrznuti smiješ bjelance ili umućeno jaje (i bjelance i žumanjak), ali nikako cijela jaja. U zamrzivaču smiju biti jednu godinu. Ako si pekla kolač, na primjer, pa su ti kao višak ostala bjelanca ili žumanca, moraš ih pojesti nakon dva do četiri dana u hladnjaku.

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0