Life&style
Dnevna soba

Pet najčešćih pogrešaka u uređenju dnevne sobe koje obavezno treba izbjeći

  • U hijerarhiji svog doma, dnevna soba često vlada kao mjesto na kojem provodiš većinu svog vremena i naravno da je to prostorija koju želiš ispravno dizajnirati i urediti
  • Ali, ponekad cilj stvaranja stilskog i udobnog prostora može dovesti do određenih dizajnerskih pogrešaka koje se na kraju uvijek nepotrebno ističu (iz pogrešnih razloga) 
  • Međutim, srećom za tebe, lako ih je izbjeći – otkrivamo ti najveće pogreške kod uređenja dnevne sobe (te kako ih izbjeći u svom domu)

U većini domova dnevna soba na kraju služi kao mjesto za odmor, gledanje filmova i serija, provođenje kvalitetnog vremena i zabavu a prijateljima i obitelji. Dakle, s puno svrhe spakirane u jedan prostor, doista moraš maksimalno iskoristiti svoj dizajn - i izbjeći pogreške zbog kojih će soba izgledati i osjećati se manje privlačno. Kako bi uredila elegantan prostor, dijelimo stručne savjete o tome što treba izbjegavati - i kako popraviti promašaje pri uređenju!

Pogledaj 5 najvećih pogrešaka u dizajnu dnevne sobe - i što bi umjesto toga trebala napraviti.

1. Premali tepih

Tepih koji je premalen za prostor može imati velik utjecaj (i to ne dobar). Često može učiniti da se dnevna soba čini kao da je nestala ili je odvojena od namještaja. Tvoj tepih trebao bi biti povezati sve veće dijelove u sobi, a odabir prave veličine čini razliku. Kako bi izbjegla premalen tepih, stručnjaci predlažu da svaki komad namještaja bude barem djelomično na tepihu (tj. s prednjim nogama sofe, na primjer). To će osigurati da tepih ne pluta usred sobe te da pravilno ispunjava prostor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trendcarpet (@trendcarpet)

2. Namještaj koji je izvan razmjera

Nije važan samo stil (i udobnost) tvog namještaja - važna je i veličina. Odabir komada namještaja s odgovarajućom veličinom za sobu jednako je važno kao i njihov izgled, a stvaranje ravnoteže vizualne „težine“ učinit će da da tvoja dnevna soba izgleda skladnije. Velike komade treba spojiti s komadima koji su podjednako veliki (inače će male fotelje ili stolić izgledati omaleno). Započni s najvećim dijelovima (kauč, stolice, medijska konzola i stolić) kako bi osigurala da svi zajedno vizualno funkcioniraju. Zatim slojevito poslaži ostatak predmeta.

5 stvari koje nikada ne bi trebala imati u svojoj dnevnoj sobi, a sigurno imaš barem dvije

3. Nema dovoljno zelenila

Kako bi dnevna soba uistinu zaživjela, trebaš dodati nešto što zapravo doista živi. Postavljanje biljaka u sobu stvara se prijeko potreban kontrast tvrdim linijama namještaja i omekšava prostor (a da ne spominjemo i čišćenje zraka). Dnevna soba kojoj nedostaje bilo kakvog zelenila nekako je poput odjeće bez dodataka. Da, sigurno je možeš nositi, ali čini se da nije sasvim „dovršena“. Za optimalan učinak stručnjaci preporučuju staviti veliku biljku u kut, a zatim naslagati nekoliko manjih biljaka na podu, stoliću ili ugrađenim policama. A ako nemaš dovoljno prirodnog svjetla, uvijek možeš dodati neke umjetne biljke kao prirodnu alternativu.

4. Nedostatak osvjetljenja

Baš poput prostirki, namještaja i zelenila, osvjetljenje može potpuno poboljšati izgled i dojam tvoje dnevne sobe. Međutim, oslanjanje na samo jedan izvor osvjetljenja u tvojoj dnevnoj sobi nije dobra ideja. Jednostavna upotreba jednog stropnog rasvjetnog tijela ili jedne ili par svjetiljki znači da se fokusiraš na samo jednu razinu svjetlosti - a ne ispunjavaš sobu za više potreba. Kako bi stvorila osvjetljenje koje doista svijetli, stručnjaci savjetuju dodavanje svjetla na više razina. AMBIJENT (stropna svjetla) za popunjavanje prostorije, NAGLASAK (stolne svjetiljke ili zidne svjetiljke) za donošenje svjetla na određena područja, NAMJENA (svjetiljka za čitanje) za usmjeravanje svjetla za određeni zadatak.

Možda vas zanima 14 najljepših dnevnih soba koje smo ove godine mogli vidjeti na Instagramu Rubrika Life&style Life&style

5. Namještaj u ravnini sa zidom

Kada planiraš raspored namještaja, prirodno je gravitirati prema rubu dnevne sobe za postavljanje. Ali, stavljanje namještaja uz zidove neće nužno učiniti da soba izgleda veća - to samo stvara više prostora između komada (što često rezultira manjom funkcijom). Što je namještaj udaljeniji, to je manje mogućnosti za intimnost i ugodan osjećaj s obitelji i prijateljima. Umjesto da se namještaj „gura“ prema zidovima, stvori mjesta za razgovore i sjedenje. Primjerice, povuci namještaj u skupine koje imaju smisla za povezaniji prostor. Samo pripazi da između prostora za sjedenje i stolića za stol ima dovoljno prostora za noge.

Photo: Shutterstock

Komentari 0