Life&style

'Papučki jaglaci': Nezaboravan proljetni izlet u najčarobnijem okruženju rascvjetanog Papuka

  • Svega nas desetak dana dijeli od tradicionalne 41. manifestacije 'Papučki jaglaci'
  • Brojni će planinarski entuzijasti tijekom 18. i 19. ožujka imati priliku još jednom pozdraviti proljeće obilazeći čak šest predivnih staza Papuka
  • Osim uživanja u planinarskoj avanturi, posjetitelji će imati priliku okusiti tradicionalna jela, kupiti domaće proizvode malih lokalnih proizvođača te se odlično zabaviti uz tamburice

Malo je vjerojatno da na našim prostorima, a vrlo lako moguće i šire, postoji planinar ili planinarski entuzijast koji nije čuo za 'Papučke jaglace'. Ova se planinarska manifestacija svake godine u ožujku održava više od četiri desetljeća, a okuplja brojne planinare iz Hrvatske i susjednih zemalja koji obilaze unaprijed postavljene rute različitih dužina na gori Papuk.

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

Prvi su se put planinari u Velikoj okupili 1982., povodom obilježavanja Dana žena, a u narednim se godinama ova manifestacija vezala uz dolazak proljeća pa tako svi izletnici otada proljeće pozdravljaju uživajući u netaknutoj prirodi i birajući staze ovisno o vlastitoj želji i fizičkim mogućnostima.

Možda vas zanima 'U planine' je predivno ilustrirani dnevnik kojemu neće odoljeti niti jedan zaljubljenik u planinarenje Rubrika Life&style Life&style

Omiljenu manifestaciju u organizaciji HPD-a 'Sokolovac Požega' svake godine posjeti više od 3000 planinara, a ove će se godine po prvi puta održati tijekom dva dana u Velikoj, 18. i 19. ožujka. Kako je poručio Bruno Horvat, predsjednik HPD-a 'Sokolovac', 'Papučki jaglaci' prošireni su na dva dana jer im je cilj bio ovaj planinarski događaj pretvoriti u jednu od najvećih turističko-planinarskih i društvenih aktivnosti, ne samo HPD-a 'Sokolovac', već čitave sredine i svih ljudi koji su u to uključeni. 

 | Autor: Instagram @annavy_11 Instagram @annavy_11

 | Autor: Instagram @marinhrastovic Instagram @marinhrastovic

'Papučki jaglaci' najveće su godišnje okupljanje planinara u Slavoniji i jedno od najvećih u Hrvatskoj, a osim uživanja u planinarskoj avanturi i nestvarno lijepom Papuku, posjetitelji imaju priliku okusiti tradicionalna jela, kupiti domaće proizvode malih lokalnih proizvođača te se odlično zabaviti uz tamburice i veselo društvo uvijek srdačnih slavonskih domaćina. 

Možda vas zanima Jedan od najboljih jesenskih izleta: Čarolija Papuka najljepše je što priroda može ponuditi Rubrika Life&style Life&style

Prošle su godine izletnici mogli birati laganu šetnju do planinarske kuće Trišnjica ili onu Stazom jaglaca, kao i nešto zahtjevnije i duže rute do Jankovca ili Češljakovačkog visa, a ove je godine posjetiteljima na raspolaganju šest staza koje prolaze najljepšim predjelima Papuka: nešto lakša 3-satna 'Staza Jaglaca'; lagana staza 'Jankovac' za obilazak koje je potrebno 6-7 sati; 6-satni 'Češljakovački vis'; 4-satna 'Trišnjica'; 6-satni 'Mališćak' te dozom mistike obavijena staza iznenađenja. 

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

 | Autor: Instagram @marinhrastovic Instagram @marinhrastovic

Manifestacija počinje u subotu kada će se do najkasnije 14 sati posjetitelji okupiti ispred planinarskog doma 'Lapjak' u Velikoj, odakle će krenuti u još jednu bajkovitu planinarsku pustolovinu. Po povratku će kod 'Lapjaka' posjetitelje zabaviti glazbeni sastav 'Duo amor' te Tamburaški sastav 'Fijaker'.

 | Autor: Instagram @park_prirode_papuk Instagram @park_prirode_papuk

 | Autor: Instagram @anarimaccikovic Instagram @anarimaccikovic

Okupljanje je za nedjelju planirano nešto ranije, na istom mjestu, a na izlet se kreće između 8 i 9 sati ujutro. Povatak se očekuje nakon 13 sati kada će sve izletnike čekati bogata gastronomska ponuda te nastupi grupe 'Duo amor' i 'Požeških tamburaša'.

Više informacija o ovogodišnjoj manifestaciji može se pronaći OVDJE.

 | Autor: Press materijali Press materijali

Photo: Instagram @park_prirode_papuk

Komentari 0