- Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj baleriji Ani Pavlovoj dok je bila na gostovanju u Australiji i Novom Zelandu
- Pavlova je sjajan desert, neovisno o godišnjem dobu, a u tekstu možeš saznati i nešto više o nastanku ove kultne torte
- Zahvaljujući missGASTRO donosimo ti i odličan recept Marry Berry
Pavlova torta na svojem imenu može zahvaliti slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ona je, kako priča kaže, 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu te je tadašnji chef u hotelu Wellington kreirao nježnu, zaigranu i valovitu slasticu u njezinu čast, a inspiraciju je pronašao u haljinici za balerine, odnosno njenom donjem dijelu. Barem je to novozelandska strana priče.
Australska verzija, kako prenosi BBC Food, jest da je Pavlovu stvorio kuhar Herbert "Bert" Sachse u hotelu Perpla's Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravitelj kuće Harry Nairn, koji je primijetio da je "lagana poput Pavlove". U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Sachse je rekao da su ga vlasnica Elsie Plowman i Nairn regrutirali da napravi nešto "drugačije i jedinstveno" u vidu kolača. "Oduvijek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam krenuo stvoriti nešto što bi imalo hrskavu vanjštinu, a meku unutrašnjost", rekao je. "Nakon mjesec dana eksperimentiranja - i mnogih neuspjeha - pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama."
Ono što je bitno jest da je Pavlova desert, napravljena od beze kora te ima oštru vanjštinu, ali nježnu i meku unutrašnjost i obično je nadjevena voćem i šlagom. Ako ju do sada nisi vidjela na Instagramu, Facebooku ili TikToku, nismo sigurni kako ti je mogla promaknuti, no vrijeme je da tome staneš na kraj. Zbog toga, pripremili smo ti u nastavku jednostavan recept koji će moći slijediti i početnici u kuhanju, a njegova kreatorica jest jedna i jedina Mary Berry.
Recept za klasičnu Pavlovu
Za Pavlovu:
6 velikih bjelanjaka
350 g šećera
1 žličica octa od bijelog vina
1 žličica kukuruznog brašna
Za punjenje:
600 ml vrhnja za šlag
50 g šećera
200 g jagoda
300 g malina
200 g borovnica
50 g sjemenki nara, po izboru
nekoliko listova mente, za ukrašavanje
Postupak:
1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
2. Na pleh položi komad papira za pečenje i na njemu nacrtaj krug od 30 cm.
3. Stavi bjelanjke u posudu i zamuti ih dok ne postanu čvrsti. Postepeno, još uvijek miješajući na maksimalnoj brzini, dodaj šećer dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna i ne stvori krute vrhove.
4. Ocat i kukuruzno brašno pomiješaj u šalici i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zatim ju umiješaj u smjesu od bjelanjaka.
5. Rasporedi smjesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga. Ne moraš se pretjerano ni truditi urediti ju, jer čar Pavlove i jest u tome da izgleda zaigrano i valovito.
6. Gurni beze u sredinu pećnice, smanji temperaturu na 140 stupnjeva i peci sat vremena ili sat i pol. Pavlova će biti blijedo kremaste boje, ali ne bijela. Isključi pećnicu i ostavi Pavlovu u pećnici da se ohladi.
7. U međuvremenu napravi nadjev. Umuti vrhnje za šlag i u njega dodaj po želji pastu od vanilije ili ekstrakt vanilije ako želiš dodatni okus.
8. Uz pomoć žlice ju nanesi na gotov podlogu Pavlove, a na vrh zatim rasporedi jagode, maline i borovnice. Ukrasi sa sjemenkama nara i listićima mente, po izboru.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.