Life&style

Pergole - ukras vašeg vrta

Pergole su konstrukcije samostalno podignute u vrtu ili ugrađene uz stambeni objekt kao njegov prirodni nastavak, kao dio općeg arhitektonskog rješenja. Pergole se postavljaju iznad kolnih prolaza, umjesto garaže, kao neka vrsta nadstrešnice, iznad mjesta za sjedenje i odmor u dvorištu, iznad mjesta za roštilj i sl.

Oko konstrukcije pergole obično se sade različite penjačice ili povijuše, koje svojom težinom mogu prouzročiti njezino rušenje te je stoga od presudne važnosti dobro utemeljiti konstrukciju. Vertikalni nosači pergole mogu biti izrađeni od armiranog betona, od metalnih cijevi ili profiliranog željeza te od drvenih greda.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Betonski se nosači koriste u slučajevima kada je pergola dio zgrade ili kada se naslanja na samu zgrade. Beton daje veliku stabilnost i otpornost na vremenske utjecaje kao što su opterećenja od vjetra ili snijega, ali zbog svog neuglednog izgleda mora biti obrađen žbukom ili kamenom. Takvi su nosači prilično robusni i njihovo uklapanje u oblik objekata nije jednostavno. Metalnu konstrukciju treba dobro zaštiti  od djelovanja atmosferskih utjecaja uporabom vodootpornih lakova za metal u raznim bojama. Metalni nosači moraju biti čvrsto utemeljeni u betonski temelj. Oni dolaze u obzir samo kao nosači za ruže penjačice i nikako kao samostalni elementi u dvorištu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Najljepši i najprirodniji su nosači od drvenih greda. Ovakva građa mora biti dobro obrađena bez neravnina i ostataka materijala od rezanja. Drveni dijelovi moraju biti zaštićeni od djelovanja sunca, vjetra i kiše.

Visina pergole mora iznositi  najmanje 220 cm, a teren ispod pergole mora biti popločen, najbolje materijalom koji se koristio za opločenje staza ili uređenje zidova. Ploče postavljamo  precizno vodeći računa da će se po njima hodati i postavljati stol i stolice. U posljednje vrijeme sve više se koriste daske od umjetnog drveta koje ne trunu i ne mijenjaju svoj oblik sušenjem ili vlaženjem.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pergole se mogu postavljati i na već sagrađene terase uz kuću. U tom slučaju one djeluju kao vanjska soba za boravak  u poluotvorenom prostoru. Postoje i pergole po kojima se ne penju biljke. Takve pergole služe za smanjenje sunčevog osvjetljavanja nekog prostora primjenom  krovne konstrukcije od okomito postavljenih dasaka.

Još nekoliko kratkih savjeta za gradnju i odabir pergole za vaš vrt:

  • Bilo kakva gradnja uz vaš dom mora odgovarati postojećem stilu i Vašim potrebama.
  • Provjerite da li je za takve zahvate potrebna građevinska dozvola (pošto će biti viša od dopuštenih 80 cm za zid isl.)
  • Provjerite jesu li materijali pogodni za gradnju vani
  • Ako niste vješti sam svoj majstor - gradnju pergole prepustite stručnjacima

U svakom slučaju, planiranje i odabir pergole bi trebao biti jedno zabavno i opuštajuće iskustvo.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sadnja penjačica uz pergole

Penjačice se biraju prema tipu i načinu korištenja pergole, tako da ona u svakom slučaju ostane otvorena prozračna struktura. Ako su one robusne, okvir pergole se gubi i nema efekta. Jedna penjačica smještena na ključnom mjestu je puno bolji izbor od puno sadnica razbacanih duž držača nadstrešnice. Što god odabrali, imajte na umu da biljke morate održavati (zalijevanje, orezivanje) jer bi ubrzo od prekrasnog cvata mogli uzgojiti korov kojeg se nećete tako lako riješiti (glicinija je možda najbolji primjer toga).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

  • Udaljenost pri sadnji: dajte mjesta korijenu, i obavezno sadite biljke sa vanjske strane pergole.
  • Potpora biljaka: „ohrabrite“ biljke da rastu u smjeru u kojem vi to želite- vežite ih, napravite im okomitu mrežu po kojoj će se penjati i kasnije vodoravno „puzati“ po gornjim gredama pergole.
  • Provjerite zahtjeve biljaka: svaka penjačica ima svoje  posebne zahtjeve- neke je potrebno orezati odmah nakon cvjetanja, neke tek u jesen, nekima je potrebno svakodnevno zalijevanje, nekim sunčana strana, nekima sjena...
  • Ako odaberete penjačice sa plodovima (vinova loza, kivi) imajte na umu da je njima potrebna dodatna njega, a i ne smijete preskočiti berbu plodova jer će vam u suprotnom prilično unerediti vrtni namještaj i opločenje ispod pergole.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0