Life&style

Picasso na leđima, Monet na nadlaktici? Pogledaj tetovaže inspirirane umjetnošću

  • Uz potrebu za vještinom, preciznošću i kreativnošću, tetoviranje se može smatrati oblikom umjetnosti, zar ne? A umjetnost očito inspirira umjetnost jer trend iscrtavanja poznatih remek-djela slikarstva na tijelu jača!
  • Što ljudima znači replika Van Gogha, Muncha ili Pollocka na ruci ili leđima? Dublje značenje često izostaje, a razlog je jednostavno - ljepota djela
  • Umjetnik i budući vlasnik tetovaže imaju priliku napraviti svoj vlastiti rad kako bi ga učinili prilagođenim svojim željama 

Diljem svijeta brojni su muzeji u kojima se nalaze tisuće slika i skulptura koje su kroz povijest definirale svijet umjetnosti. Od poznatih Van Goghovih postimpresionističkih slika do Michelangelovih renesansnih djela, ova slavna umjetnička djela postala su više od stvari za pogledati - postala su dio naše opće kulture.

Možda vas zanima Pokajali su se zbog ludih tetovaža, a stvar je spasio tattoo majstor. Pogledaj transformacije! Rubrika Life&style Life&style

Zašto i kako je nekome palo napamet prenijeti ih u sasvim drukčiji medij, tetovažu, nije jasno, no primarni je motiv ipak njihova ljepota. Neka od njih zahtijevaju iscrtavanje mnoštva detalja, druga precizna pretapanja nijansi i boja - što nijedno nije lako postići tintom za tetoviranje. Međutim, iskusni i talentirani tattoo majstori uspjeli su prenijeti umjetnička djela na mali komad žive kože - što se stvarno može smatrati umjetnošću za sebe. Bilo da tražiš inspiraciju ili samo želiš zaviriti kako poznata remek-djela izgledaju u tattoo verziji, izvoli, ovdje je 15 tetovaža temeljenih na svjetski poznatim umjetničkim djelima. Mi smo zadivljeni!

René Magritte’s: Ljubavnici

 | Autor: Instagram@maggiecampanelliart Instagram@maggiecampanelliart

"Ljubavnici" Renéa Magrittea poznato je djelo u kojem se dvoje ljubavnika ljube, oboje s plahtom preko glave. Iako slika koristi puno realizma, kada je prevedemo u tetovažu, kombinirala je stilove - na primjer ovaj dizajn koristi točkice za iscrtavanje cjelokupne slike.

Edvard Munch: Krik

 | Autor: Instagram@ljupkagojicmikic Instagram@ljupkagojicmikic

"Krik" Edvarda Muncha još je jedna slika za koju ne moraš biti ljubiteljica povijesti umjetnosti da bi je poznavala. Slika čini sjajnu tetovažu, jer ima poznati smisao, a dizajn stvara svijetle boje i tekuće linije koje se neprimjetno spajaju jedna u drugu. Ipak, čini nam se kao malo (pre)mračna tema...

Jackson Pollock

 | Autor: Instagram@senemceliktattoo Instagram@senemceliktattoo

Umjetnost prskanja Jacksona Pollocka izgleda jednako dobro raširena po golemom slikarskom platnu kao i tetovirana na koži. Apstraktni ekspresionizam njegovog rada uspijeva se pretočiti u oblik tinte, a općenitost njegovog rada znači da možeš napraviti tetovažu na određenom komadu ili stvoriti vlastitu u znak počasti.

Keith Haring

 | Autor: Instagram@transcendance.tattoo Instagram@transcendance.tattoo

Rad Keitha Haringa s malim, animiranim figurama njegovo je prepoznatljiv rukopis. Njegovo umjetničko djelo sastoji se od niza pojednostavljenih figura u pokretu, što olakšava odabir jedne ili dvije figure za tetoviranje, a ne cijeli komad (od kojih su mnoge bile ogromne).

Alexandre Cabanel: Pali anđeo

 | Autor: Instagram@racheljfriel Instagram@racheljfriel

Ponekad razlog za divljenje slici nije samo zbog umjetnika koji stoji iza nje, već i zbog emocija koje ona prenosi. Ova tetovaža, koja prikazuje "Palog anđela" Alexandrea Cabanela, pršti od boli i tjeskobe s lica figure, stvarajući cjelokupni osjećaj emocija i realizma.

Ovo je 11 savršenih tetovaža za najbolje prijateljice - i kad niste jedna pored druge

Georgia O'Keeffe

 | Autor: Instagram@idleworship Instagram@idleworship

Georgia O'Keeffe poznata je po stvaranju velikih, kaskadnih cvjetnih slika koje se savijaju na realističan način. U ovoj tetovaži, veliki cvjetni elementi svedeni su na jedan segment slike. Zbog ograničenog prostora?

Edgar Degas: Zvijezda

 | Autor: Instagram@mollyemrick Instagram@mollyemrick

Degas je poznat po slikanju balerina, a njegove figure uspijevaju biti dovoljno realistične, a ostaju stilizirane. Ova specifična plesačica na slici, u kojoj balerina završava solo ples, a može predstavljati ljubav prema umjetnikovu stvaralaštvu ili želju da bude u središtu pozornosti ili čak temu izolacije, kažu.

Jean-Michel Basquiat: Kruna

 | Autor: Instagram@idleworship Instagram@idleworship

Basquiatov rad koristio je svijetle boje i nestalne linije, ali je uspio stvoriti prepoznatljiv simbol: krunu. Tetovažom jednostavnog oblika i malo pomaknutih linija odlično je oponašan umjetnikov stil.

Hieronymus Bosch: Vrt zemaljskih užitaka

 | Autor: Instagram@ragyeom_tattoo Instagram@ragyeom_tattoo

"Vrt zemaljskih užitaka" Hieronymusa Boscha je neodoljivo, višestruko djelo koje prikazuje stvaranje zemaljskog raja od strane Boga. Budući da unutar slike postoji mnoštvo čudesnih figura, svatko može pronaći onu s kojom se povezuje - poput figurice višeruke sove koja je ovdje prikazana.

Pierre-Auguste Renoir: Mala Irène

 | Autor: Instagram@hansantattoo Instagram@hansantattoo

Rad Pierrea Renoira sastoji se od brojnih poteza kistom, namijenjenih stvaranju mekog, dinamičnog efekta. To nije najlakše prenijeti u tetovažu, ali ako ga izradi iskusni umjetnik, rad će biti realističan i malo zamagljen - poput tetovaže "Male Irène" prikazane ovdje.

Vasilij Kadinski 

 | Autor: Instagram@vinigallon Instagram@vinigallon

Vasilij Kadinski bio je pionir apstraktne umjetnosti, a njegovi se radovi sastoje od jarkih boja i podebljanih linija i oblika koji stvaraju i senzibilne i naizgled besmislene aranžmane. Budući da je rad tako apstraktan, stvaranje vlastitog dizajna u stilu Kandinskog daje slobodne ruke u stvaranju tetovaže u slikarovom stilu.

Jean-Michel Basquiat

 | Autor: Instagram@kaydiamondtattoos Instagram@kaydiamondtattoos

Basquiatov rad je prilično apstraktan. Iako ideju crpi iz ljudskih figura i stvarnog života, njegov stil ih pretvara u osnovne, hrabre oblike. Ove se slike lako mogu naslikati tintom zahvaljujući njihovoj jednostavnosti, ali teško je postići da aranžman izgleda ugodno i to je ono što Basquiatov rad čini tako poznatim.

Možda vas zanima Ovih 5 tetovaža označavaju novi početak i za mnoge ljude ima snažnu poruku Rubrika Life&style Life&style

Claude Monet: Lopoči

 | Autor: Instagram@soosoo.tattoo Instagram@soosoo.tattoo

Monetova serija slika lopoča spada među njegova najpoznatija djela i visi u muzejima diljem svijeta. Iako impresionizam nije jednostavan stil za iscrtavanj tintom na koži, kada se nježni potez kombinira s jakim bojama, tetovažu čini dojmljivom.

Pablo Picasso: Žena koja plače

 | Autor: Instagram@kinkpeckham Instagram@kinkpeckham

Pablo Picasso poznat je po ovom kubističkom djelu, koje je figure razbilo na osnovne oblike ne gubeći iz vida ono što jesu. Lice "Žene koja plače" rastavljeno je na trokute i kvadrate, a još uvijek uspijeva prikazati isti prizor i emociju.

Henri Matisse

 | Autor: Instagram@idleworship Instagram@idleworship

Rad Henrija Matissea bio je poznat po svojim hrabrim oblicima i svijetlim bojama, iako je nekoliko specifičnih slika njegovog rada postalo nadaleko poznato - poput ženske figure na ovoj tetovaži. Unatoč tome što je tetovirana crnom tintom, a ne Matisseovom prepoznatljivimm bojama, tijek oblika i cjelokupna slika i dalje se snažno povezuje s umjetnikovim originalnim radom.

Photo: Instagram@ragyeom_tattoo

Komentari 0